Σίμος Ρούσσος: Όχι στις φαραωνικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων
Την πάγια θέση του ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή νομοθετικού πλαισίου ώστε να αποκτήσουν οι δήμοι τη δυνατότητα να αξιοποιούν τον πλούτο των απορριμμάτων τους, επανέλαβε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στην εκπομπή «Ιδεοδρόμιο …απ’ άκρη σ’ άκρη», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Ο Σίμος Ρούσσος απαντώντας στις ερωτήσεων των δημοσιογράφων Ειρήνης Γιανναρά και Ιωάννας Νιαώτη, αναφέρθηκε στις καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Χαλανδρίου τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, και ειδικά στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εγκαταστάσεις ταφής ή επεξεργασίας απορριμμάτων δεν είναι ενδεικνυόμενες λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Waste4Think, αλλά και την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόσαμε στο Χαλάνδρι για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων κατέδειξε ότι τα απορρίμματά μας δεν είναι σκουπίδια για θάψιμο, αυτή είναι βασική ιδέα», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, εξηγώντας πως ο Δήμος στο πλαίσιο του Waste4Think ανέπτυξε ποικίλους τρόπους αξιοποίησης των υπολειμμάτων της κουζίνας -σε συνεργασία με το ΕΜΠ και τον καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο- που ξεκινούν από την παραγωγή κομπόστ και πέλετ και φτάνουν έως την παραγωγή βιοαερίου αλλά και εναλλακτικού καυσίμου για τη βαριά βιομηχανία.
Αναφερόμενος στα πολύ σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια που συνάντησε ο Δήμος στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος τους τελευταίους 44 μήνες, υποστήριξε ότι το Χαλάνδρι υλοποίησε ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, το οποίο έχει ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον. «Πέρα από την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος της Σλοβακίας που είχε στόχο να γνωρίσει καλύτερα το πρόγραμμα, πέρσι το παρουσιάσαμε στην Κίνα και παράλληλα πήραμε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίησή του. Το σημαντικό όμως είναι πως αυτό μπορεί να πάρει έκταση και να εξελιχθεί από ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα μεγάλο πρότζεκτ, που το έχει ανάγκη και ο δήμος μας και η χώρα», υποστήριξε ο Σίμος Ρούσσος.
Απαντώντας σε ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού προγράμματος, ο κ. Σίμος Ρούσσος υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν μπορεί βέβαια να προχωρήσει στην παραγωγή βιοαερίου γιατί αυτό προϋποθέτει βιομηχανική εγκατάσταση, προανήγγειλε όμως ότι θα επεκτείνει σε όλη την πόλη τη συλλογή βιοαποβλήτων στον καφέ κάδο, ο οποίος όμως θα εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμος μόνο με κλειδί. Στόχος να αποθέτει ο Δήμος ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα στο ΕΜΑΚ της Φυλής, ώστε να περιοριστεί τουλάχιστον η επιβάρυνσή του από την απόθεση των απορριμμάτων.
Αναποτελεσματικές οι εγκαταστάσεις ταφής ή επεξεργασίας απορριμμάτων
«Παράλληλα θα περιμένουμε να δούμε και τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας γύρω από αυτή την ξεχωριστή διαχείριση. Γιατί μόνο με κεντρικές πρωτοβουλίες μπορεί ν’ ανοίξει ο δρόμος για να περάσουμε από ένα πιλοτικό επιστημονικό πρόγραμμα σε μια πραγματική διαχείριση των βιοαποβλήτων σε μια ολόκληρη πόλη. Θα αποτελούσε πολύ ενδιαφέρον πείραμα», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το αν υπάρχει πολιτική βούληση να υιοθετηθεί μια τέτοια στρατηγική.
«Η νομοθεσία δεν είναι δύσκολο να αλλάξει. Δεν ξέρω όμως σε ποιο βαθμό υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να πάμε σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων βασισμένο σε ξεχωριστά ρεύματα και στη διαλογή στην πηγή, χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις ταφής ή επεξεργασίας που είναι κοστοβόρες, αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για το περιβάλλον. Να πάμε σε μια ήπια διαχείριση, όπως αυτή που υιοθετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στο Χαλάνδρι. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών», τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Εντυπωσιακή η ανταπόκριση των πολιτών
Ο κ. Σίμος Ρούσσος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών του Χαλανδρίου στη διαδικασία συλλογής των υπολειμμάτων της κουζίνας, υπογραμμίζοντας ότι αν μπορούσε -μέσα από αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου- να συνδυαστεί με την παροχή οικονομικού κινήτρου, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα.
«Και στο Χαλάνδρι έχουμε ανθρώπους που αλλάζουν δύσκολα συνήθειες και εδώ έχουμε το κυνηγητό των κάδων και το φαινόμενο των μαζεμένων κάδων σε μια γωνία γιατί κανείς δεν τους θέλει στη γειτονιά του -αυτή είναι η γνωστή ελληνική πραγματικότητα- προτιμώ όμως να στέκομαι στα θετικά παραδείγματα, τα οποία μας βοηθάνε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη και ελπίδα» κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου ΕΔΩ.