Ασφαλής επιλογή τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι
Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου Ειρήνη Χαλάτση με το από 16 Απριλίου 2020 ενημερωτικό της έγγραφο δημοσιοποιεί οδηγίες για την ασφαλή επιλογή των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι.
Γράφει η κ. Χαλάτση:
⇒ Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να καταλήξουμε στην επιλογή ενός καταστήματος που να τηρεί απαραιτήτως τους όρους υγιεινής που επιβάλλονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την διαχείριση τροφίμων και συνθήκες υγιεινής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως έχουν εμπλουτιστεί με τα πρόσφατα νομοθετήματα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Σημεία που προσέχουμε ιδιαίτερα τους καταναλωτές σε ένα κατάστημα:
Η καθαριότητα του χώρου πωλήσεις και γενικότερα όλων των χωρών και των επιφανειών
Ο καλός φυσικός αερισμός του χώρου
H έλλειψη συγχρονισμού
Η καθαριότητα του εξοπλισμού
Η συμμόρφωση του προσωπικού καταστήματος στους κανόνες ασφαλους διαχείρισης τροφίμων ατομικής υγιεινής και χρήσης ατομικών μέτρων προστασίας.
⇒ Επιλέγουμε την αγορά κρέατος με τα εξής κριτήρια:
Το κρέας θα πρέπει να έχει εμφανώς καλή όψη, και ιδιαίτερα το αρνί και το κατσίκι να διατηρούν ζωηρό το ροζ τους χρώμα και το λεπτό λευκό τους λίπος.
Να μην αποπνέει δυσωδία ή μη ευχάριστη μυρωδιά,
Να μην παρουσιάζει δυσχρωμίες, εμφανείς αλλοιώσεις και μη όψη φρεσκάδας (μαραζομένο),
Καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση κυνηγιού,
Δεν ξεχνάμε ότι ο κιμάς είναι ένα προϊόν κρέατος πολύ πιο ευαλλοίωτο από ένα ατόφιο κομμάτι κρέατος.
Εάν επιλέξουμε να αγοράσουμε χοιρινό, δεν θα πρέπει να έχει σκούρο και μουντό χρώμα ,
Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης σε αγορά φρέσκου κρέατος, για την διατήρηση της επάρκειας βιταμινών τον οργανισμό μας, και ειδικότερα της Β12, καλό θα είναι να καταναλώσουμε προϊόν κρέατος από κονσέρβα. Έτσι θα μπορούμε να λάβουμε και βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ζωικής προέλευσης.
Όντας μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, το κρέας που θα επιλέξουμε να αγοράσουμε είναι απαραίτητο να το χειριστούμε με ασφάλεια, δηλαδή να μαγειρευτεί επαρκώς και ομοιόμορφα, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας.
Σε περίπτωση αγοράς συσκευασμένου κρέατος είτε νωπού , είτε κατεψυγμένου, δεν αγοράζουμε ποτέ τεμάχια των οποίων οι συσκευασίες παρουσιάζουν αλλοίωση, έντονη υγρασία η σκίσιμο.
Για τα κατεψυγμένα κρέατα και τρόφιμα, θα πρέπει να προσέχουμε οι συσκευασίες τους να είναι αδιάβλητες και στο εσωτερικό τους να μην έχουν αναπτυχθεί κρύσταλλα πάγου, τα οποία συμφωνούν ότι το προϊόν αυτό έχει αποψυχθεί και επαναψυχθεί. Γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση
⇒ Eλέγχουμε ότι τα αμνοερίφια φέρουν τις απαιτούμενες σφραγίδες, διότι έτσι αποδεικνύεται ότι:
Τα συγκεκριμένα σφαχτά σφαγιάστηκαν εντός σφαγείων που ελέγχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( κτηνιατρικές υπηρεσίες), υπό συγκεκριμένες συνθήκες που τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής,
Υπόκεινται σε κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο.
Σφαγεία χωρίς τις απαιτούμενες σφραγίδες δεσμεύονται από τις αρμόδιες αρχές.
⇒ Ενημερωνόμαστε για τα χαρακτηριστικά των απαιτούμενων σφραγίδων που πρέπει να φέρουν τα σφαχτά:
Απαιτείται από μία σφραγίδα σε κάθε μία ωμοπλάτη και
Δύο σφραγίδες στο εσωτερικό των μηρών.
Είναι απαραίτητο να ζητάμε ευγενικά από τον κρεοπώλη να μας δείξει τη σφραγίδα που πιστοποιεί την ποιότητα και την ασφάλεια του κρέατος που πρόκειται να αγοράσουμε
⇒ Αναγνωρίζουμε τα κρέατα ελληνικής προέλευσης:
Οι σφραγίδες τους έχουν χρώμα τυρκουάζ, δηλαδή λαμπρό κυανό,
Η σφραγίδα καταλληλόλητας έχει σχήμα στρογγυλό ( ωοειδές) και μέσα στο στρογγυλό της σχήμα θα αναγράφει τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου,
Η σφραγίδα χώρας προέλευσης έχει σχήμα ορθογώνιο και αναγράφει Hellas ή EL.
