Πρόληψη της φθειρίασης στο σχολικό περιβάλλον
|
Α/Α: 54 |
Η Φθειρίαση (εμφάνιση ψειρών) είναι συχνό φαινόμενο στις παιδικές ηλικίες, εξαιτίας του γεγονότος ότι στο κλειστό σχολικό περιβάλλον τα παιδιά έρχονται συχνά σε στενή επαφή.
Οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν στην επιδερμίδα της κεφαλής και τρέφονται μόνο με ανθρώπινο με αίμα.
Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής δεν έχουν την δυνατότητα να πετούν και γιαυτό το λόγο δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις ψείρες του σώματος ή των γενετικών οργάνων.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗΣ:
Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής ψειρών από κατοικίδια ή άλλα ζώα καθώς τα παράσιτα αυτά εμφανίζονται μόνο στο ανθρώπινο δέρμα.
Η μετάδοση γίνεται μόνο μέσω:
1. στενής επαφής κεφαλιών (μεταπηδώντας από κεφάλι σε κεφάλι) και
2. ανταλλαγής προσωπικών μολυσμένων αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με τα μαλλιά, όπως βούρτσες, χτένες, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, στέκες και κορδέλες, σκουφιά και καπελάκια.
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ:
Παιδιά με:
- άσθμα,
- έκζεμα
- αλλεργική ρινίτιδα
- δερματίτιδα
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ:
Είναι μύθος ότι η φθειρίαση παρατηρείται περισσότερο σε παιδιά με άλουστα μαλλιά διότι η εμφάνιση της δεν σχετίζεται με την μη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, οπότε και προσβάλλει εξίσου και τα καθαρά και τα βρώμικα κεφαλάκια των παιδιών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Ο κνησμός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της φθειρίασης όμως δεν εμφανίζεται πάντα σε όλα τα παιδιά.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ:
Σε περίπτωση εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος φθειρίασης στην τάξη, πρέπει να γίνει άμεσα η ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ώστε να εξεταστούν όλοι οι μαθητές.
Το παιδί που εμφάνισε φθειρίαση πρέπει να παραμένει υποχρεωτικά τουλάχιστον για ένα τριήμερο στο σπίτι προκειμένου να αποψειριασθεί εντελώς.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Οι γονείς για να διαγνώσουν αν το παιδί τους έχει ψείρες, χτενίζουν τα μαλλιά με μια ψιλή χτένα (εσωκλείεται στην συσκευασία των αντιφθειρικών σκευασμάτων). Αν υπάρχουν αυγά ή ψείρες, κολλούν στην χτένα και γίνονται ορατά με το μάτι.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η θεραπεία διαρκεί περίπου (οκτώ) 8 ημέρες και γίνεται με τοπική αντιφθειρική αγωγή μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως ειδικά σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες μαλλιών.
Τα αποτελέσματα της αγωγής ελέγχονται μέσω χτενίσματος των μαλλιών με την ειδική χτένα, στην οποία δεν θα πρέπει να παρατηρούνται κόνιδες ή ψείρες τουλάχιστον για δύο (2) συνεχόμενες ημέρες, οπότε και το παιδί θα έχει απαλλαχτεί από το εν λόγω παράσιτο.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗΣ:
Εφόσον έχει παρατηρηθεί κρούσμα φθειρίασης στην τάξη, ακόμα και αν το παιδί δεν παρουσιάσει κνησμό καλό είναι να λάβει προληπτική αγωγή:
- Καθημερινό ψάξιμο στο κεφάλι του παιδιού για ύπαρξη του παρασίτου. Εφόσον παρουσιαστεί ψείρα την πιέζουμε ανάμεσα στα νύχια και την σκοτώνουμε προτού προλάβει να κάνει αβγά.
- Καθημερινά μετά το τέλος του λουσίματος ξεβγάζουμε τα μαλλιά του παιδιού με διάλυμα νερού και ξυδιού, διότι το ξύδι ξεκολλάει τα αβγά της ψείρας και αλλάζοντας το ph της επιδερμίδας του κεφαλιού αποτρέπει την ανάπτυξή φθειρίασης.
- Ράντισμα της ειδικής χτένας με οινόπνευμα και χτένισμα των μαλλιών τούφα-τούφα. Η χτένα πρέπει να ραντίζεται πριν το χτένισμα κάθε τούφας. Αυτό γίνεται καθημερινά μετά το λούσιμο και σκοτώνει τυχόν υπάρχουσες στα μαλλιά ψείρες.
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,(Τηλ. 210.6080303)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, (τηλ.2106399597)