Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΤΑΝΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ | |
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ | |
ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ | Χαλάνδρι, 19/10/2012 |
Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου | |
Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι |
|
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2132023882 | |
FAX: 2132023891 | |
Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr |
ΤΕΤΑΝΟΣ
Ο ΤΕΤΑΝΟΣ είναι μια λοιμώδης ασθένεια η οποία προκαλείται από το βακτήριο Kλωστρίδιο του τετάνου (Clostridium Τetani) και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ:
Η μόλυνση γενικά συμβαίνει μέσω ενός μολυσμένου τραύματος και συχνά περιλαμβάνει ένα κόψιμο ή μια βαθιά πληγή, όχι μόνο μέσω σκουριασμένων μετάλλων. Οποιοδήποτε τραύμα, από οποιοδήποτε αντικείμενο, σκουριασμένο ή μη, μπορεί να προκαλέσει τέτανο. Η ασθένεια μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο ακόμα και από δαγκώματα ή γρατζουνιές από ζώα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του τετάνου.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος κατά του τετάνου, ή αν δεν έχει εμβολιαστεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια και τραυματιστεί από οποιοδήποτε αντικείμενο, να μεταβεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή φαρμακείο για χορήγηση αντιτετανικού ορού σε διάστημα 24 ωρών το αργότερο από τη στιγμή του τραυματισμού.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΟΣΟΥ:
Για τις πρώτες 6 έως 7 ημέρες ο ασθενής που έχει μολυνθεί από τέτανο δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και δεν αντιλαμβάνεται τη μόλυνση.
Μετά από 6 έως 7 ημέρες ο ασθενής παρουσιάζει:
Δυσκολία στην κίνηση του σαγονιού και τρίξιμο των δοντιών και σαρδώνειος γέλωτας από τη σύσπαση των μυών του προσώπου,
Σπασμοί στον αυχένα.
Αργότερα προκαλούνται σπασμοί των μυών των άκρων και του υπόλοιπου σώματος καθώς και αδυναμία στήριξης στα κάτω άκρα. Το σώμα του ασθενή παίρνει σχήμα τόξου
Η κατάποση γίνεται αδύνατη και η αναπνοή αδυνατίζει καθώς οι σπασμοί ‘χτυπούν’ τον φάρυγγα και τους αναπνευστικούς μύες και συνεπώς μπορεί να προκληθεί ασφυξία και θάνατος.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Σε υγιή άτομα πού ΔΕΝ έχουν ανοσοποιηθεί ποτέ (όχι τραυματίες): 3 ΔΟΣΕΙΣ:
Πρώτη δόση Εμβολίου: εφ’άπαξ ενδομυϊκώς.
Δεύτερη δόση Εμβολίου: σε 1 μήνα.
Τρίτη δόση Εμβολίου: σε 12 μήνες.
Αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια. (η ανοσοποίηση με τα χρόνια αποδυναμωνεται).
Στις μέρες μας με την ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή του τριπλού εμβολίου (αντιδιφθεριτικό, αντικοκκυτικό, αντιτετανικό) που εφαρμόζεται περίπου από το 1950 στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι περισσότεροι ενήλικες διατηρούν μια υποτυπώδη ανοσοποίηση ενάντια στα θανατηφόρα βακτήρια που προκαλούν τέτανο.
Αν και το 91% των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 είναι προστατευμένα από τον τέτανο και τη διφθερίτιδα, η προστασία μειώνεται στο 47% σε άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω και πέφτει στο 30% σε άτομα ηλικίας 70 και άνω.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ:
Επίσης το ένοχο βακτήριο φιλοξενείται σε σχεδόν αδιαπέραστα σπόρια τα οποία βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, αφθονούν στο έδαφος και τη σκόνη του δρόμου και αποβάλλονται από τα άγρια και κατοικίδια ζώα. Οι σπόροι αυτοί είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε εδάφη με κοπριά και σε αγροτικές περιοχές. Τα σπόρια του τετάνου είναι ανθεκτικά στη ζέστη, επιβιώνουν στη συνήθη αποστείρωση και τα αντισηπτικά που συχνά χρησιμοποιούνται για την περιποίηση των τραυμάτων. Από τη στιγμή που θα βρουν φιλόξενο περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, τα σπόρια αυτά βλασταίνουν αναπτύσσονται και απελευθερώνουν βακτήρια που επιτίθενται στα νεύρα.
ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ:
Αν και η περίπτωση με το σκουριασμένο καρφί είναι η πιο κλασική, ελάχιστοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα τραύματα από τρύπημα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με τον τέτανο. Ακόμη και μια γρατζουνιά από αγκάθι ή από ζώο, μια ακίδα, ένα τσίμπημα από κοριό, ένα κάψιμο ή τρύπημα από μη αποστειρωμένη βελόνα ραψίματος μπορεί να οδηγήσει στην εισβολή του βακτηριδίου του τετάνου. Η πηγή της μόλυνσης μπορεί να βρίσκεται εντός ή εκτός στο σπίτι, στην αυλή, στον κήπο, στο κτήμα ή οπουδήποτε αλλού.
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ:
Τα άτομα που ακολουθούν τη μόδα της διάτρησης και κάνουν μόνα τους διάτρηση ή τατουάζ σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς και όσοι κάνουν ενέσεις ναρκωτικών μπορούν να μολυνθούν από τέτανο.
Η ασθένεια μπορεί επίσης να μεταδοθεί ύστερα από χειρουργείο, μολύνσεις δοντιών και σε περιπτώσεις διακοπής της εγκυμοσύνης. Ένας τύπος τετάνου γνωστός ως κεφαλικός (cephalic) μπορεί να προκληθεί από χρόνιες μολύνσεις των αυτιών, στις οποίες το βακτήριο του τετάνου βρίσκει καταφύγιο στο έσω ους. Ορισμένα άτομα με την πάθηση δεν έχουν κανένα γνωστό τραυματισμό ή διαδικασία που να ευθύνεται για τη μόλυνσή τους.
ΠΡΟΛΗΨΗ:
Όλοι χρειάζεται να προστατευόμαστε ενάντια στον τέτανο και πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι η προστασία μας είναι αυτή που πρέπει. Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε ποτέ τις αναμνηστικές δόσεις κάθε δεκαετία. Ακόμη κι αν δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, ακόμη κι αν δεν ασχολείστε με αγροτικές δουλειές ή εργασίες κηπουρικής μπορείτε να πέσετε θύμα αυτής της πάθησης.