Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του ψηφιακού Τοπικού Αρχείου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το Χαλάνδρι προχωρούν οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T., Τρίτη 3 Μαΐου και ώρα 8 μμ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τελικά σε εσωτερικό χώρο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ.Γυφτοπούλου 2 & Α.Γκίνη, 1ος όροφος), λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, και όχι στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα να συσταθεί ένα συλλογικό αρχείο, το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί και να αναπτύξει η τοπική κοινότητα του Χαλανδρίου ανάλογα με τις ανάγκες και τα οράματά της.
Το ψηφιακό Τοπικό Αρχείο του Χαλανδρίου θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό από τις αρχές Μαΐου.
Ο αρχικός πυρήνας του αρχείου δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Cultural H.ID.RA.N.T. υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και με τη συνεργασία τοπικών ομάδων (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς), δημόσιων και επιστημονικών φορέων (ΕΥΔΑΠ, Δήμος Χαλανδρίου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).
Το ψηφιακό τοπικό αρχείο φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές του σελίδες υλικό, τεκμήρια και μαρτυρίες γύρω από τη θεματική «Αδριάνειο υδραγωγείο – Χαλάνδρι – Νερό», που μέχρι τώρα βρίσκονταν διάσπαρτα σε άλλες ψηφιακές βάσεις, αρχεία δημόσιων φορέων, τοπικών ομάδων, ιδιωτικές συλλογές κ.λπ. Η ηλεκτρονική αυτή πύλη φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο αναφοράς και ελεύθερης πρόσβασης σε πηγές για το Αδριάνειο και πλευρές της τοπικής ιστορίας λειτουργώντας σαν τροφοδότης για την παραγωγή νέας γνώσης προερχόμενη από την πόλη και τους κατοίκους της.
Για την ενίσχυση του συμμετοχικού και δημιουργικού χαρακτήρα του Τοπικού Αρχείου, υπάρχει πρόβλεψη στην πλατφόρμα (ιστότοπο) του να φιλοξενούνται και θεματικές αφηγήσεις («ψηφιακές ιστορίες») που γράφονται από ειδικούς, τοπικούς φορείς και κατοίκους του Χαλανδρίου και παρουσιάζονται με πολυμεσικό τρόπο (κείμενο, εικόνα, οπτικοακουστικό υλικό). Επιχειρείται, με τον τρόπο αυτό, να ανοίξει η τοπική κοινωνία «διάλογο» με το Αρχείο, να θέσει τα δικά της ερωτήματα έρευνας, να εμπλουτίσει το περιεχόμενο του με τεκμήρια και μαρτυρίες. Έτσι, το αρχείο μετασχηματίζεται σε ένα δυναμικό εργαλείο ιστορίας και μνήμης και μια ελεύθερα προσβάσιμη, εύχρηστη διαδικτυακή πηγή γνώσης και έμπνευσης για το ευρύ κοινό.
Το ψηφιακό Τοπικό Αρχείο θα παρουσιάσουν οι:
Κώστας Γερολυμάτος, υπεύθυνος του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T., αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ιουλία Σκουνάκη, από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).
Γιάννης Στογιαννίδης, επίκουρο καθηγητής Ιστορίας και Διαχείρισης Αρχείων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).
Νάση Σιαφάκα από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.