Δεκατέσσερα χρόνια μετά την μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία –την οποία η Ελλάδα κύρωσε το 2012- η συμπερίληψη των αναπήρων παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας.
Στο Δήμο Χαλανδρίου, ωστόσο, η σημερινή διοίκηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια, τα τελευταία επτά χρόνια, να αρθούν κάποια από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε κάθε βήμα τους τα άτομα με αναπηρία, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, την πρόσβαση στην πληροφορία, την άθληση, την ψυχαγωγία αλλά και στα μέτρα προστασίας από έκτακτες συνθήκες.
► Εξυπηρέτηση και στη νοηματική στα ΚΕΠ Χαλανδρίου
Μετά την ολοκλήρωση της αναγκαίας εκπαίδευσης των υπαλλήλων, στο Κεντρικό ΚΕΠ Χαλανδρίου (Γρ. Γυφτοπούλου 2 & Α. Γκίνη) και στο ΚΕΠ Μετρό (ΜΕΤΡΟ Χαλανδρίου) προσφέρεται για πρώτη φορά, στον ελληνικό δημόσιο τομέα, η δυνατότητα δια ζώσης εξυπηρέτησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου, θα γίνει και η απονομή στους τέσσερεις εργαζόμενους των σχετικών διπλωμάτων από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.
► Μέτρα πολιτικής προστασίας για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα
Μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβουλίου Χαλανδρίου, στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2021, κατά τη συζήτηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις, σεισμούς κ.α.
Στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης και της συμπερίληψης όλων των πολιτών, ο Δήμος Χαλανδρίου λαμβάνει μέριμνα για την προστασία, αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Παρά το γεγονός ότι δεν ελήφθη αντίστοιχη μέριμνα σε κεντρικό επίπεδο, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
► Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ στα σχολεία
Με σκοπό την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών με κινητικά προβλήματα κατασκευάζονται 28 ράμπες και 29 χώροι υγιεινής AμεA στις σχολικές μονάδες του Δήμου.
Παράλληλα γίνονται έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των αύλειων χώρων και των εισόδων των κτιρίων με την κατασκευή ραμπών στο πεζοδρόμιο ή στην είσοδο των σχολικών συγκροτημάτων.
► Εγκατάσταση ανελκυστήρων στα σχολεία
Τη λογική της εξασφάλισης καθολικής προσβασιμότητας εξυπηρετεί και η επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου για τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 8 σχολεία της πόλης.
► Αναβατόρια για τις πισίνες και προγράμματα άθλησης ΑμεΑ
Αναβατόριο απέκτησε, το 2020, και το Αθλητικό Κέντρο« Π. Παπαγιαννόπουλος». Το 2016, ο Δήμος προμηθεύτηκε το πρώτο αναβατόριο για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ στην πισίνα του Αθλητικού Κέντρου «Ν. Πέρκιζας». Πρόσφατα έγινε η αγορά και δύο ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων.
Η δ/νση Αθλητισμού του Δήμου Χαλανδρίου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων στην άθληση, έχει καταρτίσει και προγράμματα γυμναστικής για ΑμεΑ.
Επίσης, σε όλους τους αθλητικούς χώρους του Δήμου έχουν φτιαχτεί ράμπες, wc και αποδυτήρια ΑμεΑ, ενώ ράμπες και wc ΑμεΑ διαθέτουν πλέον και τα κυλικεία.
► Αναβατόριο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Αναβατόριο έχει τοποθετηθεί και στη σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, έτσι ώστε να καθίστανται καθολικά προσβάσιμες από όλους τους πολίτες οι συνεδριάσεις του.
► Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις στο Θέατρο Ρεματιάς
Σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ο Δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς -και όχι μόνο- όπου γίνεται ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, προβάλλονται παράλληλα ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι για άτομα με προβλήματα ακοής και γίνεται ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Το πρόγραμμα αυτών των παραστάσεων διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή braille και κώδικα QR για άτομα με προβλήματα όρασης.
Στο Θέατρο της Ρεματιάς επίσης υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, καθώς και τουαλέτα αναπήρων.
Σίμος Ρούσσος: «Θέλουμε οι συμπολίτες μας με αναπηρίες να κινούνται ανάμεσά μας»
«Με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη βούληση η σημερινή διοίκηση υλοποιεί συγκεκριμένα έργα και αναλαμβάνει δράσεις για τη συμπερίληψη των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων. Μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Ο δρόμος μέχρι την εξάλειψη αντιλήψεων που προσάπτουν στερεοτυπικά χαρακτηριστικά στους ανάπηρους και αναπαράγουν τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, είναι μακρύς. Ως Δήμος ωστόσο, θα συνεχίσουμε, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρίες», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, αναφερόμενος στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.