«Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» – Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τη συμμετοχή τριών σχολείων του Χαλανδρίου
Με τη συμμετοχή 63 μαθητών/τριών από τρία γυμνάσια του Χαλανδρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το κλείσιμο του εκπαιδευτικού προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα», στις 14 Οκτωβρίου 2024, στο 8ο Γυμνάσιο της πόλης, παρουσία του αντιδημάρχου Παιδείας Ευθυμίου Κουράση.
Οι μαθητές/τριες του 4ου, 7ου και 8ου Γυμνασίου επικοινώνησαν μεταξύ τους όσα έμαθαν στο πλαίσιο της σχολικής τους κοινότητας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Δήμου άκουσαν τις ιδέες των παιδιών και ενημέρωσαν για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για τη βιωσιμότητα της γειτονιάς τους.
Κάθε τμήμα από τα τρία σχολεία παρουσίασε στην ολομέλεια των μαθητών/τριών τις πέντε καλύτερες ιδέες του για το πώς θα μοιραστεί όσα έμαθε με όλη τη σχολική κοινότητα. Για παράδειγμα, πώς μια τάξη σε κάθε σχολείο μπορεί να αλλάξει όλη την πραγματικότητα στη σχολική κοινότητα; Μπορεί να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας; Μπορεί να συμβάλλει ώστε να αλλάξει ο τρόπος που συνηθίζει να λαμβάνει αποφάσεις το 15μελές στο σχολείο; Θα μπορούσαν άραγε τα σχολεία να κάνουν παράλληλες ή κοινές δράσεις;
Ακούγοντας τις ιδέες και τις προτάσεις των παιδιών ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ευθύμιος Κουράσης, τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης των μαθητών και των μαθητριών που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές όσων έμαθαν, καθώς «πλέον είμαστε στο και πέντε για τον πλανήτη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του για την υλοποίηση αυτής της δράσης στο Δήμο Χαλανδρίου, που σταθερά στηρίζει τα παιδιά με όλες του τις δυνάμεις.
Πρότεινε, επίσης, «να βρουν οι ομάδες των σχολείων ένα τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις μοιραστούν στη συνέχεια με το Δήμο, με στόχο να υλοποιηθούν όσες είναι εφικτό και να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής».
Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, μηχανικός Κωστής Μασούρας, υποστήριξε ότι οι προτάσεις των μαθητών/τριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, επηρέασαν σημαντικά της ενεργειακές παρεμβάσεις που θα γίνουν στα σχολεία. Ανέφερε, επίσης, ότι το Χαλάνδρι είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που δημιουργεί μια αστική ενεργειακή κοινότητα, στην οποία συμμετέχουν πολίτες, που θα παράγουν την δική τους ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι σε συνέχεια της ιδέας των παιδιών για σχολικές ενεργειακές κοινότητες έχει δρομολογηθεί και ένα επόμενο βήμα. Ο Δήμος διερευνά την υλοποίηση της ιδέας ανά σχολείο, σε όσα περισσότερα σχολεία είναι εφικτό, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για να μπορούν να εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται. Τόνισε, δε, κλείνοντας ότι ο αποδοτικότερος τρόπος βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς πάνω στα ενεργειακά ζητήματα.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Μάγια Μοσχανδρέου από την Community Energy River, που υλοποίησε το πρόγραμμα για το Χαλάνδρι. «Δεν μιλήσαμε μόνο για την κλιματική αλλαγή αλλά και για το πώς συλλογικές δράσεις μπορούν να την περιορίσουν. Δεν μιλήσαμε μόνο για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για τη φροντίδα του σχολικού κτιρίου. Δεν μιλήσαμε μόνο για τις ενεργειακές κοινότητες αλλά και για το πώς τα μέλη τους θα μπορούσαν να λαμβάνουν αποφάσεις με συναίνεση, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μεθοδολογικά βήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Την ολομέλεια των μαθητών αλλά και τις ομάδες συντόνισαν οι εκπαιδεύτριες της Community Energy River, Φαίη Ιωαννίδου, Άρτεμις Δούρου και Νατάσα Σπινθουράκη, οι οποίες είχαν υλοποιήσει και την προηγούμενη χρονιά τα σχετικά εργαστήρια.
Συμμετείχαν επίσης οι εκπαιδευτικοί: Νικόλαος Γάλλος (διευθυντής), Ευαγγελία Μανώλογλου (υποδιευθύντρια) και Φώτης Δανάσκος, από το 8ο Γυμνάσιο, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, από το 7ο Γυμνάσιο, Έφη Εξακουστίδου (διευθύντρια) και Αικατερίνη Μπουτσίνη, από το 4ο.
Παρούσα ήταν και η Αγάπη Τσαμπάζη, συντονίστρια του προγράμματος οικολογίας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, η οποία μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων και διάβασε την επιστολή του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μνήμη των περσινών εργαστηρίων ήταν ζωντανή στους μαθητές και τις μαθήτριες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση με πολλή όρεξη για δράση, με πολλές και φρέσκες ιδέες. Η συνάντηση ήταν μια πηγή ελπίδας για την ενδυνάμωση της προστασίας του κλίματος, μέσα από τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας! «Είναι σημαντικό να μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι νέοι και οι νέες θα φέρουν μια άλλη συμπεριφορά στον τρόπο που κινούμαστε και ζούμε, χρειάζεται να αλλάξουμε συνήθειες», όπως είπε ο κ. Ευθύμιος Κουράσης.
Σημειώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» υλοποιήθηκε για τρία χρόνια στην Αττική από την Community Energy River και στη Θεσσαλονίκη από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια δημιουργήθηκε ένας αναλυτικός εκπαιδευτικός οδηγός, διαθέσιμος ανοιχτά προς όλους τους/τις εκπαιδευτικούς στην πλατφόρμα των εργαστηρίων δεξιοτήτων, επιμορφώθηκαν εκπαιδευτικοί και την περσινή σχολική χρονιά, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα σε τρία σχολεία-πιλότους του Δήμου Χαλανδρίου και τρία σχολεία-πιλότους του Δήμου Νεάπολης Συκεών.