Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μέσω των προϊόντων που αγοράζουμε
Με το από 06-04-2020 ενημερωτικό της έγγραφο, η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου και απόφοιτος της εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Ειρήνη Χαλάτση, μας δίνει πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 μέσω των προϊόντων που αγοράζουμε.
Σημειώνει αναλυτικά:
Για τη διασφάλιση της υγείας μας, γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε στα νομοθετικώς επιβληθέντα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Όλοι μας αυτές τις μέρες αγωνιούμε, και με το δίκιο μας, για το εάν κινδυνεύουμε να μεταφέρουμε στο σπίτι μας το νέο κορονοϊό, έπειτα κάθε έξοδό μας απ’ αυτό και ειδικότερα επιστρέφοντας μετά τις αγορές μας.
Αν και ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-19 είναι αερογενής, μέσω μολυσμένων από τον ιό σταγονιδίων, όταν αυτά: • εισπνέονται ή • όταν έρχονται σε επαφή με τους βλεννογόνους και το δέρμα μας, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα, του να δύναται ο ιός, να μεταδίδεται και μέσω άλλων τρόπων.
Έχει γίνει γνωστό ότι ο αόρατος αυτός εχθρός, επιβιώνει: ▪ στον αέρα για τρεις (3) ώρες, ▪ σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι, για έως και τρεις (3) ημέρες και ▪ σε χάρτινες συσκευασίες για μια (1) ώρα. Ερευνάται εάν δύναται να προκληθούν λοιμώξεις, είτε μέσω της επαφής μας με μολυσμένες στεγνές επιφάνειες, είτε μέσω επαφής με/ ή κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί ήδη, από την ιατρική κοινότητα, είναι η δυνατότητα επιμόλυνσης του δέρματος με Covid-19 από στεγνή επιφάνεια που φέρει τον ιό μέσω της αφής.
Παρόλα αυτά, οι κορονοϊοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε στεγνές επιφάνειες, οπότε ο βαθμός μόλυσματικότητας του Covid-19, φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογος προς το χρόνο.
Γι’ αυτό:
➢ αφήνουμε τα ψώνια σε εξωτερικό ή απομονωμένο και αεριζόμενο χώρο, για τρεις (3) ημέρες, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Βασικές οδηγίες υγιεινής:
➢ Πλένουμε καλά κάθε πτυχή του δέρματος των χεριών μας, με νερό και σαπούνι: • σε τακτικά χρονικά διαστήματα και • μετά από κάθε χειρισμό αντικειμένων ή τροφίμων.
➢ Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος χεριών, εφαρμόζουμε προσεκτικά αντισηπτικό χεριών μέχρι εκείνο να στεγνώσει καλά, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας.
➢ Καλύπτουμε πάντα το βήχα μας με χαρτομάντιλο ή έστω με τον αγκώνα μας και έπειτα πλένουμε ή καθαρίζουμε προσεκτικά τα χέρια μας με αντισηπτικό.
➢ Κάθε χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να το απορρίπτουμε άμεσα σε κατάλληλο κάδο απορριμμάτων και μετά να καθαρίζουμε τα χέρια μας.
➢ Αποφεύγουμε να επιμολύνουμε μέσω αγγιγμάτων ή φτερνίσματος αντικείμενα ή επιφάνειες.
➢ Δεν ξεχνάμε ότι και τα ασυμπτωματικά άτομα δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, μέσω των εκκρίσεων τους.
➢ Δεν αρκεί να φοράμε γάντια, δεν αρκεί να καθαρίζουμε με αντισηπτικό μαντηλάκι το χερούλι από το καρότσι στο σούπερ μάρκετ.
➢ Δεν ξεχνιόμαστε και δεν αγγίζουμε το πρόσωπο τη μύτη τα μάτια μας τη μάσκα μας η ρούχα μας ασκόπως. Σε περίπτωση ανάγκης, απολυμαίνουμε πρώτα καλά τα χέρια μας.
➢ Διατηρούμε όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα καθαρά, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας τα.
Δεν ξεχνάμε: Τηρούμε πάντα τα τέσσερα βασικά βήματα που ισχύουν στην ασφάλεια τροφίμων, δηλαδή:
1. Καθαριότητα / καθαρισμός,
2. Διαχωρισμός, ανάλογα το είδος του τροφίμου (ωμά από μαγειρεμένα, προϊόντα ψυγείου, προϊόντα κατάψυξης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα τρόφιμα),
3. Προσεκτικό μαγείρεμα, τηρώντας τους μαγειρικούς κανόνες και τους κανόνες χειρισμού τροφίμων, και
4. Σωστή συντήρηση ανάλογα το είδος του προϊόντος (ψύξη, κατάψυξη κ.α.).
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προστατευτούμε από τα ψώνια μας και από κάθε νέο αντικείμενο που φέρνουμε κατά την επιστροφή μας στο σπίτι;
Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή διασποράς του ιού, μέσω αντικειμένων και αγορών μας:
✓ Τοποθετούμε λευκό ξύδι σε μπουκάλι με ψεκαστήρα ή χρησιμοποιούμε απολυμαντικό σπρέι πού δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, και πριν την είσοδο μας στο σπίτι ψεκάζουμε το πατάκι της εισόδου και εκεί σκουπίζουμε καλά τα παπούτσια μας.
✓ Έπειτα βγάζουμε τα παπούτσια μας και τα αφήνουμε στο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού. Εάν έχουμε τη δυνατότητα, πριν εισέλθουμε στο σπίτι, αφαιρούμε τα παπούτσια μας και φοράμε άλλα παπούτσια ή παντόφλες αποκλειστικά για χρήση εντός του σπιτιού.
✓ Στη συνέχεια, αφαιρούμε με προσοχή τα γάντια από την μανσέτα, (οδηγίες παρέχονται σε προηγούμενο μου έγγραφο).
✓ Διαμορφώνουμε ένα μικρό χώρο στην είσοδο του σπιτιού, αφαιρώντας τυχόν αντικείμενα και έπιπλα που είχαμε εκεί, έτσι ώστε όταν εισερχόμαστε στο σπίτι να μπορούμε να τοποθετήσουμε τις σακούλες και τα ψώνια προσωρινά εκεί.
✓ Στο μπαλκόνι μας ή σε συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού, διατηρούμε ένα τραπέζι επιμελώς καθαρό και το χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση αποκλειστικά για την τοποθέτηση των προϊόντων που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ κ.τ.λ., καθώς και για την απολύμανση των συσκευασιών αυτών.
✓ Χωρίζουμε το τραπέζι πάγκος σε δύο μέρη με τη χρήση κολλητικής ταινίας ή χαρτοταινίας. Το ένα μέρος το χρησιμοποιούμε για την τοποθέτηση των προϊόντων που αγοράσαμε και το άλλο μέρος πάντα για όσα θα έχουμε καθαρίσει και θα έχουμε απολυμάνει.
✓ Αφού λοιπόν πλύνουμε καλά τα χέρια μας, με νερό και σαπούνι για είκοσι (20) τουλάχιστον δευτερόλεπτα, φοράμε ένα νέο ζευγάρι γάντια και κατά προτεραιότητα τοποθετούμε τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα με τις συσκευασίες τους στο συγκεκριμένο τραπέζι.
✓ Εφαρμόσουμε προσεκτικά σε όλες τις επιφάνειες των συσκευασιών των προϊόντων, χαρτί εμποτισμένο με: • άοσμο απολυμαντικό σπρέι που δεν χρειάζεται ξέπλυμα, • οινόπνευμα ή • διάλυμα λευκού ξυδιού, σαπουνιού πιάτων και λίγου νερού. Στεγνώνουμε καλά με καθαρό χαρτί μιας χρήσεως τις συσκευασίες και τοποθετούμε με καθαρά γάντια τα προϊόντα στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας.
✓ Είναι σημαντικό να αλλάζουμε συχνά γάντια. Εξίσου καθοριστικό είναι για την πρόληψη μετάδοσης του ιού, είναι το να χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα επιφανειών και αντικειμένων μιας χρήσεως χαρτιά κουζίνας, τα οποία μετά τη χρήση τους να τα απορρίπτουμε σε σακούλα που θα κλείσει καλά και θα διατηρηθεί σε εξωτερικό χώρο ή στο μπαλκόνι, μέχρι να απορριφθεί στα σκουπίδια και ποτέ στην ανακύκλωση.
✓ Όσα προϊόντα δεν δύναται να απολυμανθούν εξωτερικά, τα τοποθετούμε κατά προτίμηση σε καλά αεριζόμενο χώρο ή στο μπαλκόνι μας, για το λιγότερο τρεις (3) τέσσερις ημέρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Οδηγίες για καθαριότητα και απολύμανση συσκευασιών και τροφίμων:
✓ Για τα προϊόντα που περικλείονται από χάρτινες συσκευασίες: 1. μπορούμε με πολύ προσεκτικό τρόπο να απομακρύνουμε το χάρτινο περίβλημα, με το ένα χέρι μας, φορώντας σε αυτό γάντι, και απευθείας να το πετάξουμε σε σακούλα απορριμμάτων που θα έχουμε κοντά μας και 2. με το άλλο (και πάντα καθαρό) χέρι, φορώντας γάντι που δεν έχει αγγίξει πιθανά μολυσμένες συσκευασίες, να τοποθετούμε το εσωτερικό της συσκευασίας σε καθαρό περιέκτη, που δεν έχει έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με εξωτερικής προέλευσης αντικείμενα, στη μεριά με τον καθαρό πάγκο. 3. Ενίοτε, μπορούμε με καθαρό πανάκι και αντισηπτικό να περνάμε τις χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων που αγοράσαμε, εφόσον αυτό δεν φθείρει την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
✓ Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα που περιέχονται σε αεροστεγή νάιλον σακουλάκια και δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, για παράδειγμα πατατάκια, μακαρόνια κ.α.
