Εκοιμήθη ο γέρων Ιλαρίων


 
Σε ηλικία 87 ετών εκοιμήθη την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ο ιερομόναχος και εφημέριος του ιερού ναού αγίων Αναργύρων Κάτω Χαλανδρίου Ιλαρίων Γκαβέας. Γεννήθηκε το 1931 φοίτησε στην Πατμιάδα Ιερατική Σχολή και στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου. Το 1955 εκάρη μοναχός  εγκαταβιώνοντας στη  Μονή Πεντέλης και στη Μονή Νταού. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και αργότερα ιερέας, οπότε του ανατέθηκαν  ποιμαντικά καθήκοντα στο μετόχι των Αγίων Αναργύρων. Στη διάρκεια της διακονίας του μεγάλωσε και εκόσμισε το μικρό τότε παρεκκλήσι, ενώ συνετέλεσε στη διαμόρφωση του μικρού πάρκου δίπλα στο ναό, που από το 2014 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου έλαβε το όνομά του.

Οι κάτοικοι του Κάτω Χαλανδρίου τον θυμούνται ως έναν φιλακόλουθο και εξαιρετικά απλό και φιλόστοργο άτομο, που ανταποκρινόταν πάντα σε οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια. Πέρασε τη βιωτή του σε ένα μικρό δωμάτιο στο πλάι του ναού και δεν έπαυε να προσφέρει τρόφιμα ή χρήματα σε οικογένειες που είχαν ανάγκη. Επίσης  διέθεσε χρήματα για την αγιογράφηση του ναού των Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου, στη Μονή Νταού και σε άλλα παρεκκλήσια.  Αγαπούσε το περιβάλλον και δεν δίσταζε να σηκώνει τα ράσα για να σκαλίσει και να ποτίσει τα δέντρα του αλσυλίου ή ταΐσει τα περιστέρια και να παίξει ποδόσφαιρο με τα παιδιά της γειτονιάς, για τα οποία είχε πάντα ένα μικρό κέρασμα.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη στο ναό των Αγίων Αναργύρων Χαλανδρίου. Την παρακολούθησαν ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, οι  πρώην δήμαρχοι Γεώργιος Κουράσης, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και Κώστας Παττακός και πλήθος κόσμου.  Η ταφή του έγινε  στο Κοιμητήριο της Μονής Πεντέλης, ως είθισται για τα μέλη της εκεί αδελφότητας. Την ώρα του ενταφιασμού  μερικοί από τους παρευρισκόμενους εφώναξαν:  Άγιος!!   Άγιος!!

 Η φωτογραφία από την Μεγάλη Παρασκευή του 2017 στους Αγίους Αναργύρους.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ 
Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Απρίλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930