Συλλογή και αξιοποίηση οικιακών υπολειμμάτων τροφής

Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Χαλανδρίου υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των απορριμμάτων της πόλης αποτελείται από οργανικά απόβλητα (υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, μαγειρεμένο φαγητό κλπ).

 

Τα οργανικά αυτά απόβλητα σε συνδυασμό με άλλα φυτικά απορρίμματα όπως φύλλα και κλαδέματα φυτών, μπορούν με εναλλακτικούς τρόπους επεξεργασίας να παράξουν χρήσιμα υλικά αντί να οδηγηθούν στον κάδο απορριμμάτων.  Το πειραματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think καθώς και η οικιακή κομποστοποίηση αποτελούν τέτοιους εναλλακτικούς τρόπους επεξεργασίας.

Waste 4 think

 

Ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υλοποιεί πρόγραμμα συλλογής οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, HORIZON 2020.

 

Στο πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού περίπου 9.000.000 €, συμμετέχουν 18 εταίροι (πανεπιστήμια, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ) από 7 κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σε τέσσερεις ευρωπαϊκές πόλεις (Χαλάνδρι, Cascais Πορτογαλίας, Zamudio Ισπανίας, Seveso Ιταλίας) θα εξεταστούν διαφορετικές περιπτώσεις αξιοποίησης και διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων σε πιλοτική κλίμακα.

 

Το Waste4Think θεωρήθηκε ένα από τα τρία καλύτερα έργα που επιλέχθηκαν από τις 97 προτάσεις που υποβλήθηκαν.

 

Στο Δήμο Χαλανδρίου, το πιλοτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 455.250,00€, στοχεύει κυρίως στη χρήση εναλλακτικών μορφών συλλογής και διαχείρισης/αξιοποίησης οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για τη βέλτιστη διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία.

 

Τι είναι τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα;

 

Τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφών κουζίνας, δηλαδή: υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (εκτός από κόκκαλα), φρούτα, λαχανικά και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας.

 

Τι επιδιώκεται µε το ερευνητικό πρόγραμμα Waste4Think;

 

Σκοπός του προγράμματος είναι να μελετηθούν και να υλοποιηθούν πιλοτικά λύσεις που θα βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων µε στόχο τη μείωση του τελικού όγκου τους που παράγει η πόλη. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα οικιακά ζυμώσιμα απορρίμματα που θα συλλεγούν σε χρονικό διάστημα 40 μηνών θα ακολουθήσουν μια διαδικασία προ επεξεργασίας (ξήρανσης και τεμαχισμού), ώστε το τελικό προϊόν να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων Καινοτόμων Τεχνολογιών επεξεργασίας και αξιοποίησης, όπως παραγωγή βιοαερίου (μεθάνιο, υδρογόνο, HYTHANE), παραγωγή βιοαιθανόλης, χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία ως εναλλακτικό καύσιμο, παραγωγή pellets, παραγωγή compost, παραγωγή ηλεκτρισμού µε χρήση Μικροβιακών Κυψελίδων Καυσίμου, παραγωγή  βιοπροσροφητικού υλικού και παραγωγή ζωικών τροφών.

Οικιακή κομποστοποίηση

 

Ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων, υλοποιεί  πρόγραμμα οικιακής  κομποστοποίησης, διαθέτοντας στους ενδιαφερόμενους πολίτες- εντελώς δωρεάν – κάδους, αναδευτήρα καθώς και φυλλάδιο οδηγιών  για τη σωστή χρήση του κάδου και τα οφέλη της κομποστοποίησης.  Το πρόγραμμα αφορά κατά προτεραιότητα ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή πολυκατοικιών για τις οποίες οι ένοικοι συμφωνούν για την εγκατάστασή τους σε κοινόχρηστο χώρο.

[asvc_header_block title=”Ενημέρωση και Δράσεις για τα Οικιακά Υπολείμματα Τροφής” texttransform=”none” line_color=”#a0c13c”]