Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ | Χαλάνδρι, 30 Οκτωβρίου 2009 |
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ | |
Τηλ. 210 6860730, 210 6860740 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28η Οκτωβρίου
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν και εφέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Χαλανδρίου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι οποίες κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση των σχολείων της πόλης μας στην υπό ανάπλαση Κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου (πλατεία Αγίου Νικολάου), αλλά και αθλητικών και εξωραϊστικών συλλόγων.
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και μετά το τέλος της δοξολογίας ο δήμαρχος Χαλανδρίου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας μπροστά στο ηρώο, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με την πραγματικά κρίσιμη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, περίοδο που διανύουμε. .
«Σεβαστοί Πατέρες,
Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου
Εκπρόσωποι της Νομαρχίας
Αγαπητοί Συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου
Αγαπητές και Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας
Αγαπητοί γονείς, Κυρίες και Κύριοι
69 χρόνια πέρασαν από τη νύχτα εκείνη που ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε με το ηχηρό ΟΧΙ στον Ιταλό πρέσβη. Είναι πραγματικά φανταστικό το πώς μια τόσο μικρή λέξη, τοποθετημένη σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μπορεί να κρύβει πίσω της το θάρρος και την τόλμη ενός λαού. Και είναι πραγματικά φανταστικό πως ένας μικρός αριθμητικά λαός, μπορεί να γίνει μεγάλος όταν είναι ικανός να αγωνιστεί και να πολεμήσει, έστω και χωρίς καμία ελπίδα νίκης.
Γιατί είναι μεγάλο, πραγματικά, να πάρεις την απόφαση και να μείνεις εκεί και να πολεμήσεις παρά τις όποιες αντιξοότητες και παρά το όποιο αποτέλεσμα.
Και οι θυσίες δυναμώνουν τον αγώνα. Και ο αγώνας χαλυβδώνει την πίστη. Και η πίστη υπηρετεί τον σκοπό. Και ο σκοπός ήταν να μην σιγήσει το ελληνικό πνεύμα. Και έτσι κατάφεραν οι Έλληνες να δείξουν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος αλλά ανήκει στο πάθος, και το πάθος ανήκει σε εκείνους που αψηφούν απειλές και κινδύνους για να υπερασπιστούν ιδανικά και αξίες.
Και διαχρονικά πάντα υπερισχύει στην ιστορική αποτίμηση το ηθικό μέρος μιας αντιπαράθεσης, ακόμα και αν οι συντριπτικοί συσχετισμοί ισχύος υποδεικνύουν στους «σώφρονες» την φυγή, ή έστω την υποχώρηση, που σκοπό θα είχε μία μελλοντική νίκη, που όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είχε ακόμα και μικρότερη σημασία, διαχρονικά, από μια ήττα που περιέχει το στοιχείο της θυσίας και της ηθικής υπεροχής έναντι του αντιπάλου.
Γιατί υπάρχουν δυο μέθοδοι για να μείνει κανείς στην Ιστορία ως νικητής.
Να νικήσει στο πεδίο της μάχης, ή να θυσιαστεί υπέρ ιδεών που ξεπερνούν κατά πολύ το πρακτικό, τακτικό ή ακόμα και στρατηγικό επακόλουθο της νίκης.
Και αυτό το Ελληνικό πνεύμα, αυτό το πάθος, αυτή η δύναμη είναι που στήριξε τον αγώνα, όπλισε τους μαχητές του αλβανικού έπους, στήριξε τους ατρόμητους μαχητές της Κρήτης, έδωσε κουράγιο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, λύτρωσε αυτούς που οδηγήθηκαν υπερήφανα στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και οδήγησαν στο όνειρο, την Απελευθέρωση
»
Και κατέληξε τονίζοντας ότι
«Και η Ελλάδα, από τότε, όντως είναι δική μας, όπως δική μας είναι και η ιστορία αυτής της χώρας αλλά και η ευθύνη διαχείρισης και ερμηνείας αυτής της ιστορίας. Και το ουσιαστικό διακύβευμα σε αυτή την αναφορά έχει να κάνει με την συλλογική μνήμη ενός έθνους και τον τρόπο αξιοποίησης της ιστορίας και των μηνυμάτων που πρέπει στην κάθε εποχή να επικαιροποιούνται από αυτή. Και είτε χρησιμοποιούμε την ιστορία ως διδαχή και καθορισμό του βηματισμού μας προς το μέλλον, μέσα κυρίως από την επιλογή να θεωρούμε ως νίκη την θυσία για αξίες και ιδανικά, ή να λειτουργούμε μέσα από την κατ επιλογή μνήμη των γεγονότων και την λήθη που επιβάλλει η πρακτική συμβίωση με το σήμερα.
Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουμε ιστορία και για το μέλλον, ενώ στη δεύτερη απλά καταναλώνουμε, μέσα από την απαξίωση, ιστορία από το παρελθόν μας, προσπερνώντας γρήγορα το παρόν, αλλά υπονομεύοντας το μέλλον μας.
Και το ερώτημα που καλείται ο καθένας και κάθε μία από εμάς σήμερα να απαντήσει, είναι ποια επιλογή θα κάνουμε και γι αυτό θα κριθούμε
.»
Τον λόγο του δημάρχου ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από πολιτικές παρατάξεις, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγους και άλλους φορείς της πόλης μας.
Την παρέλαση άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, η Φιλαρμονική του δήμου μας και οι Xαλανδραίοι αντιστασιακοί. Την εκδήλωση έκλεισαν οι πρωταθλητές μας που εργάζονται στον Δήμο Χαλανδρίου και οι οποίοι κρατούσαν τη σημαία της πόλης μας. Ο λόγος για τους ʼγγελο Παυλακάκη (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Στίβου 100μ), Γεράσιμο Βρυώνη (Παραολυμπιονίκης στη Σφαίρα), Χαράλαμπο Παπανικοκολάου (Πρωταθλητής Ευρώπης στη Κολύμβηση), Αντώνη Βρυώνη (Πρωταθλητής Ευρώπης Στίβου 10.000μ), Νίκη Γκαραγκούνη (Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Πετοσφαίριση ) και Ελευθερία Σπυροπούλου (Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Ιστιοπλοία).
Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της εθνικής αντίστασης και στη συνέχεια μαζί με εκατοντάδες δημότες της πόλης μας παρακολούθησε τους Δημοτικούς χορούς που παρουσίασαν οι χορευτικές ομάδες του Χαλανδρίου.
| ||
Η εξέδρα των επισήμων. Διακρίνονται, από δεξιά, ο κ.Γ.Κουράσης πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου Χαλανδρίου, ο κ.Γ.Γιακουμάτος τ.υφυπουργός Απασχόλησης & Κοιν.Προστασίας, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, ο κ.Ε.Ανδρεόπουλος αρχηγός της δημοτικής παράταξης ‘Χαλάνδρι-Φιλική Πόλη’, ο τ.δημ.σύμβουλος κ.Ν.Κεχαγιόγλου και η κ.Δ.Μασέλη διοικητής του Αστ.Τμήματος Χαλανδρίου |
| Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας |
|
|
|
| ||
Παρέλαση των σχολείων της πόλης μας | Η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου | |