Πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T. στο Θέατρο Ρεματιάς

Με μεγάλη επιτυχία, σε μία εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος κόσμου την Παρασκευή 2 Ιουλίου στο θέατρο Ρεματιάς, έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T. του Δήμου Χαλανδρίου.

Το Cultural H.ID.RA.N.T. στοχεύει με πρεσβευτή το νερό και το ιστορικό φορτίο του θαμμένου ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου να δημιουργήσει μία ξεχωριστή σχέση με την πόλη, το δημόσιο χώρο και τους κατοίκους της. Μέσω της ανάδειξης και επανάχρησης του Αδριάνειου επιχειρεί την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Χαλανδρίου με έναν ελκυστικό, καινοτόμο και συμμετοχικό τρόπο.

Στην εκδήλωση, οι εταίροι του προγράμματος παρουσίασαν με ευσύνοπτο τρόπο τους κεντρικούς άξονες του και την πολύπλευρη προσέγγιση στην υλοποίηση τους, με έμφαση στη συμμετοχική του μεθοδολογία.

Το άνοιγμα του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και την εισαγωγή του, υπεύθυνου για το πρόγραμμα, αντιδημάρχου Καθαριότητας, Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστα Γερολυμάτου, ακολούθησαν οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις των εταίρων.

Από την ΕΥΔΑΠ, ο Θέμης Γκιών έδωσε έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση του εγχειρήματος. Για πρώτη φορά, με αφορμή το Αδριάνειο, η ΕΥΔΑΠ επιχειρεί τη σύσταση δικτύου μη πόσιμου νερού ενταγμένου σε μία λογική κυκλικής οικονομίας και εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων.

Η Ειρήνη Τσακιροπούλου, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Θ. Παπαγιάννης & ΣΙΑ, τεχνικό σύμβουλο του προγράμματος και υπεύθυνου για τις μελέτες ανάπλασης των χώρων γύρω από το Αδριάνειο, έκανε λεπτομερή αναφορά στην επέκταση και αναβάθμιση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων και στους καινοτόμους τρόπους ανάδειξης του Αδριάνειου, τόσο σαν ιστορικού μνημείου όσο και σαν φυσικού πόρου σε συνδυασμό με το ρέμα του Χαλανδρίου. Ένα εγχείρημα με απαιτητικές σχεδιαστικά, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά προκλήσεις.

Από τον συνεταιρισμό εργαζομένων Commonspace, η Γιούλη Αθουσάκη, παρουσίασε τα συμμετοχικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία του δήμου σύνεγγυς του Αδριάνειου. Σε αυτά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς προσέφεραν ιδέες και σχέδια σε σχέση με τις επιχειρούμενες αναπλάσεις στις γειτονιές τους και τη χρήση του νερού του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Η Ελένη Ανδρίκου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στην αρχαιολογική αξία του Αδριάνειου, σε συνέχεια με τον τεχνικό πολιτισμό της κλασσικής Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η ανάδειξη του αρχαίου αλλά ακόμα λειτουργικού αυτού τεχνικού έργου, συμβάλλει στην ορατότητα της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη φύση και τον Άνθρωπο (Medina) η Ιουλία Σκουνάκη, παρουσίασε τη συλλογική και συμμετοχικού τύπου προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας και των ιστοριών του Αδριάνειου, με τη συμβολή και της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου. Στόχος η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου και αποθετήριου που η διαχείριση του θα περάσει στην τοπική κοινότητα.

Στο ίδιο πνεύμα η Νάντια Σιώκου, από την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ, μίλησε για τα καινοτόμα εργαλεία χαρτογράφησης, συμμετοχικής λήψης αποφάσεων και συγκινησιακής ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με το έργο. Ανέφερε ακόμα σαν στόχο τη σύσταση μίας αλληλέγγυας κοινότητας για τη διαχείριση του δικτύου αρδευτικού νερού από το Αδριάνειο σαν κοινό πόρο.

Τέλος η Ειρήνη Ηλιοπούλου, από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στο ρόλο του Iνστιτούτου στην μέτρηση και εξασφάλιση της ποιότητας και του κοινωνικού αποτυπώματος του έργου. Τόνισε, επίσης, την αξία της αποκτούμενης εμπειρίας και τις ενέργειες για διάχυση της και αλλού, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και σε ποικίλα πλαίσια: χάραξης πολιτικών, διακυβέρνησης πόρων, ακαδημαϊκά κλπ.

Η βραδιά έκλεισε με τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Νερό – Νεράκι / Μια γουλιά ακόμα» από τις «Αλληλέγγυες νότες». Μουσικές και τραγούδια μαζί με θρύλους και ιστορίες από την προφορική μας παράδοση μάς ταξίδεψαν στους υδάτινους δρόμους της ιστορίας μας.

Θα ήταν παράληψη να μη σημειωθεί ο εξαίρετος συντονισμός του Χάρη Μαυρουδή, ηθοποιού και αντιδημάρχου Παιδείας και Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Χαλάνδρι.

Η εκδήλωση ήταν η πρώτη του 1ου HIDRANT Festival, ενός φεστιβάλ για το νερό, ένθετου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021. Το κύριο μέρος του HIDRANT Festival θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 12 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ρεματιάς και στις γειτονιές του Χαλανδρίου περί το Αδριάνειο.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τους τρόπους που μπορείτε να συμμετάσχετε στο Cultural H.ID.RA.N.T. ή να ενημερώνεστε μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.culturalhidrant.eu και να εγγραφείτε στο newsletter του προγράμματος ή να μας ακολουθήσετε στα social media (FB, IG, Twitter, Linkedin).

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031