Τεράστιος ο όγκος των κλαδεμάτων μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» – Σε καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία τα μετατρέπει ο Δήμος Χαλανδρίου
Πρωτοφανής είναι ο όγκος των κλαδεμάτων που έχει προκύψει στο Δήμο Χαλανδρίου μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς». Από την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει η κοπή των πεσμένων δέντρων και συνεχίζεται αδιάλειπτα ενώ μετά τον αποχιονισμό της πόλης, ξεκίνησε και η αποκομιδή των κλαδεμάτων, η μεταφορά τους στο χώρο της υπηρεσίας Καθαριότητας και η μετατροπή τους σε τρίμμα, που διατίθεται ως καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:
Τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου έχουν πραγματοποιήσει κοπές δέντρων σε 353 σημεία ενώ τα συνολικά αιτήματα φτάνουν τα 717!
Δεκάδες είναι και οι παρεμβάσεις των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που επιχειρούν σε όλη την πόλη τις τελευταίες μέρες προβαίνοντας σε βαθιές κλαδεύσεις δέντρων κατά μήκος του δικτύου του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέοι όγκοι κλαδεμάτων.
Η υπηρεσία Καθαριότητα ς έχει κληθεί να παρέμβει από την 1/2/22 έως τις 10/2/22 σε 2.123 σημεία. Οι εργαζόμενοι του Δήμου με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών, με 7 αρπάγες (του Δήμου, άλλων δήμων και εργολαβικές), φορτωτές και φορτηγά συνεχίζουν την προσπάθεια για την πλήρη ανάταξη της πόλης.
Στο ίδιο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 300 δρομολόγια μεταφοράς κλαδεμάτων -περιλαμβάνονται τα κηπαία- τα οποία καταλήγουν στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας Καθαριότητας και μετατρέπονται σε τρίμμα από τον ειδικό κλαδοσπάστη που έχει επιστρατεύσει ο Δήμος. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας 2.220 κυβικά μέτρα κλαδιά και έχουν παραχθεί 370 τόνοι τρίμματος!
Συγκρίνοντας, για τον ίδιο αριθμό ημερών, την ποσότητα των κλαδεμάτων (Μήδεια 2021 – Ελπίδα 2022), προκύπτει μία αύξηση των ποσοτήτων κλαδιών που μαζεύτηκαν γύρω στο 45- 50%.
Σίμος Ρούσσος: Θα ήταν αδύνατη η διαχείριση τόσων κλαδεμάτων, αν δεν είχαμε εξασφαλίσει το οικόπεδο των 4,5 στρ.
«Πρόκειται για τιτάνια μάχη που κάνουν συντονισμένα οι υπηρεσίες του Δήμου ώστε να ξαναβρεί η πόλη τους προ κακοκαιρίας ρυθμούς της. Χιλιάδες κυβικά μέτρα κλαδεμάτων έχουν μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται στο αμαξοστάσιο της υπηρεσίας Καθαριότητας, στο χώρο των 4,5 στρ., που μετά από αγώνα της σημερινής διοίκησης -κόντρα στην κυβερνητική απαίτηση του 2014 για έξωση της υπηρεσίας Καθαριότητας- ο Δήμος Χαλανδρίου κατάφερε να το νοικιάσει, μετά από διαγωνισμό, από το ΤΑΙΠΕΔ, για 30 χρόνια. Αν έλειπε αυτός ο χώρος, η διαχείριση αυτού του όγκου των κλαδεμάτων από τον Δήμο Χαλανδρίου, θα ήταν αδύνατη», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
Καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία
Δεδομένου ότι τα κλαδέματα αποτελούν μια καθαρή μορφή βιομάζας, ο Δήμος Χαλανδρίου επέλεξε την διάθεσή του τρίμματος που προκύπτει από τον τεμαχισμό των κλαδιών ως καυσίμου για την τσιμεντοβιομηχανία, συνεχίζοντας την κουλτούρα που δημιουργήθηκε στην πόλη με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, οπότε για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία βιομάζα που παράχθηκε από υπολείμματα τροφών.
Είναι ευρέως αναγνωρισμένο άλλωστε ότι η βιομάζα αποτελεί μία από τις βασικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χρήση της υποκαθιστά τη χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων επιβαρύνει την κλιματική κρίση, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.