Συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου στη δημοσιογράφο Μaria Antonia Sanchez-Vallejo της ισπανικής εφημερίδας EL PAIS
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΙΜΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑRIA ANTONIA SANCHEZ-VALLEJO ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ EL PAIS
Είναι Παρασκευή 2 Γενάρη και ο Σίμος Ρούσσος δεν έχει πάει διακοπές για τα Χριστούγεννα. Στο γραφείο του στο δημαρχείο του Χαλανδρίου έρχονται γείτονες, συνεργάτες, ακόμα και ο αρχηγός των Ρομά της περιοχής. Το Χαλάνδρι με 80.000 κατοίκους, χαρακτηρίζεται πια από τα δεκάδες κλειστά μαγαζιά και από την σύνθεση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου: 100% αριστερά ( ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, οικολόγοι και ανεξάρτητοι προερχόμενοι από κοινωνικά κινήματα).
Δεν είναι ο μόνος δήμος με Δήμαρχο που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενός κόμματος που ετοιμάζεται να διεκδικήσει την κεντρική κυβέρνηση στις 25 Γενάρη. Στην Αττική είναι 10 στους 66. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νικητή με προβάδισμα τουλάχιστον 3% έναντι των συντηρητικών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το ποσοστό αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να πετύχει την αυτοδυναμία σε μία πολωμένη προεκλογική περίοδο, με φόντο τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών.
Ανεξάρτητος με στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Σίμος Ρούσσος, 49 ετών, είναι ο δήμαρχος του Χαλανδρίου από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι πολίτες στράφηκαν υπέρ της αριστεράς ύστερα από 12 χρόνια συντηρητικής κυβέρνησης και σχεδόν 30 με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Μας ψήφισε και κόσμος της δεξιάς», μας εξηγεί .«Κάτι έπρεπε να αλλάξει». Μια φράση που ακούγεται σε όλες τις συζητήσεις. «Τέσσερα χρόνια λιτότητας σάρωσαν τη χώρα και το Χαλάνδρι είναι, δυστυχώς, «καλό» παράδειγμα με 35% ανεργία. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Κόσμος που δεν έχει να φάει, που δεν έχει ρεύμα γιατί τους το κόψανε, παιδιά που πάνε σχολείο σχεδόν πεινασμένα. Δεν είχαμε πολύ χρόνο, αλλά εφαρμόσαμε ένα σχέδιο δράσης». Το ίδιο προβλέπει για τις πρώτες 100 μέρες μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η στροφή προς τα αριστερά στο Χαλάνδρι είναι ένα βαρόμετρο της δυσπιστίας προς τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και της μείωσης της υποστήριξης σε δυνάμεις που πριν δύο χρόνια ανέβηκαν επικίνδυνα. Για παράδειγμα η Χρυσή Αυγή έφτασε το 8% στις γενικές εκλογές. «Όμως στις τοπικές ήταν πολύ μικρότερο » μας εξηγεί ο Σ. Ρούσσος.
Ο δήμαρχος κάνει απολογισμό και βλέποντας αριθμούς και περιπτώσεις ανέχειας και εξαθλίωσης, διαμορφώνεται μπροστά του το τοπίο της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Οι δημότες του Χαλανδρίου ανήκουν κυρίως στη μεσαία τάξη, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι και (τώρα πια) απολυμένοι και άνεργο. Βουλιάξανε
πολλοί ενώ τώρα είναι φτωχοί αυτοί που κάποτε ζούσανε καλά και δεν έχουν χρήματα ούτε για θέρμανση. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε την καμπάνια ‘Ρεύμα Για Όλους’, με τη στήριξη της περιφέρειας Αττικής που είναι στα χέρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α».
Από το παράθυρο του γραφείου του βλέπουμε χιονισμένους λόφους γύρω από την Αθήνα. Ένα κύμα κρύου και θερμοκρασίες μέχρι -20 στα βόρεια της χώρας, αφήσανε δεκάδες χωριά αποκλεισμένα και πάνω από 330.000 νοικοκυριά παγώνουν μη μπορώντας να πληρώσουν τη θέρμανση.
Από τον προϋπολογισμό ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων τον χρόνο, ο δήμος Χαλανδρίου προέβλεψε αμέσως 100.000 ευρώ ως ενίσχυση για παροχή τροφίμων σε συσσίτια . Επίσης υποστηρίζει μία αλληλέγγυα αγορά με έλληνες παραγωγούς που πουλάνε 30% ή και 40% πιο φτηνά από τα supermarket. Σε όλες τις δραστηριότητες ο δήμος συνεργάζεται με Κινήσεις Αλληλεγγύης, συλλόγους και την εκκλησία. Μαζί καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σχεδόν 2.500 ανθρώπων που δεν έχουν σχεδόν έσοδα από πουθενά. Για τον δήμαρχο Χαλανδρίου (κάποτε ήταν μέλος και του ΚΚΕ που τώρα είναι στο 4%), το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία ενός κοινωνικού ιατρείου «με 20 γιατρούς, αλληλέγγυους – εθελοντές – για την περίθαλψη χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση». Τρία εκατομμύρια έλληνες δεν έχουν κανονική κάλυψη υγείας.
Ακούγοντάς τον να μιλάει, νομίζεις ότι δεν είναι τόσο περίπλοκο να κυβερνήσεις. Είναι σχετικά απλό, όπως για παράδειγμα να φορολογήσεις, «κάτι που κανείς δεν έκανε πριν», τις μεγάλες επιχειρήσεις «όπως ασφαλιστικές εταιρείες ή κάποιες τράπεζες», μας εξηγεί. Η φορολογία είναι ανάλογη: ελάχιστες για τις μικρές επιχειρήσεις και ανώτατη για τις μεγάλες. Το Χαλάνδρι είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που αρνήθηκε να εφαρμόσει κάποιες περικοπές και απολύσεις που απαιτούσε η κυβέρνηση. «Είπαμε όχι στην απόλυση υπαλλήλων διότι υπάρχουν για να βοηθήσουν τους πολίτες και τώρα μάλιστα είναι που τους χρειάζονται περισσότερο».
Όρθιος στην πόρτα του γραφείου του, ο Σίμος Ρούσσος μου σφίγγει το χέρι «Είπαμε να τελειώσουμε με την γερμανική πολιτική στην Ευρώπη με οποιοδήποτε κόστος. Ο δρόμος της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά. Στην Ελλάδα το διαπιστώσαμε καθαρά. Αν δε νικήσει ο φόβος», λέει, «venceremos».
Απόδοση από τα ισπανικά: Α. Ντ.