Οδηγίες για τη ασφαλή επιλογή σαρακοστιανών τροφίμων
|
Χαλάνδρι, 03 / 04 / 2017 |
ΘΕΜΑ: «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».
1.Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, μοσχιοί, κ.λπ.)
- Την οσμή η οποία πρέπει να ομοιάζει με την οσμή της θάλασσας και όχι με οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν οπότε και μη φυσιολογική.
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια – βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα κεφαλόποδα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
- πωλούνται συσκευασμένα
- διατηρούνται σε καταψύκτη στους –18 βαθμούς Κελσίου,
- δεν πρέπει να υπάρχουν παραμορφώσεις του περιεχομένου
- χρειάζεται να έχουν ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγο).
- μετά την απόψυξη τους, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει όμοιο χρώμα και όμοια οσμή με αυτή των νωπών.
2.Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λπ.) Φρέσκα οστρακοειδή:
- Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά. Επίσης να ανοίγουν με δυσκολία ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
- Το περιεχόμενο αυτών πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
- Τη σάρκα τους πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Κατεψυγμένα οστρακοειδή:
Για τα μύδια τα οποία πωλούνται σε κατεψυγμένη μορφή, υπάρχουν δύο κατηγορίες: με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης, η οποία πρέπει να αναγράφεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή νόσησης από τον ιό της ηπατίτιδας Α, οι καταναλωτές συστήνεται να μαγειρεύουν με προσοχή όλα τα οστρακοειδή:
- στον ατμό́, για τουλάχιστον για δύο (2) λεπτά.
- σε βραστό νερό τους στους 85-90 βαθμούς Κελσίου, το ελάχιστο για τέσσερα (4) λεπτά́.
3.Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κ.λπ.)
- Η οσμή να είναι ευχάριστη (θαλασσινή).
- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
4.Αχινοί
5.Σαλιγκάρια:
- νωπά όποτε πρέπει να είναι και ζωντανά απαραιτήτως,
- συσκευασμένα,
- ή και κατεψυγμένα.
6.Κονσέρβες ιχθυηρών:
- να μην είναι διογκωμένες.
- να μην παρουσιάζουν εκδορές και χτυπήματα στη συσκευασία.
- να μην παρουσιάζει αλλοίωση το σύνηθες χρώμα συσκευασίας.
- να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά.
- να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου (άλμης/λαδιού) της κονσέρβας.
- το περιεχόμενο της συσκευασίας ή της κονσέρβας να μην παρουσιάζει αλλοίωση οσμής, υφής, σχήματος και χρώματος.
- τα εσωτερικά τοιχώματα της κονσέρβας να μην έχουν διαβρωθεί ή αλλοιωθεί.
7.Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
- Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
- Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
- Η μελιτζανοσαλάτα: διατηρείται στο ψυγείο με χρόνο συντήρησής έως και 5 μέρες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ:
Υποχρεωτικές αναγραφόμενες πληροφορίες στην ετικέτα νωπών και κατεψυγμένων σαρακοστιανών:
- ονομασία πώλησης
- το καθαρό βάρος του προϊόντος,
- την ημερομηνία λήξης,
- τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης,
- τα στοιχεία επιχείρησης: (όνομα, εμπορική επωνυμία, διεύθυνση, σφραγίδα επιχείρησης όπου αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης, π.χ. για Ελληνικά προϊόντα: EL 50.Ζ.90. EU.,
- τη μέθοδο παραγωγής, π.χ.«…αλιεύτηκε…» ή «…αλιεύτηκε σε γλυκά́ νερά́…» ή «…εκτροφής…»,
- την περιοχή́ αλίευσης ή εκτροφής του προϊόντος και
- την κατηγορία αλιευτικού́ εργαλείου, που χρησιμοποιήθηκε, σε περίπτωση προϊόντος αλίευσης
Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.