Οι μαθητές του Χαλανδρίου προστατεύουν το κλίμα – Επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος σε όλα τα σχολεία εξετάζει ο Δήμος
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου φιλοξένησε στις 24 Απριλίου 2024 μια ξεχωριστή συνεδρίαση, με μαθητές των γυμνασίων της πόλης στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων και με μοναδικό θέμα στην …ημερήσια διάταξη την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή.
Μαθητές και μαθήτριες από τρία γυμνάσια του Δήμου εκπροσώπησαν τις ομάδες τους και συνομίλησαν ισότιμα με τους αντιδημάρχους της πόλης για την εμπειρία συμμετοχής τους στα περιβαλλοντικά προγράμματα «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» και «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα – Βερολίνο». Οι σκέψεις και οι προτάσεις τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των σχολικών κτηρίων καταγράφηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία και θα αξιολογηθούν. Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ένας από τους δύο δήμους σε όλη την Ελλάδα, που επιλέχθηκε για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, τα οποία προτίθεται να επεκτείνει σε όλα τα σχολεία της πόλης.
Οι εκπρόσωποι του 7ου & 8ου Γυμνασίου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου για τις ενεργειακές κοινότητες, τους στόχους της εικονικής κοινότητας που δημιούργησαν αλλά και τις δραστηριότητες που χρειάζεται να κάνουν ώστε να τους πετύχουν. Οι μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και πρότειναν τις δικές τους ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου τους. Φωτοβολταϊκά πάνελ στις ταράτσες, δεξαμενές για να μαζεύουμε το νερό της βροχής και φύτευση περισσότερων δέντρων είναι μόνο μερικές από τις όμορφες ιδέες που ακούστηκαν.
Η συζήτηση έγινε παρουσία των αντιδημάρχων Έλενας Χριστούλη, Ευθύμιου Κουράση, Χριστίνας Μαχαίρα και Χάρη Μαυρουδή, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνιας Καραγιάννη και του μηχανικού του Δήμου Κωστή Μασούρα.
Σίμος Ρούσσος: «Οι νέοι ενεργοί πολίτες είναι η ελπίδα για το μέλλον»
Τη σημασία της ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή την εκδήλωση. «Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στα ζητήματα που τους αφορούν είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να έχουμε στο μέλλον ενεργούς πολίτες, ειδικά στο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Οι νέοι ενεργοί πολίτες μέσα από τη σχολική κοινότητα είναι η ελπίδα για το μέλλον. Ο Δήμος Χαλανδρίου στηρίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών για το κλίμα, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών και δράσεων που εφαρμόζει το Χαλάνδρι προς την κατεύθυνση της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, όπως η ανακύκλωση των υπολειμμάτων της κουζίνας, η αποτροπή των απωλειών τροφίμων, η επανάχρηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου για αρδευτικές χρήσεις και βέβαια η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκπροσωπώντας τα σχολεία τους, οι μαθητές/τριες:
Δήμητρα Αλεβίζου, Κατερίνα Παπουτσή και Νικόλας Δαμούλος (8ο Γυμνάσιο).
Σοφία Πεσκελίδη, Μάξιμος Ραΐσης και Κωνσταντίνα Ποτετσιανάκη (7ο Γυμνάσιο).
Γιάννης Μελέτης και Ιωάννα Κυριακόγκονα (4ο Γυμνάσιο).
Από το 8ο Γυμνάσιο υπήρχε και εκπροσώπηση της ομάδας της σχολικής εφημερίδας.
Συμμετείχαν επίσης, από το 8ο Γυμνάσιο, η υποδιευθύντρια Ευαγγελία Μανώλογλου, και ο εκπαιδευτικός Φώτης Δανάσκος, από το 7ο Γυμνάσιο, ο διευθυντής Ιωάννης Δερματάς και η εκπαιδευτικός Δήμητρα Σπηλιοπούλου, από το 4ο Γυμνάσιο η διευθύντρια Έφη Εξακουστίδου και η εκπαιδευτικός Γλυκερία Πουρνάρα.
Παρούσα ήταν και η Μαρία Δημοπούλου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νση ΠΕ Α’ Αθήνας, Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου Σχολεία για το Κλίμα ενώ από τα δύο προγράμματα συμμετείχαν: Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ η κ. Αγάπη Τσαμπάζη, από το σωματείο Respect for Greece ο κ. Reiner Schiller-Dickhut. Από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης BNE-Zentrum ο κ. Wolfgang Schwarz και οι κ.κ. Florian Kliche και Jorg Ackermann από το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για περιβαλλοντικά ζητήματα στο Βερολίνο.
Από την Community Energy River, το φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, παρούσες ήταν η Μάγια Μοσχανδρέου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ηθοποιός και η Φαίη Ιωαννίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σημειώνεται ότι στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία, συμμετείχαν επίσης οι εκπαιδεύτριες Άρτεμις Δούρου και Νατάσσα Σπινθουράκη.
Οι πόροι των εργαστηρίων του προγράμματος «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα» προήλθαν από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ ενώ οι δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus + «Βιωσιμότητα και χρήση ενέργειας Αθήνα – Βερολίνο», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.