Title Image

Ασφαλείς μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά – Καμπάνια ενημέρωσης από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’

Ασφαλείς μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά – Καμπάνια ενημέρωσης από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’

Ανοίγουν τα σχολεία! Καλή Χρονιά!


Ο Δήμος Χαλανδρίου και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  καλωσορίζουν τα παιδιά στα σχολεία τους και
τους εύχονται καλή σχολική χρονιά με Υγεία, Δύναμη  και Ασφάλεια.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ &  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
«ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»








 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 



ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης η οποία αποτελείται από:
• Ανάρτηση πανό για τους οδηγούς σε κεντρικά σημεία και σχολικές μονάδες
• Ανάρτηση αφισών σε σχολικές μονάδες
• Ενημερωτικό Δελτίο Τύπου προς τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους τους χρήστες δρόμου.


επισημαίνει προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους οδηγούς και χρήστες δρόμου τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια των παιδιών. Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) τα παιδιά και οι νέοι είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29.



Συμβουλές για τους γονείς


• Οι γονείς  μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν σωστά πρότυπα συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.


• Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει από το χέρι. Πριν από την ηλικία αυτή δυσκολεύονται να υπολογίσουν την απόσταση ενός οχήματος και την ταχύτητα με την οποία πλησιάζει.


• Τα  παιδιά μιμούνται σε μεγάλο βαθμό τη δική σας συμπεριφορά. Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη ή το κράνος σας, παραμένοντας ευγενικοί κατά την οδήγηση και σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ..


• Για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας εξασκηθείτε μαζί του στο σπίτι.


• Μην παραμελείτε να ενισχύετε και να επιβραβεύετε να παιδιά σας για την τήρηση των κανόνων της οδικής ασφάλειας αλλά και για την ευγένεια τους.



Διαδρομές προς το σχολείο


• Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στην τσάντα τους ανακλαστικά αυτοκόλλητα. Ένας χρήστης δρόμου – κυρίως ευάλωτος-, όσο πιο πολύ φαίνεται, τόσο πιο ασφαλής είναι.


• Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο, κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Εξηγήστε του τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει.


• Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο ως ακολούθως:
1. βρείτε ένα ασφαλές σημείο
2. σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου
3. κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα
4. κοιτάξτε αριστερά, δεξιά και αριστερά
5. περιμένετε να απομακρυνθούν τα διερχόμενα οχήματα
6. διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες. Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.


• Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα, εξηγήστε του πως οι οδηγοί δε θα μπορούν να το διακρίνουν.



Παιδιά και αυτοκίνητο


• Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας από και προς το σχολείο, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, συνήθως ξεπερνούν το κρίσιμο ύψος των 1,35 – 1,40m που απαιτείται να έχουν για να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας χωρίς ειδικό κάθισμα.


• Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του Σχολείου. Αποφύγετε να παρκάρετε απέναντι από την είσοδο του σχολείου καλώντας τα παιδιά να έρθουν σε εσάς. Διασφαλίστε την προστασία των παιδιών χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και πεζών.


• Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο θα πρέπει να του επισημάνετε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και αποβίβασή του από αυτό. Μέσα στο λεωφορείο θα πρέπει να παραμένει καθισμένο και δεμένο (εφόσον υπάρχει ζώνη ασφαλείας) με τα πράγματά του τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής.



Παιδιά και μοτοσυκλέτα


• Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσυκλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί, είτε ως επιβάτες.



Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν μειωμένη αντίληψη των κινδύνων τόσο ως πεζοί, όσο και ως ποδηλάτες ή επιβάτες. Όσο πιεστικά και αν γίνονται προκειμένου να κάθονται στη θέση του συνοδηγού ή να μη φορούν κράνος στο ποδήλατο είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε αν θα τους επιτρέψετε να διακινδυνεύσουν.


Η υπευθυνότητα και η ευγένεια είναι αρετές που καλλιεργούνται στα παιδιά από τους γονείς σε μικρή ηλικία. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποκτήσουν τη δική τους καθημερινή «ρουτίνα» σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.


Θυμηθείτε επίσης: ‘Το παιδί για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, έχει ανάγκη από αγάπη και κατανόηση. Πρέπει, κατά το δυνατό, να μεγαλώνει κάτω από την προστασία και την ευθύνη των γονιών του και σε κάθε περίπτωση, μέσα σε ατμόσφαιρα θαλπωρής και ηθικής και υλικής ασφάλειας’. (Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Αρχή 6).


Το Ι.Ο.ΑΣ. επισημαίνει προς τους συνοδούς των παιδιών, τους Συλλόγους Γονέων και τις Τοπικές Αρχές να εντοπίζουν τα προβλήματα γύρω από τις σχολικές μονάδες ώστε να προωθούν την επίλυσή τους σε συνεργασία με τους ειδικούς και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.


Υπενθυμίζεται πως το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποιεί εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα που τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» (με την υποστήριξη της Αττικής Οδού) για ασφαλή κυκλοφορία και συνύπαρξη των παιδιών με τους άλλους χρήστες δρόμου και «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για ασφαλή χρήση ποδηλάτου. Τα προγράμματα γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένους «Εμψυχωτές» σε Σχολεία όλης της Ελλάδας μετά από αιτήματα γονέων, δασκάλων, εθελοντών και φορέων. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων το Ινστιτούτο έχει προχωρήσει και στην έκδοση της εκπαιδευτικής ιστορίας «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας», με ήρωα τον Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας, Ευγένιο. Έναν ήρωα που εισάγει τα παιδιά με εύκολο και κατανοητό τρόπο σε έννοιες σχετικές με την Οδική Ασφάλεια.


Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
Νεμέσεως 2, Αθήνα 112 53
e-mail: info@ioas.gr, website: http://www.ioas.gr/