Οδηγίες ασφαλούς κατανάλωσης πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων
|
Χαλάνδρι, 23 / 09 / 2016 |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β17 ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ:
Τα τελευταία χρόνια και μετά από την ευρεία διάδοση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ποντίκια σχετικά με την Βιταμίνη Β17, αλλιώς ονομαζόμενη Λετρίλη ή αμυγδαλίνη, την πιο ισχυρή φυσική αντικαρκινική ουσία που έχει εντοπιστεί από ιατρικούς ερευνητές μέχρι σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες ξεκίνησαν την μη ελεγχόμενη κατανάλωση κουκουτσιών βερικόκων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε Βιταμίνη Β17, αγνοώντας τους πιθανούς σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν.
Πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με επιστημονικές διαπιστώσεις η Βιταμίνη Β17 δεν έχει θεραπευτική αλλά πιθανή προληπτική αντικαρκινική δράση. Είχε επίσης ερευνηθεί και η πιθανή συσχέτιση της χρόνιας ανεπάρκειας σε Λετρίλη με τη μειωμένη αντίσταση του οργανισμού στην ανάπτυξη κακοήθειας.
Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη αυτή εντοπίζεται στους πυρήνες/κουκούτσια πολλών φρούτων, όπως τα βερίκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μανταρίνια καθώς και τα αμύγδαλα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται σε ποσοστό 2- 3%.
Όμως, κάθε ισχυρή βιταμινούχα ουσία, κάθε superfood ή και συμπλήρωμα διατροφής, δεν μπορεί να επιφέρει μόνο θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δεδομένου ότι η φυσιολογία και η ιατρική κατάσταση κάθε ατόμου διαφέρει, πριν την έναρξή της κατανάλωσης τους απαιτείται εξατομικευμένος καθορισμός της δόσης προς κατανάλωσης από τον ιατρό που έχει το ιστορικό του ατόμου, ο οποίος μπορεί ακόμα και να αποκλείσει την χορήγηση κάποιων ακατάλληλων τροφίμων και ουσιών για το συγκεκριμένο άτομο.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ:
Πρόσφατα το Ελληνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας κατέγραψε περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων. Αυτό το περιστατικό οφείλεται στο γεγονός του ότι οι πυρήνες αυτοί περιέχουν ποσοστά αμυγδαλίνης, από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.
Έπειτα ενημερώθηκε ο Ε.Φ.Ε.Τ. και στις 21-09-2016 εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο που επισημαίνει ότι η κατανάλωση κουκουτσιών βερίκοκων και πυρήνων πικραμύγδαλων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Συστάσεις προς τις επιχειρήσεις, που διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη, έχει απευθύνει ο Ε.Φ.Ε.Τ., ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων από τη νομοθεσία.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:
Όπως αναφέρεται στην εγκεκριμένη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Σ.Ε.Τ.) θα πρέπει:
Α. Οι ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι 2 πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα και
Β. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες, θα πρέπει να μην καταναλώνουν τα προϊόντα αυτά.
Σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης δηλητηρίασης.