Title Image

Απογραφικά στοιχεία

Ο Δήμος Χαλανδρίου ακολούθησε σε γενικές γραμμές τις δημογραφικές εξελίξεις, που διαμορφώθηκαν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες είχαν αυξητικό χαρακτήρα και απεικονίζουν την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της Αττικής και το ρόλο της πρωτεύουσας στην οικονομική – κοινωνική ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια. Όπως διαπιστώνεται από το γράφημα που ακολουθεί, υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του Δήμου τη δεκαετία 1981 – 1991, αύξηση η οποία συνεχίζεται και μετέπειτα αλλά με μειωμένο ρυθμό. Παράλληλα η δημογραφική ανάπτυξη επέδρασε σε όλα τα επίπεδα: την περιφερειακή ανάπτυξη, την αστική διαμόρφωση και τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Για παράδειγμα, η απότομη αύξηση του πληθυσμού δεν συνοδεύτηκε από μία αντίστοιχη αύξηση των κοινωνικών υποδομών με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζονται αισθητές ελλείψεις σε κοινόχρηστους – κοινωφελείς χώρους.

Από τα στοιχεία που διατίθενται για τον αριθμό των κατοίκων του Δήμου Χαλανδρίου από το 1981 έως σήμερα, παρατηρείται μια σταθερή ανοδική πορεία.

Ο Δήμος Χαλανδρίου παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πληθυσμό συγκριτικά με τους δήμους που γειτνιάζει, ακολουθώντας δεύτερος ο Δήμος Αμαρουσίου και τρίτος ο Δήμος Αγ. Παρασκευής. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι στους Δήμους Βριλησσίων και Παλλήνης, παρατηρείται ο μεγαλύτερος ρυθμός μεταβολής του πληθυσμού στην εξεταζόμενη περίοδο 1981-2011.

Μόνιμος πληθυσμός των όμορων Δήμων του Χαλανδρίου (Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011).

Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού του Δήμου Χαλανδρίου, που αφορούν:

 

  • την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στο Δήμο Χαλανδρίου, στην Περιφέρεια Αττικής και στο σύνολο της χώρας
  • την κατανομή του πληθυσμού στο Δήμο Χαλανδρίου κατά φύλο και ομάδες ηλικιών (αμφότερων των φύλων)
  • την κατανομή του πληθυσμού κατά οικογενειακή κατάσταση
  • την κατανομή ανά εθνικότητες των αλλοδαπών που κατοικούν στο Δήμο Χαλανδρίου.

 

παρουσιάζονται στα διαγράμματα και τους πίνακες που ακολουθούν:

Ηλικιακή κατανομή πληθυσμού στο Δήμο Χαλανδρίου, στην Περιφέρεια Αττικής και στο σύνολο της Χώρας (Πηγή : ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011).
Συγκριτική ποσοστιαία κατανομή του πληθυσμού ανά ομάδες ηλικιών (Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011).

Παρατηρείται ότι, η κατανομή στις ομάδες ηλικιών ακολουθεί – σε γενικές γραμμές – εκείνη της χώρας και λιγότερο αυτή της Περιφέρειας Αττικής. Αυξημένα ποσοστά εμφανίζονται σε σχέση με την περιφέρεια και τη χώρα στις ηλικίες άνω των 40 ετών.

Κατανομή πραγματικού πληθυσμού ανά ομάδα ηλικιών αμφότερων των φύλων (Δήμος Χαλανδρίου, Περιφέρεια Αττικής, Σύνολο χώρας) [Πηγή : ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011].
Ηλικιακή κατανομή των αρρένων στο Δήμο Χαλανδρίου, στην περιφέρεια Αττικής και στο σύνολο της χώρας (Πηγή : ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011).
Ηλικιακή κατανομή αρρένων στο Δήμο Χαλανδρίου, στην Περιφέρεια Αττικής και στο σύνολο της χώρας (Πηγή : ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011).
Ηλικιακή κατανομή των θηλέων στο Δήμο Χαλανδρίου, στην περιφέρεια Αττικής και στο σύνολο της χώρας (Πηγή : ΕΛ.ΣΤΑΤ – Απογραφή πληθυσμού 2011).

Ο πληθυσμός του Δήμου εμφανίζεται πιο «γερασμένος», κατά ένα χρόνο από αυτό που αντιστοιχεί στο μέσο όρο της χώρας ενώ η διαφορά αυτή φτάνει σχεδόν στα δύο χρόνια σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιφέρειας Αττικής.

 

Επιπλέον, παρατηρείται μικρότερο ποσοστό αρρένων σε σχέση με αυτό των θηλέων στο σύνολο των ηλικιακών ομάδων για το Δήμο Χαλανδρίου.