ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ | Χαλάνδρι, 6 Οκτωβρίου 2010 |
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ | |
Τηλ. 210 6860730, 210 6860740 |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Χαλανδρίου θα συμμετάσχει στην πρόσκληση της ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τον ειδικό στόχο «Βελτίωση της καθημερινής ζωής μέσω ΤΠΕ-Ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Ελλάδα», στην θεματική ενότητα «Διαχείριση Πόρων».
Στόχος του Δήμου Χαλανδρίου μέσω της συμμετοχής του, για δεύτερη φορά σε θεματική ενότητα, η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη πλατφόρμας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δημοτικού Δικτύου Φωτισμού στον Δήμο Χαλανδρίου με χρήση νέων τεχνολογιών Wireless Smart Grids», προϋπολογισμού 396.000,00(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Το σύστημα Ευφυούς Τηλε-διαχείρισης βασίζεται σε τεχνολογία smart grid και θα απαρτίζεται από την Πλατφόρμα Διαχείρισης και Εξοικονόμησης Πόρων, το δίκτυο μεταγωγής δεδομένων και τα ευφυή ασύρματα Διαχειριζόμενα Φωτό-Συστήματα. Σε επιλεγμένες οδικές αρτηρίες του Δήμου Χαλανδρίου θα αντικατασταθούν οι συμβατικοί λαμπτήρες από ευφυή ασύρματα Φωτό-Συστήματα. Κάθε ευφυές Φωτό-Σύστημα αποτελείται από συστοιχίες LED που διασφαλίζουν 60% εξοικονόμηση ενέργειας, αισθητήρα μέτρησης φωτεινότητας και ένα ενσωματωμένο ασύρματο τοπικό ελεγκτή που φέρει μονάδα ασύρματης επικοινωνίας, ο οποίος ελέγχει την κατάσταση του Φωτό-Συστήματος και εφαρμόζει τις πολιτικές λειτουργίας που λαμβάνει από την πλατφόρμα διαχείρισης. Ο ελεγκτής υλοποιεί την ασύρματη επικοινωνία με τον πλησιέστερο κόμβο πρόσβασης είτε απευθείας είτε μέσω τοπικού ελεγκτή. Η υλοποίηση του ασύρματου δικτύου με βάση το πρότυπο επικοινωνίας, επιτρέπει την ασφαλή και αξιόπιστη μεταφορά των δεδομένων, την εύκολη επέκταση δικτύου, αλλά και την αξιοποίηση του για διαχείριση επιπλέον πόρων. Ο κόμβος πρόσβασης επικοινωνεί με την πλατφόρμα διαχείρισης μέσω ασύρματων ή και ενσύρματων συνδέσεων. Η πλατφόρμα διαχείρισης αναλαμβάνει την επικοινωνία και την οργάνωση όλων των κόμβων και ελεγκτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του Δήμου. Επιβάλλει ευφυείς πολιτικές λειτουργίας πραγματικού χρόνου, ελέγχει την κατάσταση των Φωτό-Συστημάτων και ενημερώνει το τεχνικό προσωπικό για πιθανές βλάβες. Συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν στην κατάσταση της εξωτερικής φωτεινότητας που λαμβάνει από τους αισθητήρες φωτεινότητας, την κατανάλωση της ενέργειας, την εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί κτλ. Υποστηρίζεται διασύνδεση με το υπάρχον GIS ώστε να αποτυπώνεται η ακριβή απεικόνιση της θέσης κάθε μονάδας του Δικτύου οδικού Φωτισμού και των περιγραφικών χαρακτηριστικών τους. Θα αναπτυχθεί διαδικτυακή πύλη για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και υποβολής βλαβών δικτύου ηλεκτροφωτισμού.