Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κώστας Γερολυμάτος αντικρούει την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυτός κοστολογεί πλέον τα κλαδέματα και τα φορτία καφέ κάδου (βιοαπόβλητα), εξηγώντας στο άρθρο που ακολουθεί ότι αυτή αφενός επιφέρει δυσβάσταχτα κόστη για τους δήμους και αφετέρου αποτελεί τροχοπέδη για την εναλλακτική διαχείριση των βιοαποβλήτων.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων
Στην τελευταία συνάντηση της ΠΕΔΑ (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής), παρουσία των αντιπροσώπων 30 δήμων και πολιτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο όργανο, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι -με πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔΑ και δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου- συζητήθηκε η απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), που αφορά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυτός κοστολογεί πλέον τα κλαδέματα και τα φορτία καφέ κάδου (βιοαπόβλητα) που διαχειρίζεται στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής.
Τα συγκεκριμένα απορρίμματα μέχρι σήμερα μεταφέρονται στο ΕΜΑ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) εντός του ΧΥΤΑ με μηδενική χρέωση. Αυτό αποτελούσε και έναν τρόπο πριμοδότησης των πολιτικών διαχείρισης των βιοασποβλήτων ως διακριτά ρεύματα που συλλέγονται στην πηγή και επεξεργάζονται μακριά από την μη αποδεκτή ταφή στον ΧΥΤΑ , που αφορά τα υλικά του πράσινου κάδου.
Με τα καινούργια δεδομένα που δημιουργεί ο ΕΔΣΝΑ, οι δήμοι αποκτούν ένα μεγάλο ανελαστικό έξοδο που δεν αφορά την ανταποδοτική πολιτική κάποιας επένδυσης, αλλά την λογιστική εξυπηρέτηση των απαιτήσεων του ΕΔΣΝΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για κάθε τόνο κλαδεμάτων και βιοαποβλήτων οι δήμοι θα πληρώνουν περίπου 27 ευρώ.
Αν αναλογιστούμε ότι οι ποσότητες φτάνουν τους χιλιάδες τόνους, κατανοούμε ότι θα προκύψουν κόστη σε ετήσια βάση, για την περίπτωση του Δήμου Χαλανδρίου, ύψους περίπου 300.000 ευρώ.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μετακυλήσουν ένα σημαντικό κόστος στα δημοτικά τέλη, με αυξήσεις που θα αντισταθμίζουν τα έξοδα που προκύπτουν από τη νέα απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
Πέρα από αυτό με την εν λόγω απόφαση, η αναγκαία ανάπτυξη του διακριτού ρεύματος του καφέ κάδου, η συλλογή του στην πηγή και η διαχείρισή του μακριά από την ταφή στον ΧΥΤΑ της Φυλής, δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα καθώς εκτός από το κόστος της ξεχωριστής συλλογής προκύπτει πλέον και ένα κόστος απόθεσης.
Ο ΕΔΣΝΑ πήρε την απόφαση αυτή παρά την απαίτηση της ΠΕΔΑ για αναβολή και με δια περιφοράς διαδικασία, η οποία δεν συνάδει με τη σοβαρότητα των θεμάτων που αποφάσισε. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση του ΕΔΣΝΑ και ουδείς γνωρίζει επίσημα αν τα νέα κοστολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά ή αν θα μεταφερθούν στο 2021.
Ελπίζουμε ότι θα επαναξεταστεί αυτή η τιμολογιακή πολιτική ειδικά αν συνδέεται με την αμφιλεγόμενη στρατηγική που θέλει την δημιουργία τριών (3) μεγάλων εργοστασίων καύσης στην Αττική και τα κόστη που αυτή επιφέρει.
Ειδικά αυτή την περίοδο της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αυξάνονται τα δημοτικά τέλη ούτε να μπαίνει τροχοπέδη στην αλλαγή που πρέπει να φέρει η διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή και η ανάπτυξή της μακριά από την ταφή, ώστε να μην διαιωνίζεται η κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής.