Ο ρόλος της στοματικής υγιεινής στην προφύλαξη από τον Covid-19
Τη σημασία της στοματικής υγιεινής στην αποτελεσματικότερη προφύλαξη από τον Covid-19 εξηγεί με ενημερωτικό της έγγραφο από τις 28 Απριλίου 2020, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου κ. Ειρήνη Χαλάτση.
Αναλυτικά επισημαίνει η κ. Χαλάτση:
Ίσως είναι η πρώτη φορά, που η κοινωνία μας δίνει τόσο μεγάλη σημασία στους κρίσιμους κανόνες ατομικής υγιεινής. Είναι πολύ σημαντικό, να μην αμελούμε να προσέχουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας και την υγεία μας, σε καθετί που μπορούμε, καθώς ό,τι καλό μπορούμε να κάνουμε για την υγιεινή μας αποτελεί προστατευτικό μετρό υγείας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παρακάτω:
⇒ Η διατήρηση της καλής στοματικής μας υγείας αποτρέπει μικρόβια της στοματικής κοιλότητας να μεταναστεύσουν μέσω του αίματος σε όργανα όπως είναι η καρδιά, το στομάχι και το έντερο.
⇒ Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.
⇒ Η εισρόφηση μικροβίων από τον στοματοφάρυγγα, συνδέεται με την εμφάνιση πνευμονίας ή αναπνευστικών δυσλειτουργιών και χρονιάς αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εξαιτίας της ύπαρξης περιοδοντικής νόσου.
⇒ Ο ζαχαρώδης διαβήτης επιδεινώνεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν οδοντιατρικά προβλήματα, καθώς η περιοδοντίτιδα επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το ζαχαρώδη διαβήτη.
⇒ Ουλίτιδες σε έγκυες γυναίκες, έχουν συσχετιστεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό νεογνικό βάρος.
⇒ Η κακή μάσηση προκαλεί διαταραχές στην πέψη των τροφών, οπότε η έλλειψη δοντιών δύναται να προκαλέσει μείωση του μεταβολικού ρυθμού και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, είναι επόμενο να μας απασχολούν πολύ περισσότερο άλλα ζητήματα από αυτά της στοματικής μας υγιεινή. Μένοντας στο σπίτι, συχνά αυξάνουμε την κατανάλωση τροφής και ξεχνάμε ίσως λίγο τη στοματική μας υγιεινή, σκεπτόμενοι ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας,
Όμως και αυτός ο τομέας είναι εξίσου σημαντικός, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου του Covid-19. Ακολουθούν οδηγίες προφύλαξης που συνέταξα με στόχο την προάσπιση της συνολικής μας υγείας.
Κανόνες για την αποτροπή επιμολύνσεων:
- Δεν μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσα μας για κανένα λόγο.
- Καλύπτουμε πάντα την οδοντόβουρτσα μας με προστατευτική θήκη.
- Προσέχουμε ώστε οι κεφαλές των οδοντoβουρτσών όλων των μελών της οικογένειας να μην έρχονται σε επαφή μία με την άλλη.
- Αντικαθιστούμε συχνά την οδοντόβουρτσα μας. Κάθε τρεις μήνες ή και νωρίτερα σε περιπτώσεις φθορά ή επιμόλυνσής.
- Ας μην ξεχνάμε ότι για την καλή και αποτελεσματική καθαριότητα των δοντιών μας, είναι απαραίτητο η οδοντόβουρτσα μας να είναι καθαρή και σε καλή κατάσταση.
- Κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα με Covid – 19 θα πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει οδοντόβουρτσα και να την διατηρήσει σε ξεχωριστό ποτηράκι, από αυτές των υπολοίπων της οικογένειας.
- Το ίδιο ισχύει και για άτομα που πάσχουν ή είναι υπό θεραπεία ή απαλλάχτηκαν από αιματογενείς νόσους, βακτήρια κ.τ.λ. ή για παράδειγμα ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού κ.α.
