Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα – Συζητήθηκαν οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς
Με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, συναντήθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, την Παρασκευή 23/8, στο δημαρχείο Χαλανδρίου. Στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις συνέπειες της καταστροφικής φωτιάς που από τον Βαρνάβα έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου και για τα άμεσα αιτήματα και προτάσεις του Δήμου που τέθηκαν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.
Τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Πατήματος με βάση τις ώριμες μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού που εκκρεμεί αν και είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και η ανάγκη συνολικής ανασυγκρότησης και πολεοδομικής οργάνωσης της εκτός σχεδίου περιοχής του Κοιμητηρίου, με βάση την ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη που έχει ήδη αναρτηθεί.
Αυτές συνοπτικά αφορούν:
1.Την επανεκκίνηση του προγράμματος “Α.Τρίτσης”, ειδικά για τις προσκλήσεις που αφορούν αστική αναζωογόνηση( ΑΤ06), εξοπλισμό μηχανημάτων έργου, υδροφόρων κλπ (ΑΤ04) και τη χρηματοδότηση έργων ομβρίων ( ΑΤ03)
2. Τη διερεύνηση δημιουργίας ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για όσους από τους πληγέντες δήμους έχουν ώριμες ή μπορούν να ωριμάσουν τους επόμενους τρεις μήνες μελέτες, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αστικών αναπλάσεων και εξοπλισμού πολιτικής προστασίας με αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,του ΕΣΠΑ ή όποιας άλλης πηγής χρηματοδότησης.
3. Την αναστολή καταβολής τοκοχρεωλυτικών δόσεων στο ΤπΔ, μέτρο που είχε ληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν από το υπουργείο Εσωτερικών με θετικά αποτελέσματα την περίοδο του Covid.
4.Την αξιοποίηση του ΤπΔ για φθηνότερο δανεισμό των πληγέντων δήμων με γρήγορες διαδικασίες για έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών.
Τα παραπάνω μέτρα δεν έχουν καθόλου η έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος,είναι ήδη δοκιμασμένα και υπάρχει εμπειρία του διοικητικού μηχανισμού των υπουργείων και των ΟΤΑ που βοηθά στην.άμεση ενεργοποίηση τους.
Συζητήθηκαν ακόμη γενικότερα θέματα για το ρόλο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη θέση της στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάγκη μιας μεγάλης δημοκρατικής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.