Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER





























 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ   
 ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  
 Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου,  
 Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι

 Χαλάνδρι, 4/9/2012

   
 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2023882  
 FAX: 213 2023891  
 Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr   

ALZHEIMER – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 


 


Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER:


Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η άνοια τύπου Alzheimer, μια εκφυλιστική διαταραχή, η οποία καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα και προσβάλει την μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. σκέψη, ομιλία κλπ).


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:


1. Αλλαγές στη μνήμη που δυσκολεύουν την καθημερινότητα
2. Δυσκολία στο σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων
3. Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων
4. Σύγχυση όσον αφορά το χρόνο και το χώρο
5. Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων
6. Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή στη γραφή
7. Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και απώλεια ικανότητας εύρεσής τους
8. Μειωμένη κριτική ικανότητα
9. Απόσυρση από τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες
10. Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση


ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:


Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, η οποία είναι πιθανότερο να αναπτύξει τη νόσο του Alzheimer. Η φυλή, το επάγγελμα,  η γεωγραφική θέση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες της νόσου.
Από ιατρικές μελέτες συμπεραίνεται ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, κινδυνεύουν λιγότερο από αυτά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ίσως λόγω της εξάσκησης του εγκεφάλου μέσω του διαβάσματος και αυξημένων δραστηριοτήτων με κλειδί την συγκέντρωση του νου.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ:


Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την άνοια, υπάρχουν σήμερα φάρμακα στην διάθεση μας που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νοητικής έκπτωσης (παροδικά) γι αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για τον ρυθμό εξέλιξης της νόσου.
Απαραίτητη επίσης κρίνεται στα ανάλογα στάδια της νόσου η χορήγηση ειδικών φάρμακων που μπορούν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τα ψυχιατρικά συμπτώματα του Alzheimer.


ALZHEIMER  ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ:


Η πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας τύπου Aλτσχάιμερ δεν είναι κληρονομικής μορφής. Υστέρα από αποτελέσματα ιατρικών ερευνών που διεξήχθησαν τα τελευταία έτη ανακαλύφθηκαν κάποια γονίδια των οποίων η συνεπάγεται την εμφάνιση της νόσου, απλώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της. Σε έναν περιορισμένο αριθμό οικογενειών, όπου η εμφάνιση της Νόσου Alzheimer εντοπίζεται  σε νεαρές ηλικίες,  έχει βρεθεί μια γενετική μεταλλαγή , η οποία και ευθύνεται για την ασθένεια.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:


Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι το γήρας. Εκτός αυτού όλες οι παθήσεις που επιβαρύνουν τα αγγεία (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαι΅ία, κάπνισμα) αποτελούν και παράγοντα κινδύνου της νόσου λόγω πρόκλησης εκφυλισμού των κυττάρων. Συνάμα και ο ζαχαρώδης διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του Alzheimer. Επίσης το  οξειδωτικό stress, το οποίο συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της ο΅οκυστεΐνης (αμινοξέος στο αίμα), αποτελεί βασικό παράγοντα για την εμφάνιση νόσου.
Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται  η μειωμένη νοητική δραστηριότητα και η ψυχική καταπόνηση για την εμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα.


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ:


Η πνευματική άσκηση (μέσω διαβάσματος ή ασκήσεων όπως σταυρόλεξο ή soduko κτλ)βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται ΅ε δραστηριότητες που διεγείρουν το πνεύμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.
Η αντι-οξειδωτική μεσογειακή διατροφή και η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών C και Ε  μόνο σε υψηλή δόση (για την βιταμίνη Ε, 400 mg και για τη βιταμίνη C, τουλάχιστον 500 mg ημερησίως), αποδεδειγμένα έχουν προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ.