Με το από 24-3-2020 ενημερωτικό έντυπό της, η επόπτρια Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου, Ειρήνη Χαλάτση ενημερώνει τους εργαζόμενους στο Δήμο και τους πολίτες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την υγιεινή των ματιών και τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω δακρύων.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Covid-19 και φακοί επαφής – Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι φορούν ή όχι;» Έπειτα από επιδημιολογικές έρευνες οι επιστήμονες έχουν φτάσει το συμπέρασμα ότι ο covid-19 μεταδίδεται και μέσω των δακρύων από ένα προσβεβλημένο άτομο σε ένα υγιές ή καθώς και μέσω επιμόλυνσης των ματιών μας, από χέρια μη καθαρά που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Αυτό μπορεί να γίνει όταν τα χέρια ή τα γάντια έχουν έρθει σε επαφή με :
• μολυσμένες επιφάνειες • υγρά • εκκρίσεις ή δάκρυα ατόμου που φέρει τον ιό, άσχετα αν παρουσιάζει συμπτώματα ή όχι.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος ενός φορέα ή ασθενή, τα μολυσμένα σταγονίδια που παράγονται διασπείρονται στο περιβάλλον και μπορούν να μεταδοθούν σε ένα υγιές άτομο τον ιό όταν εισέλθουν στον ρινοφάρυγγα του ή στα μάτια του.
Αυτό το συμπέρασμα αποδεικνύεται μέσω εντοπισμού μολύνσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που φορούσαν πλήρη εξοπλισμό ασφαλείας δίχως όμως γυαλιά και ήρθαν σε επαφή με ασθενείς. Μπορεί λοιπόν να προκύψει ιογενής επιπεφυκίτιδα μέσω αερογενούς διασποράς του ιού, σε ποσοστό βέβαια μικρότερο από τους άλλους τρόπους μετάδοσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όραση δεν προσβάλλεται από τον covid-19, αλλά επέρχονται οι επιπτώσεις της μόλυνσης με ή χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα δεν αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο μόλυνσης, οπότε και περιλαμβάνουν κυρίως τον ξηρό βήχα, τον πυρετό, τον έντονο πονοκέφαλο και τη δύσπνοια.
Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο που η κακή υγιεινή των χεριών μπορεί να προκαλέσει κινδύνους και για την ίδια μας τη ζωή και όχι μόνο απλές κ αντιμετωπίσιμες μολύνσεις.
Φακοί επαφής
Είναι πολύ σημαντικό όσοι φορούν φακούς επαφής να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής σχολαστικά, καθώς και όσοι πρέπει να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο και πόσο μάλλον και οι ίδιοι οι γιατροί. Συνίσταται δε για τους χρήστες φακών επαφής, να τους αντικαταστήσουν για έναν χρονικό διάστημα και μέχρι να καταλαγιάσει η πανδημία, με γυαλιά. Ακολουθούν οδηγίες για όσους φορούν φακούς επαφής και δεν μπορούν να διακόψουν τη χρήση τους:
- Αντικαταστήστε τους φακούς επαφής που διαρκούν μήνες, με ημερησίους.
- Η τοποθέτηση και η αφαίρεση των φακών επαφής θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχολαστικής καθαριότητας και απολύμανσης των χεριών, καθώς και όλων των επιφανειών που εμπλέκονται στην διαδικασία αυτή.
- Τα νύχια του ατόμου που φοράει φακούς επαφής κρίνεται απαραίτητο πλέον να είναι κομμένα κοντά και πάντα καθαρά. Συνιστάται η αποφυγή εφαρμογής χρωματιστού βερνικιού νυχιών.
- Ας μην ξεχνάμε ότι η καλή καθαριότητα των χεριών αφορά και τις περιοχές κάτω και γύρω από τα νύχια μας, οπότε είναι καλό αν όχι άκρως απαραίτητο να καθαρίζετε με απαλό βουρτσάκι και κρεμοσάπουνο στις περιοχές αυτές και να ακολουθεί καλό ξέπλυμα.
Ειδικότερα όσοι φορούν φακούς επαφής θα πρέπει να εφαρμόζουν αυτή την οδηγία πριν από κάθε τοποθέτηση η αφαίρεση των φακών. Παράλληλα αυτό ισχύει και για όσους φορούν ή όχι φακούς επαφής αλλά εφαρμόζουν τεχνητά δάκρυα ή κολλύρια. Ανεξαρτήτως χρήσης ή μη φακών επαφής, η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια μας είναι μέρος μία καλής πρακτική ασφαλούς υγιεινής συμπεριφοράς για τη μείωση της διασποράς του ιού.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας μπορούμε να επιμολυνθούμε μέσω της επαφής των χεριών μας με τα μάτια τη μύτη ή το στόμα μας η και τυχόν ανοιχτών πληγών/ λύση συνεχείας του δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε κάθε τέτοιου είδους επαφή ή τρίψιμο των ματιών.
Ας ανοίξουμε λοιπόν τα μάτια μας στις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας για να διασφαλίσουμε όχι μόνο τα μάτια μας αλλά τη συνολική υγεία μας. Με προσοχή και τήρηση των κανόνων υγιεινής θα νικήσουμε την πανδημία. Είναι ατομική ευθύνη όλων μας.
Μένουμε σπίτι. Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε.