Πρόληψη και αντιμέτωπιση γαστρεντερίτιδας
|
|
Η ΛΟΙΜΩΞΗ:
Η Ιογενής Γαστρεντερίτιδα είναι συνήθως μια λοίμωξη του εντέρου, η οποία οφείλεται σε διάφορα είδη ιών, μικροβίων ή παρασίτων και για το λόγο αυτό δεν επέρχεται ανοσία μετά την νόσηση και ο ασθενής μπορεί να ξαναεμφανίσει συμπτώματα της νόσου, οφειλόμενα σε άλλο ιό. Οι ιοί που προκαλούν την ασθένεια είναι συνήθως αδενο-ιοί και έντερο – ιοί.
Η Γαστρεντερίτιδα όμως μπορεί να προκύψει και εξαιτίας κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, νερού ή ποτών καθώς και από την χρήση σκευών και ειδών ατομικής υγιεινής, τα οποία φέρουν μικροβιακό φορτίο σταφυλόκοκκου, σαλμονέλλας, σιγκέλας, κολοβακτηριδίου ή καμπυλοβακτηριδίου και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Για την εξακρίβωση της αιτίας της λοίμωξης, εκτός της ιατρικής εξέτασης με λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενή, μπορεί να γίνει και εξέταση κοπράνων, αλλά συνήθως αυτή η εξέταση πραγματοποιείται στις πιο σοβαρές και επιμένουσες μορφές της λοίμωξης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Τα συμπτώματα της Γαστρεντερίτιδας διαρκούν από τρείς έως και επτά ημέρες και περιλαμβάνουν τα εξής:
- Κοιλιακό πόνο και διάρροια,
- Ναυτία και εμετό,
- Μυϊκούς διάχυτους πόνους και κράμπες,
- Πονοκέφαλο,
- Πυρετό,
- Αιματηρή διάρροια (σε σοβαρότερη λοίμωξη).
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην αποφυγή των επιπλοκών που επιφέρει η λοίμωξη και περισσότερο σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως : βρέφη και παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας, οι ανοσοκατασταλμένοι και άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις .
Με την αφυδάτωση του οργανισμού του ασθενή, ως κύρια επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν υπάρχει θεραπεία άλλα μόνο αντιμετώπιση, συνίσταται η συνεπής λήψη υγρών για την αποκατάσταση του ποσοστού των απολεσθέντων υγρών μέσω της διάρροιας και των εμέτων καθώς και η χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών για τον περιορισμό πυρετού και των πόνων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι παράλληλα με την προληπτική τους δράση κατά του κινδύνου σοβαρής αφυδάτωσης, η χορήγηση ηλεκτρολυτών δρα καταλυτικά και υπέρ της ισορροπίας των κυττάρων και την μείωση της κόπωσης και των κραμπών, οπότε αποτελεί και ένα βοήθημα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Επίσης σε περιπτώσεις επίμονων γαστρεντερίτιδων, η χρήση προβιοτικών σκευασμάτων, κατόπιν ιατρικής σύστασης, μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.
Η λήψη αντιβιοτικών συνίσταται μόνο κατόπιν κοπρανολογικής εξέτασης και αναγνώρισης της μικροβιακής αιτίας της λοίμωξης, οπότε και χορηγείται συγκεκριμένη αντιβίωση.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:
- Μετά τον εμετό και για χρονικό διάστημα μίας ώρας: αποφυγή χορήγηση κάθε υγρού ή τροφής,
- Έπειτα, λήψη μικρών ποσοτήτων υγρών ανά 15 λεπτά, όπως νερό και ηλεκτρολυτικό διάλυμα έτοιμο ή διάλυμα νερού, ζάχαρης, και ελάχιστης σόδας και αλατιού,
- Κατανάλωση σούπας με ρύζι ή φιδέ ή και κοτόπουλου, με αυξημένη ποσότητα αλατιού,
- Λήψη τσαγιού με λεμόνι (αντιδιαρροϊκή δράση λόγω των τανίνων),
- Λήψη (μόνο) ζαχαρούχων αναψυκτικών τύπου <
> και σόδας. (αντιδιαρροϊκή δράση λόγω τανίνων). Προσοχή όμως: η κατανάλωση αναψυκτικών με ασπαρτάμη επιδεινώνει την διάρροια, - Κατανάλωση τροφών φτωχών σε φυτικές ίνες (λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια, το ρύζι και φρυγανιές),
- Κατανάλωση μικρής ποσότητας μπανάνας ή μήλου, (αναπλήρωση ηλεκτρολυτών) και όχι άλλων φρέσκων φρούτων και λαχανικών,
- Κατανάλωση βραστού στήθους κοτόπουλου χωρίς πέτσα, βραστών ή ψητών ψαριών και πολύ καλά βρασμένων αυγών (10 λεπτά βράσιμο, για αποφυγή σαλμονέλας),
- Αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυρί),
- Αποφυγή κατανάλωσης γλυκών, σαλτσών, τηγανητών φαγητών, αλλαντικών και σνακ όπως τα πατατάκια.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
- Τακτικό και καλό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι,
- Αποφυγή κοινής χρήσης σκευών φαγητού, ποτηριών και πιάτων,
- Αποφυγή χρησιμοποίησης κοινών πετσέτες μπάνιου και ειδών ατομικής υγιεινής,
- Αποφυγή στενής επαφής με ασθενείς,
- Κατανάλωση καθαρών και καλά πλυμένων τροφίμων,
- Κατανάλωση καλά μαγειρεμένων φαγητών,
- Σωστή συντήρηση τροφίμων σε ασφαλείς συνθήκες υγιεινής και όχι σε θερμοκρασίες δωματίου,
- Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή του φαγητού.