Σίμος Ρούσσος: Ανάσα για την πόλη η αδειοδότηση του Σ.Μ.Α (ηχητικό)

Τη σημασία της αδειοδότησης, για τρία χρόνια, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) με την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας παρουσίασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Στιγμιότυπα» του Βασίλη Κουφόπουλου, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020.

«Για το Χαλάνδρι είναι μεγάλη ανάσα γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε με μια σχετική άνεση χρόνου, αυτή της τριετίας που προβλέπεται στη σχετική διάταξη, τη μεταστέγαση του αμαξοστασίου και του μικρού σταθμού μεταφόρτωσης που έχουμε για τα κλαδιά και τα ογκώδη σε ένα άλλο σημείο μέσα στο Χαλάνδρι», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

«Η αδειοδότηση η προσωρινή του συγκεκριμένου χώρου είναι πολύ σημαντική, γιατί ασφαλίζει την πόλη σε ότι αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του αμαξοστασίου. Αυτό δεν ήταν δεδομένο μέχρι σήμερα. Προηγούμενοι δήμαρχοι έχουν πάει στο αυτόφωρο, εργαζόμενοι έχουν πάει στο αυτόφωρο, συνεχείς καταγγελίες γίνονταν στην Πολεοδομία. Καταλαβαίνετε ότι σε μια μεγάλη πόλη δεν ήταν εύκολο να υπάρχει τέτοιος αδειοδοτημένος χώρος», πρόσθεσε.

Ο κ. Ρούσσος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση έχει κάνει πολύ σημαντική προετοιμασία για την ανεύρεση πρόσφορων χώρων για τη μεταφορά του Σ.Μ.Α, τονίζοντας:

«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια από το 2014 και έχουμε αποκτήσει από τότε μέχρι σήμερα δύο (2) ακίνητα στο Χαλάνδρι, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορεί να κάνει διαχείριση των απορριμμάτων του σε τοπικό επίπεδο».

«Το Χαλάνδρι έχει τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων»

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου επανέλαβε την ανάγκη η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται στα πλαίσια του κάθε δήμου, στη βάση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και της διαχείρισης των βιοαποβλήτων με ενεργειακή αξιοποίηση:

«Αυτός είναι ο δρόμος για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών μας. Ο κάθε δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κάθε πόλη πρέπει να προσπαθήσει να κάνει τη διαχείριση όσο γίνεται εγγύτερα στην πηγή παραγωγής των σκουπιδιών, σε συνδυασμό με τις πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, τις πολιτικές διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της διαχείρισης των βιοαποβλήτων με ενεργειακή αξιοποίηση, έτσι ώστε το υπόλειμμα που μένει να είναι πολύ μικρό και η κάθε πόλη να το διαχειριστεί με το δικό της τρόπο. Σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε, αυτό είναι το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχουμε ομόφωνα ψηφίσει ως Δημοτικό Συμβούλιο από το 2015, και το οποίο τώρα προσπαθούμε να επικαιροποιήσουμε», τόνισε ο κ. Ρούσσος

Χρονοβόρα η διαδικασία των αδειοδοτήσεων

Ωστόσο ο δήμαρχος Χαλανδρίου αποσαφήνισε ότι η διαδικασία έως την τελική μεταφορά του Σ.Μ.Α είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία:

«Παρότι έχουμε αποκτήσει αυτούς τους δύο χώρους για τη διαχείριση των κλαδιών και τη μεταφορά του αμαξοστασίου και του σταθμού μεταφόρτωσης, χρειάζονται μελέτες, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, χρηματοτοδοτήσεις. Είναι μια μακρά διαδικασία σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και τις πολύπλοκες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη μεταφορά».

»Στο Χαλάνδρι είμαστε στο σωστό δρόμο διαχείρισης των απορριμμάτων με διαχωρισμό των ρευμάτων και διαχείριση των βιοαποβλήτων με ενεργειακή αξιοποίηση -καταφέραμε να παράξουμε βιοαέριο και να κινήσουμε απορριμματοφόρο του Δήμου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος waste4think που εκτελέστηκε για 40 μήνες στο Χαλάνδρι. Όποιο σχέδιο και να υπάρχει πρέπει βέβαια να έχεις χώρο για να σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα, για να επεξεργάζεσαι τα βιοαπόβλητα, να διαχωρίζεις τα ρεύματα. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχουν χώροι σε κάθε δήμο», πρόσθεσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

 «Αυτό που γίνεται με τα σκουπίδια πρέπει να πάρει ένα τέλος»

Τέλος, ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε ότι απαιτείται να αλλάξει συνολικά και στη χώρα μας η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, με την εγκατάλειψη της αδιέξοδης πρακτικής της ταφής τους.

 «Αυτό που γίνεται με τα σκουπίδια πρέπει να πάρει ένα τέλος. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις πολιτικές για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Συνεχίζουμε να θάβουμε τα σκουπίδια μας ενώ άλλες χώρες παράγουν πλούτο από τα απορρίμματά τους προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας, των θέσεων εργασίας. Δεν είμαστε (σημ.: ως χώρα) στην κατάσταση που μπορούμε να αφήνουμε οποιαδήποτε πηγή πλούτου να χάνεται», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου.

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031