Title Image

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ





























 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ   
 ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  
 Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου,  
 Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι

 Χαλάνδρι, 10/7/2012

   
 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2023882  
 FAX: 213 2023891  
 Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr   

 Ο Ιός του Δυτικού Νείλου


O ΙΟΣ:


Ο Ιός του Δυτικού Νείλου, είναι ένας ιός που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και  προκαλεί μία λοίμωξη με σοβαρές συνέπειες  όπως η εγκεφαλίτιδα  και η μηνιγγίτιδα Ονομάστηκε εξαιτίας του πρώτου εντοπισμού του ιού το 1937 στο δυτικό Νείλο, στην Ουγκάντα.


 


ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


1. μέσω του τσιμπήματος του κουνουπιού Τίγρη
2. από τα άγρια πουλιά.
Ο ιός προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα ζώα και πτηνά και με τη σειρά τους μολύνουν τον άνθρωπο.
Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:


Το 80% των ατόμων που  μολύνονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το 20% παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και λιγότερο του 1% είναι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου και είναι άτομα μεγάλης ηλικίας.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ:
Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού ούτε και ειδική θεραπεία, για το λόγο αυτό η πρόληψη της μόλυνσης αποτελεί τον κυριότερο προστατευτικό παράγοντα, ακολουθώντας τα παρακάτω αναφερόμενα:
1. Μείωση – εξάλειψη των κουνουπιών.
2. Επέμβαση με κατάλληλα φάρμακα για κάθε περίπτωση χωριστά και όπου επιβάλλετε τούτο.
3. καταπολέμηση υπάρξεως ανοικτών αγωγών ομβρίων υδάτων , παράνομης επιφανειακής διάθεσης λυμάτων κατοικιών, βιοτεχνιών, εργοστασίων κ.λ.π.


Α. ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ:


Όλοι θα πρέπει να περιορίζουμε τις εστίες μόλυνσης στο περιβάλλον που ζούμε με τρόπους όπως:
1. Τακτική απομάκρυνση στάσιμου νερού από τα πιατάκια των γλαστρών μας.
2. ʼμεση επισκευή των υπάρχουσων βρυσών που τυχόν στάζουν και βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους
3. Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιουμένων ελαστικών αυτοκινήτου.
4. Καθαρισμός λουκιών της βροχής, από τα φύλλα.
5. Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
6. Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με σίτες.
7. Αντικατάσταση τυχόν σπασμένων σωλήνων, που έχουν διαρροή.
8. Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.
9. Διατήρηση των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα για να μη μαζεύουν νερό της βροχής, ή κάλυψή τους με κάλυμμα.


Β. ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ:


1. Χρήση προστατευτικών σιτών στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., και καλή τους συντήρηση
2. Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
3. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού, όπου αυτό υπάρχει (π.χ. μπαλκόνια), για να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, που να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
4.  Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.
5. Χρήση  λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στα μπαλκόνια και σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.


Γ. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ:


1. Χρήση εντομοαπωθητικών: Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από τα ρούχα μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες. Όπως π.χ. το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου και της σιτρονέλλας. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται επάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης.
2. Χρήση εντομοκτόνων αέρος: Εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρερυθρίνες, ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και χάνουν τον προσανατολισμό τους. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
3.Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων: Ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα ρούχα και φαρδιά.
4.Μείωση χρόνου έκθεσης σε κουνούπια: Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο, λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο, οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.