⇒ Ξεχωρίζοντας τα σφάγια ευρωπαϊκής προέλευσης:
Οι σφραγίδες τους είναι είτε τιρκουάζ, είτε κόκκινες,
Η σφραγίδα καταλληλότητας έχει σχήμα στρογγυλό εντός του οποίου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου,
Τα αρχικά γράμματα της χώρας προέλευσης, αναγράφονται εντός της σχετικής σφραγίδας ορθογώνιου σχήματος.
⇒ Αναγνωρίζοντας τα κρέατα που προέρχονται από τρίτες χώρες, μη ξεχνώντας ότι μπορεί να είναι ελληνικής σφαγής ή όχι:
Οι σφραγίδες τους έχουν χρώμα καφέ,
Εντός της στρογγυλής σφραγίδας καταλληλότητας αναγράφονται τα στοιχεία του σφαγείου,
Εντός της σφραγίδας με ορθογώνιο σχήμα αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης, που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
⇒ Επιλέγουμε με ασφάλεια εντόσθια. Αν και καλό θα ήταν να τα αποφύγουμε, αποκλειστικά για λόγους υγιεινής, σε περίπτωση που επιμένουμε να αγοράσουμε εντόσθια θα πρέπει να ελέγξουμε ότι:
Δεν φέρουν οζίδια ή κύστες,
Δεν συμπεριλαμβάνουν σπλήνα αιγοπροβάτου, ηλικίας κάτω των 12 μηνών, καθώς απαγορεύεται να διατίθενται προς πώληση. Το σφαγείο απαιτείται να αφαιρεί το συγκεκριμένο όργανο από την συκωταριά,
Έχουν καλούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες,
Διατίθενται προς πώληση υπό καλές συνθήκες συντήρησης σε κατάλληλο ψυγείο
⇒ Κι αν θέλουμε να αγοράσουμε και εντεράκια; Τότε πρέπει να ελέγξουμε:
Εάν έχουν καθαριστεί πολύ καλά
Εάν παρουσιάζουν αλλαγές στο χρώμα τους
Εάν οι συνθήκες συντήρησης τους τηρούν τους κανόνες υγιεινής ώστε να μην εκτίθενται στο περιβάλλον, σε σκόνες, έντομα και σταγονίδια
⇒ Επιλέγοντας κατεψυγμένα εντόσθια πρέπει να προσέξουμε:
Η συσκευασία τους να έχει ομοιόμορφο σχήμα και να μην έχει σκισίματα, καθώς η παρουσία τους ελλοχεύει κίνδυνο επιμόλυνσης
Να μην έχουν αποψυχθεί και επάνακαταψυχθεί
Να αναγράφεται απαραιτήτως η ημερομηνία κατάψυξης των εντοσθίων καθώς και η ημερομηνία λήξης τους στη συσκευασία
⇒ Διαλέγοντας να αγοράσουμε αλλαντικά, προσέχουμε:
Να μην παρουσιάσουν μούχλα
Να μην παρουσιάζουν γλοιώδη υφή
Να μην έχουν καμία αλλοίωση χρώματος,
Η οσμή και η γεύση τους να είναι ευχάριστη και όχι αλλοιωμένη,
Θυμόμαστε να συντηρούμε τα αλλαντικά μας εντός του ψυγείου μας,
Σε περίπτωση που έχουμε αγοράσει ακέραια αλλαντικά αέρος, τότε μόνο επιτρέπεται να τα διατηρήσουμε με ασφάλεια εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος με θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών κελσίου. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που τεμαχίζουμε κάποιο κομμάτι τους, όλο το αλλαντικό τοποθετείται αμέσως στο ψυγείο για τη συντήρηση του
⇒Τυροκομικά προϊόντα…με προσοχή προβαίνουμε στην αγορά τους γιατί:
Είναι ευπαθή και ευαλλοιωτα
Δεν θα πρέπει να έχουν παρασκευαστεί σε μη νομίμως λειτουργούντα τυροκομεια
Πολλά φρέσκα τυριά ειναι απροσδιόριστης επικινδυνότητας όταν έχουν τυροκόμηθει από μη εγκεκριμένους παραγωγούς
Τι προσέχουμε σχετικά με τις πιστοποιήσεις των τυριών;
Ναι έχουν οβάλ σφραγίδα
Η σφραγίδα αυτή να περιέχει ανάγλυφα και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή, αλλά και τη χώρα παραγωγής του τυριού,
Σε περίπτωση επιλογής τυποποιημένων τυροκομικών προϊόντων, τα οποία καλό θα ήταν να προτιμούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για λόγους αποφυγής άμεσης ανθρώπινης επαφής με το προϊόν, Η συσκευασία του τυποποιημένου τυριού θα πρέπει να αναγράφει όλες τις ημερομηνίες:
- Παραγωγής
- Συσκευασίας
- Λήξεως
⇒ Αυγά, ένα μεγάλο κεφάλαιο…τελευταίο και ίσως από τα πιο σημαντικά για τις μέρες αυτές του Πάσχα μαζί με τα αμνοερίφια και αιγοπρόβατα. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε στην ασφαλή επιλογή αυγών, ελέγχοντας πάντα με βάση τα εξής κριτήρια:
Στη συσκευασία των αυγών απαραιτήτως πρέπει να αναγράφεται η κατηγορία ποιότητας και βάρους, καθώς και ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου,
Να αναγράφεται και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών, η οποία κατά το μέγιστο μπορεί να είναι μέχρι 28 ημέρες από την ημερομηνία της ωοτοκίας. Εξυπακούεται ότι δεν καταναλώνουμε αυγά εκτός των ενδεδειγμένων ημερομηνιών.
Να μην παρουσιάζουν ακάθαρτο / ραγισμένο κέλυφος ή όποιο άλλο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό,
Στο κέλυφος του κάθε αυγού είναι απαραίτητο να αναγράφεται ξεκάθαρα ο διακριτικός αριθμός του παραγωγού.
Το χρώμα του κελύφους των αυγών, διαφοροποιείται μόνο ανάλογα με το είδος της ωοπαράγωγου όρνιθας και δεν καθορίζει την ποιότητα του αυγού.
Πώς να συντηρήσουμε και να διαχειριστούμε με ασφάλεια τα αυγά που αγοράσαμε;
Θυμόμαστε πάντα ότι το κέλυφος των αυγών δεν είναι αδιαπότιστό.
Το υλικό του είναι πορώδες, γεγονός που σημαίνει ότι εάν πλύνουμε τα αυγά εξωτερικά σωματίδια θα μολύνουν το εσωτερικό του αυγού, που έπειτα θα καταναλώσουμε, με κίνδυνο δηλαδή τροφιμογενών δηλητηριάσεων.
Αφού αφαιρέσουμε με καθαρά χέρια τα αυγά από τη θήκη πωλήσης τους, τα βουρτσίζουμε με στεγνό βουρτσάκι ειδικό για αυτό το σκοπό και σε περίπτωση που έχουν κάποιες εμφανίσεις βρωμιές το κέλυφος τους, τότε με ένα μαχαιράκι απαλά αφαιρούμε την ακαθαρσία. Έπειτα σκουπίζουμε απαλά με στεγνό χαρτί μιας χρήσης και
Τοποθετούμε τα ωμά αυγά για συντήρηση στο ψυγείο μας σε θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου,
Εάν δούμε κάποιο αυγό που φέρει στο κέλυφος του κηλίδες αίματος ή είναι δύσοσμο, δεν το καταναλώνουμε σε καμία περίπτωση.
Δεν καταναλώνουμε ωμά αυγά. Μεγάλος κίνδυνος σαλμονέλας!
Αποφεύγουμε αυτές τις μέρες της πανδημίας, αλλά και γενικότερα, για λόγους ασφαλείας της υγείας μας να εκτελούμε που περιέχουν μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά.
Βράζουμε τα αυγά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά.
Εκτός ψυγείου τα βρασμένα αυγά διατηρούνται για δύο ώρες.
Εντός ψυγείου τα βρασμένα αυγά συντηρούνται έως 4 ημέρες.
Δεν καταναλώνουμε αυγά που βλέπουμε ότι το ασπράδι τους είναι χρωματισμένο ή θρομβώδες ή έχει ανακατευτεί με τον κρόκο.
Δεν καταναλώνουμε αυγά που είναι δύσοσμα ή έχουν ραγίσει και μαγειρευτεί μέρες πριν.
Επιλέγουμε να βάψουμε τα αυγά για το Πάσχα χρησιμοποιώντας πασχαλινές βαφές αυγών σε συμμορφωμένες με τον ισχύοντα κώδικα τροφίμων και ποτών.
Συντηρούμε πάντα τα βαμμένα αυγά εντός ψυγείου, ακόμα ότι αυτά που είναι τοποθετημένα πασχαλινό τσουρέκι.
Με ελπίδα και προσοχή, θα μπορέσουμε να βρούμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση υγείας. Είναι ατομική μας ευθύνη προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τον ευπαθή πληθυσμό και όλη την κοινωνία, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να μην πάει όλος αυτός ο καλός αγώνας χαμένος. Αυτό το Πάσχα ας είναι η αγάπη, η συμμόρφωση και η ευσυνειδησία καθοδηγητές προς ένα μέλλον ελπιδοφόρο, γεμάτο υγεία για όλους. Καλή Ανάσταση να έχουμε στις καρδιές και στις ζωές μας.
ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