Εκτεταμένο ρεπορτάζ της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας “EL MUNDO” με αναλυτικές αναφορές στον Δήμο Χαλανδρίου και τον Δήμαρχο Σίμο Ρούσσο
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “EL MUNDO”ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕCTOR ESTEPA ME ANAΛΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΙΜΟ ΡΟΥΣΣΟ .
Οι «αντάρτες» δήμαρχοι της Ελλάδας δεν άλλαξαν τις θέσεις τους ακόμη και μετά το άνοιγμα νομικών διαδικασιών εναντίον τους όπου κατηγορούνται για «ανυπακοή» και «παράβαση καθήκοντος»: «Είναι μια τραγωδία, όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ του σωστού και του νόμου. Αν είχαμε πάει με το νόμο που υποστήριζε ο κύριος Μητσοτάκης,, θα έπρεπε να απολυθεί το ήμισυ των εργαζομένων της πόλης. Κίνηση που κατ’ εμάς θα ενίσχυε τη διαφθορά», είπε στην EL MUNDO o Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου. Ενός δήμου κοντά στην Αθήνα που κατοικείται κυρίως από τη μεσαία τάξη.
Περίπου 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να περάσει στο κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 5 Φεβρουαρίου, είναι η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που έχουν απολυθεί με αντισυνταγματικό τρόπο.
Ο Ρούσσος είναι ένας από τους πέντε δημάρχους που πήγαν σε δίκη γιατί δεν συμβιβάστηκε. Αντιμετώπισε διάφορες κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Φωτογραφίες του από το δικαστήριο έκαναν το γύρο της χώρας . Κέρδισε τη θέση του υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Ελληνικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.). Όπως λέει, σύμφωνα με το νόμο των προσλήψεων μειώνεται κατά 25% ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά πολλές από τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία καθαριότητας.
«Υπάρχει επίσης ένα ηθικό ζήτημα. Δεν μπορούν να απολυθούν εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται εδώ δέκα ή είκοσι χρόνια, επειδή η Τρόικα έχει αποφασίσει να αλλάξει τη βάση για την πρόσβαση στην εργασία όπως αυτή καθορίστηκε πριν από δύο δεκαετίες», λέει ο δήμαρχος. «Είναι αντισυνταγματικό» προσθέτει.
Δεν ήταν όμως ο μόνος πολιτικός συγγενής του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του Τσίπρα, ο οποίος αρνήθηκε να παραδώσει τις λίστες των υπαλλήλων. Η Ρένα Δούρου, αντιπεριφεριάρχης της Αττικής, όπου ζει το 40% του ελληνικού πληθυσμού τήρησε την ίδια στάση .
Σε αυτή την ομάδα ανήκει επίσης η Τίνα Kαφατσάκη, δήμαρχος του Ζωγράφου, μιας άλλης πόλης της Αττικής, που επίσης εκλέχθηκε δήμαρχος υποστηριζόμενη από τη ριζοσπαστική αριστερά: «Είμαστε αντίθετοι στην επανεξέταση με βάση τα νέα κριτήρια Είμαστε όλοι υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα δεν έχουμε ουδέποτε αντιταχθεί ως προς τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών και υπάρχουν όλοι οι φάκελοι με τα στοιχεία των ανθρώπων που απασχολούνται εδώ», λέει η δήμαρχος απευθυνόμενη στο δικαστήριο για τις θέσεις τους.
Το κύριο μέλημα του κυρίου Μητσοτάκη ήταν να διερευνηθεί πόσες χιλιάδες εκ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν το 2006 ήταν παράνομες. Το παράδοξο είναι ότι ήταν δικό του κόμμα η Νέα Δημοκρατία, που έκανε την αλλαγή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου. «Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και οφείλεται στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες» διαμαρτύρεται ο Σίμος Ρούσσος.
Ο Κώστας Πελετίδης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.) και δήμαρχος της Πάτρας ήταν άλλος ένας από τους κατηγορούμενους. Διαμαρτύρεται για τις πολιτικές της Τρόικας και της προηγούμενης κυβέρνησης: «Ο στόχος τους είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταστροφής των δημοτικών δομών, στηριζόμενοι στη δικαιολογία ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών θέλοντας να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε υπηρεσίες καθαρισμού, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης », επικρίνει ο δήμαρχος. Η όλη διαδικασία βέβαια μπορεί να αντιστραφεί κατά τις επερχόμενες εβδομάδες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο ρεπορτάζ απο το site της EL MUNDO
http://www.elmundo.es/internacional/2015/02/01/54cd07ece2704eb5278b457a.html