Title Image

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                         
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                           
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ                                                                             
Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ                                                          
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ                                                        
ΑΙΣΧΥΛΟΥ 28 ΤΚ 152-34                                    
ΤΗΛ.2106894444-Fax:2106894944           
e-mail:proliptiki.iatriki@www.chalandri.gr              

Χαλάνδρι,01/12/2017

 
 

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
 
 
Η 1η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στον αγώνα εναντίον του HIV/AIDS και έχει ως στόχο την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, καθώς και με τους τρόπους πρόληψης και τις  μεθόδους θεραπείας του ιού.

Το AIDS είναι τα αρχικά των λέξεων Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο η οποία οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που ευθύνεται για την προστασία και την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε κάθε είδους ασθένεια και στο τελικό του στάδιο μόλυνσης, καταλήγει στη νόσο του AIDS, καθιστώντας τα οροθετικά άτομα πλέον, να είναι επιρρεπή σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

 
Τι προκαλεί ο HIV στον οργανισμό;

Καθώς ο ιός HIV εισέρχεται στον οργανισμό και συγκεκριμένα στο αίμα, προσβάλλει τα Τ4 λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αφού τα χρησιμοποιήσει ως εργοστάσια παραγωγής νέων ιών, τα καταστρέφει. Έτσι, σιγά σιγά η άμυνα του οργανισμού πέφτει με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσβάλλεται από ασθένειες και λοιμώξεις (ευκαιριακές) που ενώ ένας υγιής οργανισμός θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει, οι ασθενείς με AIDS είναι ανήμποροι να το κάνουν. Η διαδικασία αυτή, είναι γνωστή και ως ανοσολογική ανεπάρκεια.

 

Πως δρά ο ιός HIV και τα στάδια της λοίμωξης;
 

Η ασθένεια αναπτύσσεται σε 4 στάδια.

Στην αρχή, στο 1ο στάδιο δηλαδή, τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, όμως κάποια πιθανόν να παρουσιάσουν συμπτώματα ίδια με εκείνα της γρίπης μετά από 1-2 μήνες.

Έπειτα, κατά το 2ο στάδιο, ο φορέας πια, δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κλινικό σύμπτωμα. Αυτή η περίοδος μπορεί να κρατήσει 10-15 χρόνια και ο κατά τ΄άλλα  «αθόρυβος» HIV καθώς είναι ασυμπτωματικός,  πολλαπλασιάζεται ανενόχλητος στο σώμα του ασθενούς, μολύνοντας και εξολοθρεύοντας τα (Τ4) κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Στο 3ο στάδιο, έχουμε πλέον αντιληπτά – πρώτα συμπτώματα της νόσου. Μερικά από αυτά είναι : πνευμονική φυματίωση, στοματική κανδιδίαση,  υποτροπιάζον απλός έρπης,  έρπης γεννητικών οργάνων καθώς και  έρπης ζωστήρας. Αυτές οι μολύνσεις καλούνται ευκαιριακές και μπορεί να συνυπάρχουν με άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και λεμφαδενοπάθεια.

Στο 4ο και τελευταίο στάδιο του ιού εμφανίζονται σημαντικά  πλέον, κλινικά συμπτώματα όπως ευκαιριακές λοιμώξεις (πνευμονοκύστωση, εγκεφαλική τοξοπλάσμωση), εγκεφαλοπάθειες, κακοήθεις όγκοι – νεοπλασίες (σάρκωμα Kaposi, λέμφωμα, καρκίνος του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα και του τραχήλου της μήτρας). Η αλλοίωση του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνεται ραγδαία  για να καταλήξει στο AIDS, στο πιο προχωρημένο και τελευταίο στάδιο της λοίμωξης του HIVκαι μετά απ΄ αυτό, επέρχεται ο θάνατος του ατόμου.

Από τα παραπάνω λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι από τη στιγμή που κάποιος προσβληθεί/κολλήσει τον ιό HIV, μεσολαβούν κάποια χρόνια (ο χρόνος /το μεσοδιάστημα ποικίλλει από άτομο σε άτομο) μέχρι να εκδηλώσει AIDS.

 
Άρα η  προσπάθεια ενημέρωσης κατά του HIV θα πρέπει να εστιαστεί σε δύο (2) παραμέτρους .
 

Πρώτον: ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, άρα ταυτόχρονα και τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής της έκθεσης του οποιουδήποτε  στον ιό HIV.
 
Και δεύτερον: στην έγκαιρη διάγνωση των οροθετικών ατόμων ,μιας και η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης του HIV οδηγεί στην κατά το γρηγορότερο δυνατόν αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία βελτιώνει την πορεία της ασθένειας και εμφανίζει ιδιαίτερα αποδοτικό τον χειρισμό της θεραπείας για τη βελτίωση του ασθενούς και της υγείας του, λειτουργώντας ανασταλτικά στην εμφάνιση του AIDS.

Παράλληλα βέβαια, κάτι τέτοιο περιορίζει αυτόματα και τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, καθώς είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της αρχικής μόλυνσης από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της χρόνιας μόλυνσης.
 
 
Μετάδοση του ιού HIV 
 
Ο ιός HIV ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ:

1) Με τη σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς την χρήση προφυλακτικού. Ο ιός υπάρχει στο αίμα, στα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά. Επίσης, η μετάδοση του ιού γίνεται ευκολότερα με το πρωκτικό σεξ επειδή είναι περισσότερο τραυματικό.

2) Με επαφή με μολυσμένο αίμα(κοινή χρήση βελόνων, τρύπημα με μολυσμένη βελόνα, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμό) .

3) Με μετάγγιση μολυσμένου αίματος.

4)Με τα τατουάζ(εφόσον δεν έχουν αποστειρωθεί τα εργαλεία).

5) Από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.
 

Ο ιός HIV ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ :
1) Με την καθημερινή, κοινωνική επαφή, την χειραψία, την αγκαλιά, το φιλί.

2) Από την κοινή χρήση της τουαλέτας.

3) Από τον ιδρώτα ή το σάλιο.

4) Με την κοινή χρήση σκεπασμάτων, ρούχων, πιάτων, ποτηριών, μαχαιροπίρουνων, τηλεφώνων.

5) Από τις πισίνες και τη θάλασσα.

6) Από κουνούπια ή άλλα έντομα.
 

Συμπερασματικά :
Η πρόληψη, σώζει ζωές.

Οπότε:

Α) Υιοθέτηση υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς:
 

1. Χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή είτε είναι κολπική, πρωκτική ή στοματική. Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, προμηθευόμαστε κάποιο υδατοδιαλυτό. Το προφυλακτικό χρησιμοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια της ερωτικής πράξης και επιλέγεται στο σωστό μέγεθος.(ούτε μεγαλύτερο, ούτε μικρότερο.)
2.  Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών μας συντρόφων ,τόσες πιο πολλές είναι και οι πιθανότητες να προσβληθούμε από τον ιό.
 
Β) Δεν μοιραζόμαστε ,ούτε δανειζόμαστε αντικείμενα άλλων που μπορεί να έχουν πάνω τους υπολείμματα από αίμα ,όπως για παράδειγμα, οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια και τέλος.

Γ) Στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, συνίσταται να μη χρησιμοποιούν ποτέ σύριγγες ή βελόνες που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι, αλλά πάντα σύριγγες μιας χρήσεως.

Στην περίπτωση, που κάποιος πιστεύει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό HIV είτε γιατί: α) είχε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή β) προέβη σε από κοινού χρήση βελονών, συρίγγων ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων, γ) εκτέθηκε σε αίμα, σπέρμα ή προσπερματικά και κολπικά υγρά  κάποιου άλλου ατόμου, οφείλει για τον ίδιον και για τους άλλους να κάνει το ειδικό τεστ για τον HIV.
 
Κέντρα Ελέγχου και Αναφοράς AIDS
 
ΑΘΗΝΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS-ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
 Π.Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Τμήμα Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας 
 Τηλ. 213 2041242 Fax: 210 7211022
 Υψηλάντου 45-47, 106 76, Αθήνα
      
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ & AIDS
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΦΡ. & ΔΕΡΜ. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”
Τηλ. 210 7249025, 7249026 / Fax: 210 7243579
 Ι. Δραγούμη 5, 116 21, Ιλίσια  

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τηλ. 213 2010388 / Fax: 210 6467473
Λ.Αλεξάνδρας 196, 115 27, Αθήνα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΡΕΤΡΟΪΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ. 210 7462090 / Fax. 210 7462190
Μ. Ασίας 75, 115 27, Αθήνα 
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 
Τηλ. 2310 999177 Fax: 2310 999149
Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρικό Τμήμα – Σχολή Επιστημών Υγείας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54 006, Θεσσαλονίκη 
 
ΠΑΤΡΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Τηλ. 2610 227974 ή 976 
Τσερτίδου 1, 26000, Πάτρα 

 ΚΡΗΤΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΚΡΗΤΗΣ
Π.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ & ΠΑΝΑΝΕΙΟ”

Λ.Κνωσσού, Τ.Κ. 710 21 – Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. (2810) 368482 – 368042 
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS 
Ι.Κ.Α. Αλεξανδρούπολης

Λ.Μάκρης 29, Τ.Κ. 681 00 – Αλεξανδρούπολη
Τηλ.(25510) 20403 – 26810 – 26355
 

 
ΓΚΑΜΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