Στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ένα» και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπουρσινό μίλησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος για καίρια ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο το Χαλάνδρι αλλά και συνολικά την Αυτοδιοίκηση.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
► Αν δεν μας είχε προλάβει η πανδημία, θα είχαμε επεκτείνει τον καφέ κάδο (σημ.: για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων) σε όλη την πόλη.
► Το μυστικό στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων είναι η περιορισμένη πρόσβαση στον καφέ κάδο, η οποία εξασφαλίζει την καθαρότητα του προς αξιοποίηση υλικού.
► Το παράδειγμα του Χαλανδρίου απέδειξε ότι ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να κάνει σωστή ανακύκλωση.
► Σε μεγάλη κλίμακα μια ολόκληρη πόλη θα μπορούσε να κινηθεί με το βιoαέριο που παράγει από τα βιοαπόβλητά της. Αυτό είναι μια φιλοδοξία όχι μόνο της σημερινής διοίκησης αλλά και των πολιτών που συμμετέχοντας στο πρόγραμμα είδαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
► Για να γίνουν πράξη τα παραπάνω πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα της ελληνικής νομοθεσίας αναφορικά με τις χωροθετήσεις και τις εγκρίσεις για τη δημιουργία τέτοιων σταθμών που θα παράγουν ενέργεια για τις πόλεις.
► Αν τα προηγούμενα 40 χρόνια η έλλειψη σωστής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων μας ήταν καταστροφική, σήμερα υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής είναι εγκληματική.
► Υπάρχει ένα βαθύ ελληνικό γραφειοκρατικό κράτος στην Ελλάδα που ποδηγετεί κάθε πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης, στην κυριολεξία την πνίγει. Το θέμα είναι κυρίως θεσμικό, όχι οικονομικό, και διατρέχει όλη τη μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού κράτους.
► Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μια πεζοπορική διαδρομή που συνδέει τρία σχολεία της πόλης, στη βάσει ομόφωνα εγκεκριμένης μελέτης από το Δ.Σ. του Δήμου, η οποία παραμένει 6 μήνες (!) στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσο υπάρχουν αυτά τα εμπόδια δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί κανένα πρόγραμμα «Φιλόδημος» ή «Αντώνης Τρίτσης».
► Υπάρχει έργο της ενεργειακής αναβάθμισης δέκα σχολείων της πόλης, το οποίο υπέγραψε η Περιφέρεια Αττικής και δημοπρατείται σε λίγες μέρες. Η συνεργασία του α’ και β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μονόδρομος.
► Εκκρεμεί η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης μιας περιοχής μόλις 9 χλμ. από την Ομόνοια στην οποία βρίσκονται τέσσερις (4) σταθμοί του Μετρό και περισσότερες από 1.200 ιδιοκτησίες. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση πως το βαθύ γραφειοκρατικό κράτος βάζει εμπόδια. Και είναι πλέον αποκλειστικό θέμα της Περιφέρειας Αττικής να εγκρίνει τη σχετική πολεοδομική μελέτη για την ένταξη, την οποία έχουμε καταθέσει από το 2018.
► H χρηματοδότηση του Δήμου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA) στοχεύει στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου και την αξιοποίηση του νερού του για το πότισμα κοινόχρηστων χώρων και ιδιωτικών κήπων, αλλά και στη δημιουργία μιας μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής που θα συνδέει την περιοχή του Συνοικισμού με το κέντρο της πόλης.
► Το Χαλάνδρι έχει την ευτυχία να είναι μια πόλη με πολλούς πνευματικούς ανθρώπους που όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν χώρο να στεγάσουν τη δημιουργικότητά τους. Προσπαθούμε αυτό να το αλλάξουμε. Στο νέο δημαρχείο που κατασκευάζεται στο κέντρο της πόλης έχει προβλεφθεί επαρκής χώρος θεάτρου για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης ενώ έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και αναζητούμε χρηματοδότηση για την αξιοποίηση ως πολιτιστικού χώρου του κτιρίου Νόμπελ.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου ΕΔΩ