Σίμος Ρούσσος: Νέα πολιτιστική ταυτότητα για την πόλη δημιουργεί η ανάδειξη του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου
Τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant που αφορά στη συνολική ανάδειξη του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου και την επανένταξή του στη ζωής της πόλης του Χαλανδρίου παρουσίασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο Κontra channel και στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου», που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Φοίβος Κλαυδιανός, Κώστας Πουλακίδας και Σπύρος Σουρμελίδης.
Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του μνημείου, που αποτελεί ένα θαύμα της αρχαίας μηχανικής, ο κ. Σίμος Ρούσσος περιέγραψε τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο διεκδίκησε και κέρδισε ο Δήμος Χαλανδρίου, μεταξύ 220 δήμων που κατέθεσαν σχετικές προτάσεις.
«Προσπαθούμε να το αναδείξουμε, να κερδίσουμε το νερό που χάνεται στη θάλασσα (η ΕΥΔΑΠ υπολογίζει μπορεί να χάνονται έως και 800.000 κυβικά μέτρα νερού) και να μπορέσουμε να κάνουμε μια πολύπλοκη δράση, η οποία έχει και το στοιχείο της ανάδειξης του αρχαίου μνημείου, αλλά και τις αναπλάσεις που ξεπεράσουν τα 25 στρέμματα στην περιοχή του Χαλανδρίου και να δώσουμε μια άλλη πολιτιστική ταυτότητα στην πόλη, αλλάζοντας την εικόνα που θα βλέπουν τα παιδιά μας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία σκέλη: την ανάδειξη του ίδιου του μνημείου που είναι άγνωστο σε Αθηναίους και Χαλανδραίους, να αντλήσουμε το υπάρχον νερό και με αυτό να ποτίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους που διαθέτουμε, αλλά και αυτούς που θα φτιάξουμε, σε έκταση 25 στρεμμάτων, φυτεύοντας πάνω από 15.000 δέντρα και θάμνους, αλλά και να συνδέσουμε, κυρίως, το παρελθόν με το παρόν, με ένα συμμετοχικό τρόπο», υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι ο Δήμος Χαλανδρίου και οι επτά συνολικά εταίροι του προγράμματος, έχουν καταφέρει να εμπλέξουν στη διαδικασία «13 σχολεία της πόλης, όπου οι μαθητές/μαθήτριες σχεδιάζουν τις καινούργιες αυλές των σχολείων, οι οποίες θα υδροδοτούνται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο, και πρέπει να πω ότι η συμμετοχή είναι ενθουσιώδης, αποτελώντας μια ελπίδα για το μέλλον».
Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα μετεγκατάστασης Ρομά
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου έκανε επίσης αναφορά και στο επίμαχο για την πόλη θέμα της ύπαρξης του καταυλισμού Ρομά στο Νομισματοκοπείο, σημειώνοντας ότι ο Δήμος πέτυχε με ίδιους πόρους τη μεταστέγαση 150 ατόμων, υλοποιώντας στην πράξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταστέγασης- μετεγκατάστασης στην Ελλάδα.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταστέγασης- μετεγκατάστασης στην Ελλάδα. Δεν έχει τη λογική της μεταφοράς ενός καταυλισμού σε ένα άλλο μέρος, αλλά τη λογική της εγκατάστασης μιας οικογένειας σε σπίτι και απεδείχθη πετυχημένο. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία έχει μπλοκάρει από την έλλειψη βούλησης της Πολιτείας. Από το πρόγραμμα για επιδότηση ενοικίου, που υπεγράφη από τον κ. Πατούλη, δεν εκταμιεύτηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ ο Δήμος έχει δαπανήσει έως τώρα περισσότερα από 1.000.000 ευρώ για την εκτέλεση της μετεγκατάστασης. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας, που είναι το αρμόδιο για τα θέματα αυτών των ομάδων και είναι αλήθεια ότι ο γενικός γραμματέας, ο κ. Σταμάτης , έχει βοηθήσει πάρα πολύ και έχει υποβάλλει θετική εισήγηση προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση του Δήμου, αλλά το πράγμα έχει χαθεί στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αν η Περιφέρεια είχε εκτελέσει το πρόγραμμα, ένα μεγάλο μέρος των Ρομά θα είχε μετεγκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χαλανδρίου.