- Μετά από την αποτελεσματική θεραπεία και εκρίζωση νόσον θα πρέπει η οδοντόβουρτσα να αλλάζεται.
- Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα μας σε καθαρό δοχείο, μακριά από το καζανάκι και την μπανιέρα.
- Κάθε φορά που πατάμε το μπουτόν από το καζανάκι, δεν ξεχνάμε να έχουμε κλείσει το κάλυμμα της λεκάνης, ώστε να μην διασπείρονται στο χώρο σταγονίδια και επιμολύνουν αντικείμενα, επιφάνειες, πετσέτες ή ακόμα και την οδοντόβουρτσα μας.
- Διατηρούμε όλες τις επιφάνειες του αποχωρητήριου καθαρές, εφαρμόζοντας τακτικά διάλυμα χλωρίνης ή άλλο απολυμαντικό.
Κανόνες καλής ατομικής στοματικής υγιεινής:
- Πλένουμε καθημερινά τα δόντια μας, επιμελώς, με φθοριούχα οδοντόπαστα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
- Μετά από την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων, ξανάπλένουμε τα δόντια μας και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό ή τρώμε ένα μήλο το οποίο καθαρίζει μηχανικά την επιφάνεια των δοντιών ή μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μαστίχα Χίου.
- Επιπρόσθετα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό διάλυμα για την αποφυγή δημιουργίας οδοντικής πλάκας.
- Χρησιμοποιούμε μια φορά τη μέρα, μεσοδόντια καθαριστικά ή οδοντικό νήμα, το οποίο μετά τη χρήση του το πετάμε αμέσως, σε ποδοκίνητο κάδο απορριμμάτων στο αποχωρητήριο.
- Πλένουμε επιμελώς και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, τα χέρια μας πριν βουρτσίζουμε τα δόντια.
- Μετά την ολοκλήρωση του πλυσίματος των δοντιών μας, πλένουμε ξανά τα χέρια μας και ξεπλένουμε καλά τον νιπτήρα και τις τριγύρω επιφάνειες, ώστε να μην μείνουν δυνητικά μολυσματικά σταγονίδια.
- Δεν ξεχνάμε να πίνουμε επαρκή ποσότητα νερού, ώστε να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, αναψυκτικών και χυμών γιατί φθείρουν τις οδοντικές επιφάνειες.
- Περιορίζουμε την πολύ συχνή λήψη τροφής.
- Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, για να μη χαλάσουν τα δόντια μας και χρειαστούμε σφραγίσματα.
- Αποφεύγουμε το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα και μειώνει τη φυσιολογική ροή της κυκλοφορίας του αίματος στο στόμα.
- Ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Επιλογή τροφίμων για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας
Προτιμούμε να καταναλώνουμε όσα τρόφιμα και ροφήματα:
⇒ Δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης.
⇒ Δεν περιέχουν έντονες χρωστικές ή καφεΐνη.
⇒ Δεν έχουν σκληρή σύσταση.
⇒ Δεν έχουν κολλώδη υφή.
⇒ Δεν έχουν υψηλή οξύτητα.
Οδηγίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:
- Επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο σας για τη λήψη οδηγιών.
- Αποφύγετε να προσέλθετε σε χώρο παροχής υγείας ή σε οδοντιατρείο, χωρίς να έχετε μιλήσει πρώτα με τον οδοντίατρο σας ή να έχετε κλείσει ραντεβού.
- Περιγράψτε στο γιατρό σας όλα τα συμπτώματα που έχετε.
- Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο οδοντίατρος σας, εκ του τηλεφώνου.
- Μην αγχώνεστε. Σε περίπτωση κατάστασης υψηλού κινδύνου, όπως αιμορραγία ή βακτηριακή λοίμωξη που εκδηλώνεται με φλεγμονές στο στόμα, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή, ο οδοντίατρος σας θα μεριμνήσει με ασφάλεια για την άμεση αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