Ένα ακόμα βραβείο εξασφάλισαν στοv Δήμο Χαλανδρίου οι πολιτικές για την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτων, που εφαρμόζει σταθερά από το 2022. Το Χαλάνδρι εξασφάλισε το βραβείο «Προσφοράς στη μείωση των αποβλήτων», στα Greek Green Awards, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 7ης Verde.Tec, της έκθεσης για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος την κυκλική οικονομία και τις έξυπνες πόλεις.
Ο Δήμος, έχοντας ήδη κατακτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω του προγράμματος Waste4Think, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με την αποτροπή της δημιουργίας τους, εφαρμόζοντας μια σειρά από πολιτικές που χρηματοδοτούνται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUs, ToNoWaste και Food Connection.
Στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων, ο Δήμος έχει συστήσει τη Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, η οποία έχει στοχεύσει σε δύο κατευθύνσεις, όπως εξηγεί ο καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων FoodRUs και ToNoWaste, κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος. Αφενός έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μετρήσεις των τροφίμων που απορρίπτονται από τους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία, τα καταστήματα εστίασης και τα νοικοκυριά της πόλης, αφετέρου έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές δράσεις για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, όπως ευαισθητοποίηση των πολιτών με δράσεις μαγειρικής zero waste και με παραγωγή εντύπου που περιέχει συνταγές που αξιοποιούν τα τρόφιμα που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο ή την κουζίνα μας.
Για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αναπόφευκτου πλεονάσματος τροφών που δημιουργείται στην αλυσίδα τροφών σημαντική είναι η αναδιανομή τροφίμων πριν φτάσουν στην ημερομηνία λήξης τους, μέσα από τη σύνδεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με καταστήματα και φορείς, αλλά και η ανΩκύκλωση (food upcycling) των παραπροϊόντων επιχειρήσεων, όπως αναδείχθηκε με το παράδειγμα συνεργασίας ζυθοποιίας-αρτοποιίας.
ΑνΩκύκλωση
Από την πρωτοποριακή αυτή συνεργασία του αρτοποιείου BREAD BC και της Ζυθοποιίας Αναστασίου έχουν προκύψει νέα, εύγεστα και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Το αρτοποιείο BREAD BC δημιούργησε μια σειρά από αρτοσκευάσματα (ψωμί, cookies, μπάρες) από χρησιμοποιημένη βύνη της Ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε μια νέα ετικέτα, την μπύρα Golden Ale, από αρτοσκευάσματα που περισσεύουν στο αρτοποιείο BREAD BC.
Η σημασία της εφαρμογής τέτοιων πολιτικών καταδεικνύεται από το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η σπατάλη τροφίμων, αν αναλογιστούμε ότι η ετήσια σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο της ΕΕ φτάνει τα 132 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κανονικό γεύμα, ανά δυο ημέρες.
Τα βραβεία Greek Green Awards αναδεικνύουν οργανισμούς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις που θέτουν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος. Η επιλογή τους γίνεται από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή. Τα βραβεία οργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.tec, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα 34 υπουργείων και φορέων