Title Image

Σε εξέλιξη η διαφορετική διαχείριση των απορριμάτων

Σε εξέλιξη η διαφορετική διαχείριση των απορριμάτων

Η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη αλλά και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε και αποτελεί το πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής.

Στο Χαλάνδρι παράγονται κατά μέσο όρο 40.000 τόνοι απορριμμάτων το χρόνο.

Οι 35.000 τόνοι οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της Φυλής για ταφή. Οι 5.000 περίπου τόνοι προέρχονται από τους «μπλε» κάδους ανακύκλωσης. Από αυτούς ένα ποσοστό της τάξης του 35-40% οδηγείται  πάλι στο ΧΥΤΑ αφού στους «μπλε» κάδους απορρίπτονται άκριτα ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα υλικά.
Για την ταφή των απορριμμάτων, ο Δήμος (δηλαδή όλοι μας) πληρώνει 45 ευρώ τον τόνο δηλαδή  γύρω στο 1.700.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, παράγονται ετησίως γύρω στα 40.000 κυβικά μέτρα  ξερά κλαδιά και ογκώδη απορρίμματα που μέχρι το 2014 οδηγούνταν για ταφή στο ΧΥΤΑ.
Είναι προφανές ότι με μία διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μπορούμε να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση του όγκου τους, να εξασφαλίσουμε την επαναχρησιμοποίηση πολύτιμων υλικών προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουμε σημαντικά το υπέρογκο κόστος αποκομιδής (περίπου 170 ευρώ ανά τόνο) .
 

Έτσι:
-Εκπονήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2015, Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που θέτει τους στόχους και τη διαδικασία υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας και που ήδη εφαρμόζεται.
-Στον προϋπάρχοντα εξοπλισμό προστέθηκαν 6 νέα απορριμματοφόρα εντός του 2016 και αναμένονται άλλα 2 μέχρι το τέλος του 2017.  Επίσης τοποθετήθηκε σύστημα GPS στα οχήματα της καθαριότητας με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
 

 
-Με το πρόγραμμα αντικατάστασης των υφιστάμενων κάδων, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 880 νέοι κάδοι απορριμμάτων στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου, ενώ το τέλος του 2016 αντικαταστάθηκαν επιπλέον 905 (750 στην περιοχή Συνοικισμού – Πολυδρόσου και οι υπόλοιποι στην περιοχή της Φραγκοκλησιάς). Παράλληλα ενισχύθηκε αποφασιστικά ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Τοποθετήθηκαν ήδη 600 νέοι μπλέ κάδοι ανακύκλωσης, με βάση το νέο σύμφωνο συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψε ο δήμος με την ΕΕΑΑ.
 


 
-Γίνεται διαχωρισμός των κλαδεμάτων με εξοικονόμηση τουλάχιστον 30.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης έχει τεθεί σε λειτουργία μεταφερόμενος κλαδοτεμαχιστής ώστε να μειωθεί ο όγκος των κλαδιών και να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των δρομολογίων αποκομιδής.
 

 
-Διπλασιάστηκε η ανακύκλωση γυαλιού (από 14,8 τόνους το 2014 σε 27,3 τόνους το 2015, ) με πύκνωση των ειδικών σημείων απόρριψης. 
-Ο Δήμος Χαλανδρίου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 4think, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιλέχθηκε μεταξύ των 97 που υποβλήθηκαν. Με αυτό επιχειρείται αξιοποίηση των απορριμμάτων κουζίνας (υπολείμματα φαγητού, φρούτων, λαχανικών) προκειμένου να παραχθούν χρήσιμα προϊόντα μεταξύ των οποίων και βιοαέριο που θα κινεί απορριμματοφόρα του δήμου.
-Θα τοποθετηθεί εντός του 2017 τρίτο ρεύμα αποκομιδής για την αποκλειστική συλλογή χαρτιού και χαρτονιού (κίτρινοι κάδοι) δοκιμαστικά σε δύο περιοχές και σταδιακά (1.100 κάδοι) σε όλη την πόλη. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται σημαντική αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης καθώς και αναβάθμιση της ποιότητας των ανακυκλωμένων υλικών
 
 
 
-Με τη νέα σχολική χρονιά, τοποθετήθηκαν στα σχολεία της πόλης κάδοι ανακύκλωσης τριών ρευμάτων (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί) κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους.
-Ο δήμος διαθέτει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης προκειμένου, όσοι το επιθυμούν, να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων κήπου. 

Είναι προφανές ότι η εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί έναν μακροχρόνιο αλλά απαραίτητο στόχο για την πόλη. Είναι επίσης προφανές ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Γιατί, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το παρελθόν, μπορούμε όμως να αλλάξουμε το μέλλον. Και αυτό αξίζει να το προσπαθήσουμε.