Σύλλογος ΑΡΓΩ – Πολιτιστικό διήμερο για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Για μία ακόμη φορά ο Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΑΡΓΩ τιμά την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Σε συνεργασία δύο Ομάδων του Συλλόγου, της Λέσχης Ανάγνωσης και του Cine ΑΡΓΩ σας προσκαλούμε σε ένα διήμερο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού!

 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου – ώρα 19:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου, οδός Στρ. Παπάγου 2, Χαλάνδρι, 2ος όροφος

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι, η Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού & Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ» σας προσκαλεί σε συζήτηση για το βιβλίο του Νίκου Συρμαλένιου “Bologna 1969-1974: Ήμουν και εγώ εκεί, Αντιδικτατορικές σελίδες” (εκδόσεις Εύμαρος).

Για το βιβλίο και για τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό θα μιλήσουν:

  1. Νίκος Συρμαλένιος, οικονομολόγος, πρώην βουλευτής Κυκλάδων
  2. Δημήτρης Στεργίου, αρχιτέκτονας μηχανικός, U.diFi.
  3. Δημήτρης Καρύδας, Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ
  4. Γεράσιμος Κουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ
  5. Τάκης Πούλος, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

 

Βιογραφικό συγγραφέα

O Nίκος Συρμαλένιος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μήλο. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Bologna (Ιταλία). Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στους τομείς των δημοσίων επενδύσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης. Συμμετέχει στην ανανεωτική αριστερά από τα χρόνια της δικτατορίας. Εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων ως επικεφαλής της «Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας» στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και το 2006. Εκλέχτηκε επίσης το 2010 στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό». Από το Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2023 υπήρξε βουλευτής Κυκλάδων

 

> Τετάρτη 13 Νοεμβρίου – ώρα 20:30 στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου,

οδός Αντιγόνης 56 & Δαναΐδων, Χαλάνδρι

 

Το Cine ΑΡΓΩ συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο για 2η συνεχή χρονιά, οργανώνοντας την κινηματογραφική προβολή ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ-χρονικού: “ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ”, του Νίκου Καβουκίδη. Ταινία που πραγματεύεται τα γεγονότα από την Εξέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής το Νοέμβριο του 1973 έως και τον Αύγουστο του 1975, όποτε και πρωτοπαρουσιάστηκε. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη Νίκο Καβουκίδη.

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Νίκος Καβουκίδης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά από γονείς Μικρασιάτες. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 1955 στη Φίνος Φιλμ σε ηλικία 15 ετών. Είναι γιος ενός από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές, του Γιώργου Καβουκίδη, και μαθήτευσε δίπλα στον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Έως και το 1967, που έμεινε στη Φίνος Φιλμ, εργάστηκε σε μεγάλο αριθμό ταινιών ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ, με σκηνοθέτες όπως τους Αλέκο Σακελάριο, Ντίνο Δημόπουλο και Γιάννη Δαλιανίδη, μεταξύ άλλων. Το 1968 δημιουργεί τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Tele Film, και συνεργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ και συμπαραγωγός με σκηνοθέτες του παλαιού και νέου Ελληνικού κινηματογράφου σε δεκάδες ταινίες. Παράλληλα με τις ταινίες του, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία – Γη Θεών και Ανθρώπων». Βραβεύεται κατ’ επανάληψη για τις δουλειές του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της ΕΤΕΚΤ και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών.

epeteios polytexneiou 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
cinemaArgo_programma

Cine ΑΡΓΩ – Πρόγραμμα προβολών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025



Περισσότερα
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031