✓ Σε περίπτωση που αγοράζουμε φρούτα ή λαχανικά εντός νάιλον περιέκτη, τότε απολυμαίνουμε με αντισηπτικό όλες τις επιφάνειες της συσκευασίας και τοποθετούμε σε καθαρισμένο σημείο, πριν αφαιρέσουμε τον περιέκτη.
✓ Σχετικά με τα ωμά φρούτα και λαχανικά: 1. το πλύσιμο τους θα πρέπει να είναι σχολαστικό και να συμπεριλαμβάνει απαραίτητους χρήση λευκού ξυδιού και καλό ξέπλυμα, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε και σαπούνι, το οποίο δύναται να αφήσει επιβλαβή κατάλοιπα πάνω στο τρόφιμο. 2. Όσο περισσότερο σχολαστικά πλένουμε και τρίβουμε τα ωμά φρούτα και λαχανικά και για όση περισσότερη ώρα ξεπλένουμε με καθαρό τρεχούμενο νερό, από το σαπούνι, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να έχουμε απομακρύνει μηχανικά με αυτό τον τρόπο το επιβλαβές χημικό κατάλοιπο του απορρυπαντικού. 3. Προσέχουμε να μην επιμολύνουμε με τα χέρια μας το πόμολο η και το στόμιο της βρύσης που χρησιμοποιούμε. 4. Σε περίπτωση που αγοράζουμε φρούτα ή λαχανικά εντός νάιλον περιέκτη, τότε απολυμαίνουμε με αντισηπτικό όλες τις επιφάνειες της συσκευασίας και τοποθετούμε σε καθαρισμένο σημείο, πριν αφαιρέσουμε τον περιέκτη.
✓ Εφόσον υπάρχει αδυναμία για τη συγκεκριμένη διαδικασία, τότε προτείνεται η αντικατάσταση κάθε ώμου λαχανικού και φρούτου με κατεψυγμένο, του οποίου εξυπακούεται ότι η συσκευασία θα πρέπει να απολυμανθεί όπως ανωτέρω αναφέρεται.
✓ Αποφεύγουμε να καταψύχουμε εμείς νωπά μη ασφαλή και πιθανά επιμολυσμένα τρόφιμα, καθώς οι κορονοϊοί επιβιώνουν στην κατάψυξη ακόμα και για δύο (2) έτη.
✓ Αντιθέτως, οι κορονοϊοί είναι ευαίσθητοι στη θέρμανση μέσω φούρνου μικροκυμάτων ή οικιακής κουζίνας, οπότε και τα φαγητά/τρόφιμα που ενδείκνυται να ζεσταθούν πριν καταναλωθούν, είναι και πιο ενδεδειγμένα για την διατροφική ασφάλεια μας.
✓ Όταν τρόφιμα προς κατανάλωση περιέχονται σε σακούλα, που είτε είναι αεροστεγώς κλειστή, είτε απλά περικλείει το προϊόν, τότε με προσοχή αδειάζουμε το προϊόν από τη συσκευασία, πχ ψωμί ή λαχανικά, ρίχνοντας ανέγγιχτα το τρόφιμο σε καθαρή οικιακή λεκάνη.
✓ Σε περίπτωση αγοράς έτοιμου φαγητού: πλένουμε σχολαστικά και απολυμαίνουμε τα χέρια μας και έπειτα αδειάζουμε δίχως να έρθουμε σε επαφή με το φαγητό, το περιεχόμενό τους σε καθαρά πιάτα που έχουμε τοποθετήσει στην καθαρή επιφάνεια του πάγκου/τραπεζιού.
✓ Πάντα αλλάζουμε γάντια και πλένουμε καλά τα χέρια μας, κατόπιν κάθε εναλλαγής επαφής με: ❖ δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα. ❖ αντικειμένων, ❖ επιφανειών ώστε να μη προκύψει επιμόλυνση.
✓ Κάθε υφασμάτινη τσάντα για ψώνια θα πρέπει να την αφήνετε και αυτή στο μπαλκόνι για τρεις (3) ημέρες και έπειτα να την πλένετε στο πλυντήριο.
Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε