Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου Ειρήνη Χαλάτση με ενημερωτικό της έντυπο από τις 30 Μαρτίου 2020 παρέχει χρήσιμες οδηγίες που αφορούν σε προληπτικά μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσης του κορονοϊού σε καταστήματα τροφίμων. Πρόκειται για μέτρα που θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουμε υπόψη μας όταν κάνουμε ανάλογες εργασίες στο σπίτι ή σε κάποιο χώρο εργασίας ή όταν ψωνίζουμε.
Το ενημερωτικό έντυπο αναφέρει:
Είναι ήδη γνωστό ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις καλούνται να δείχνουν συνέπεια στα μέτρα που σχετίζονται με τους πελάτες τους: Στην αποτροπή συγχρωτισμού, δηλαδή τήρηση του ανώτατου ορίου εξυπηρετούμενων ατόμων εντός του καταστήματος να είναι 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, και στην ύπαρξη αντισηπτικού χεριών με αντλία στην είσοδο αλλά και στην έξοδο του καταστήματος για τους πελάτες.
Όμως, τι πρέπει να ισχύει για τους εργαζόμενους στα καταστήματα αυτά:
1. Οι χώροι προσωπικού και τα αποχωρητήρια θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με: αντισηπτικά χεριών (με αντλία περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη), κρεμοσάπουνο, χειροπετσέτες μίας χρήσης και ποδοκίνητους κάδους απορριμμάτων σε καλή κατάσταση ώστε οι χρησιμοποιημένες χειροπετσέτες να απορρίπτονται άμεσα και δίχως επαφή με επιφάνειες.
2. Στους εργαζόμενους θα πρέπει να παρέχονται καθαρά ζευγάρια γάντια τα οποία να αλλάζονται συχνά και να ακολουθούνται οδηγίες που αναφέρονται σε προηγούμενο μου έγγραφο σχετικά με την υγιεινή των χεριών και την υγιεινή των γαντιών.
3. Αδιαμφισβήτητα, θα πρέπει να παρέχονται μάσκες μιας χρήσης σε χειριστές τροφίμων και όσους εργάζονται στην παραγωγική αλυσίδα, καθώς και σε κρεοπώλες η άτομα που χειρίζονται τρόφιμα μη συσκευασμένα. Εξυπακούεται η προσεκτική και με ασφαλή τρόπο χρήση της μάσκας μιας χρήσεως, ώστε να μην επέρχεται επιμόλυνση από εκείνη ή από τα γάντια, στο πρόσωπο και στο δέρμα του ατόμου που τα φοράει. Σε προηγούμενη ανάρτηση αναγράφω τους τρόπους ασφαλούς χρήσης της μάσκας προστασίας.
4. Όπως είναι απαραίτητη η καλή υγιεινή των χεριών, έτσι είναι άκρως αναγκαίο και το να διατηρούμε τα γάντια καθαρά ώστε να μην μολύνουμε με αυτά τον ίδιο μας τον εαυτό, ή τρόφιμα και συσκευασίες που χειριζόμαστε κατά την εργασία μας.
5. Ποδοκίνητοι κάδοι απορριμάτων θα πρέπει να υπάρχουν και κοντά στους χώρους επεξεργασίας τροφίμων και ποτών καθώς και πωλήσεις φρούτων, ώστε να μπορούν άμεσα να τοποθετούνται εκεί γάντια χρησιμοποιημένα και υλικά καθαρισμού.
6. Κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και την αποφυγή επιμολύνσεων η άμεση απόρριψη και με ασφαλή τρόπο κάθε είδους ατομικής προστασίας, π.χ. στολής εργασίας μιας χρήσης, γαντιων μιας χρήσης : όταν αυτά λερωθούν ή όταν περάσουν δύο-τρεις ώρες από την τοποθέτησή τους, είτε μετά από διαφορετικό είδους χειρισμό.
7. Οι εργαζόμενοι που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος θα πρέπει να διευκολύνονται από τον εργοδότη, τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία για τα εργασιακά θέματα, και να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα και κατόπιν ιατρικής σύστασης.
8. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, δηλαδή: Να πλένουν επιμελώς και συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθαρίζοντας όλες τις πτυχές του δέρματος των χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τη χρήση αποχωρητηρίου ή το άγγιγμα με το πρόσωπο και τους βλεννογόνους. Να απολυμαίνουν έπειτα τα χέρια τους με αντισηπτικό διαλυμα. Να μην επαναχρησιμοποιούν φορεμένα γάντια. Να αλλάζουν συχνά γάντια, να μην βήχουν και να μη φτερνίζονται στην παλάμη τους ή στο χέρι τους ή στον αέρα (κάθε φτέρνισμα ή βήχας θα πρέπει να γίνεται μόνο στον αγκώνα η σε χαρτομάντιλο). Να πετούν κάθε χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο ή χαρτοπετσέτα κ.τ.λ., σε κάδους απορριμμάτων που κλείνουν και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το χώρο εργασίας τους καθαρό.
Σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους παροχής τροφίμων και ποτών, όπως και σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των οποίων επιτρέπεται από τη νομοθεσία η συνέχιση της λειτουργίας τους, κρίνεται απαραίτητο να τηρούνται τα ακόλουθα:
1. Όλοι οι χώροι των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν δυνατότητα συνεχή και επαρκή αερισμού, κατά προτίμηση φυσικού.
2. Όλες οι επιφάνειες του καταστήματος και όλα τα αντικείμενα κοινής χρήσης θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και να διατηρούνται καθαρά.
3. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει όλες αυτές οι επιφάνειες και τα αντικείμενα να απολυμαίνονται αφού καθαριστούν, χωρίς να παραλείπονται: συχνά χρησιμοποιούμενα σημεία επιφανειών όπως είναι τα πόμολα τα χερούλια οι κουπαστές οι διακόπτες τα κουμπιά σε ανελκυστήρες οι επιφάνειες των ταμείων/ γραφείων, οι βρύσες τα μηχανήματα, το πόμολο των ασανσέρ κ.α.
4. Στα ταμεία συνιστάται να τοποθετηθούν προστατευτικά τζάμια, ώστε να προστατεύεται και ο πελάτης και ο ταμίας από τυχόν μολυσματικά σταγονίδια, το ίδιο ισχύει και για χώρους παρασκευής καφέ, κοψίματος αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων όπως και για τα κρεοπωλεία.
5. Εν αδυναμία συμμόρφωσης προς το άνωθεν προτεινόμενο μέτρο, κρίνεται απαραίτητη η συνέπεια στην διατήρηση μεγίστης απόστασης ανάμεσα στο προσωπικό και στον πελάτη.
6. Ισχύει το μέτρο που έχει θέσει η κείμενη νομοθεσία, για την απόσταση 2 m μεταξύ των πελατών, και αυτό συνίσταται να είναι το λιγότερο ως τηρούμενη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, καθώς οι ίδιοι εργάζονται σε πλήρες ωράριο στους χώρους αυτούς, ενώ οι πελάτες εναλλάσσονται. Από το μέτρο αυτό δεν εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές.
7. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κάθε επαφή, ακόμα και μέσω γαντιών με άλλα άτομα (εργαζόμενους ή πελάτες), και όταν είναι απαραίτητη η παροχή κάποιου προϊόντος στον πελάτη από τον εργαζόμενο, τότε αυτό να γίνεται με τοποθέτηση του σε καθαρή επιφάνεια.
8. Η απόρριψη των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται άμεσα καθώς και η τοποθέτησή τους σε εξωτερικούς κάδους σκουπιδιών σε σφιχτά δεμένες σακούλες. Όλα τα απορρίμματα τοποθετούνται στους πράσινους κάδους απορριμμάτων ή στους γκρι. Έχει απαγορευτεί η απόρριψη χρησιμοποιημένων γαντιών, μασκών, αντισηπτικών μαντηλιών κ.α. σε κάδους ανακύκλωσης. Τέλος, για την αποφυγή επιμόλυνσης, κρίνεται απαραίτητο να αποφεύγεται κάθε οικονομική συναλλαγή μέσω χρημάτων και συνιστάται η χρήση ανέπαφης τραπεζικής κάρτες για την πληρωμή.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς εργαζόμενους και πελάτες
- Πετάμε αμεσως το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιήσαμε για κάθε μια χρηματική συναλλαγή, αφού το αφαιρέσουμε με προσοχή από την μανσέτα μην ακουμποντας το δέρμα μας. Πετάμε το γάντι αμέσως σε κάδο απορριμάτων.
- Αποφεύγουμε κάθε επαφή χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Το ίδιο ισχύει κ όταν φοράμε γαντια, δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και το δέρμα μας ενώ φοράμε τα γάντια.
- Αντικαθιστούμε πάντα τα τρυπημενα, βρώμικα ή σκισμένα γάντια αμέσως.
- Μετά την αφαίρεση των γαντιών πλένουμε καλά τα χέρια μας και εφαρμόζουμε αντισηπτικό διότι μέσα από μολυσμένα γάντια μπορούμε να επιμολυνθουμε στα χέρια βγάζοντας τα.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυπτουμε τη μύτη και του στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.