Title Image

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ





























 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ    
 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ   
 ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  
 Δ/ση: Αγ. Γεωργίου 30 & Αριστείδου,  
 Τ.Κ.:15234, Χαλάνδρι

 Χαλάνδρι, 30/3/2012

   
 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2023882  
 FAX: 213 2023891  
 Email: irini.halatsi@www.chalandri.gr   

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ»



Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ


Η νόσος του Πάρκινσον  είναι ανίατη Νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας, η οποία αποτελεί τμήμα ενός δικτύου πυρήνων στις εσωτερικές περιοχές του εγκεφάλου. Η ασθένεια εκδηλώνεται κυρίως μετά την ηλικία των 60 ετών, με τον αριθμό των πασχόντων να κυμαίνεται από 5 ανά 1.000 άτομα στις ηλικίες 60-69 ετών, έως 40 ανά 1.000 στις ηλικίες 80-89 ετών.
Η νόσος αναπτύσσεται, όταν τα κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση αρχίσουν να πεθαίνουν και έτσι τα κύρια συμπτώματά του είναι τρέμουλο, μυϊκή δυσκαμψία και επιβράδυνση των κινήσεων.
Οκτώ τουλάχιστον γονίδια έχουν σαφώς συνδεθεί με τις κληρονομικές μορφές της νόσου.
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, όμως υπάρχουν φάρμακα που ελέγχουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του, αντισταθμίζοντας την έλλειψη της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που δρα ως αγγελιοφόρος ανάμεσα στα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην κίνηση και σε αυτά που ελέγχουν τον συντονισμό των κινήσεων.


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ


Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια και μειώνει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου του Πάρκινσον, όπως αναφέρει η «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Νευρολογίας» (EJN).
Μια νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο σε 249 νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον και σε 368 υγιείς συνομηλίκους τους και αναγνωρίζει την Μεσογειακή Διατροφή ως ασπίδα κατά της συγκεκριμένης ασθένειας. Η μελέτη έδειξε πως με την βοήθειά της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να ελαττώσει κανείς κατά 46% τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του αυτή την ανίατη νευρολογική νόσο.
Μερικές ιατρικές έρευνες έχουν δείξει πως η εμφάνιση της νόσου είναι πιο πιθανή στις περιπτώσεις που το σώμα έχει υποβληθεί σε μια βλαπτική διαδικασία που λέγεται οξειδωτικό στρες και κατά το οποίο, εισέρχονται στον οργανισμό επιβλαβείς ουσίες, συνήθως μέσω της κακής διατροφής, οι οποίες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα, όπως η σκουριά στις λαμαρίνες ενός αυτοκινήτου.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα όσπρια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εμποδίζουν το οξειδωτικό στρες.


Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ


Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Συγκρίνοντας τα στοιχεία προηγούμενης έρευνα, διαπιστώθηκε ότι, τριάντα περίπου χρόνια μετά, οι πολίτες αυτοί που κατανάλωναν πέντε και περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα διέτρεχαν πέντε φορές μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Πάρκινσον.
Η νέα αυτή ανακάλυψη δίνει ελπίδες για την εξεύρεση τρόπων πρόληψης ή επιβράδυνσης της εξέλιξης της ασθένειας.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τον ακριβή μηχανισμό μέσω του οποίου η καφεΐνη σχετίζεται με τη νόσο, για αυτό και απέφυγαν προς το παρόν να συστήσουν την κατανάλωση καφέ ως προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, θεωρούν πολύ πιθανό ότι η καφεΐνη βοηθά στην προστασία από την καταστροφή των νευρικών κυττάρων που προκαλεί την ασθένεια.


ΤΑ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΩΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ


Η κατανάλωση  τροφίμων πλουσίων σε φλαβονοειδή, όπως είναι τα  μούρα, οι φράουλες, τα βατόμουρα, το μύρτιλο τα μήλα, το κόκκινο κρασί και το τσάι φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον. Σύμφωνα με μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά μούρα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν αυτές τις τροφές.