Με μουσικές, χορούς και θέατρο πάμε σαν άλλοτε στη Ρεματιά: γεμάτο από κόσμο και κλίμα συντροφικότητας το θέατρο τον Ιούλιο
Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου να παίρνει τη σκυτάλη από τις τρεις ορχήστρες νέων, που συγκλόνισαν τη Ρεματιά στις 12 Ιουνίου, και να μας οδηγεί σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι χωρίς τη βοήθεια οθόνης, ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου και πάλι στο θέατρο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης. Η αγαπημένη ορχήστρα της πόλης, που είχε γεμίσει νωρίτερα με τις μελωδίες της, πολλές γωνιές του Χαλανδρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Γειτονιές της πόλης, γέμισε για ακόμη μια φορά και το θέατρο της Ρεματιάς, γοητεύοντας το κοινό με ένα μουσικό αφιέρωμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Το φεστιβάλ συνεχίστηκε στις 2 του μήνα με τη μουσικοθεατρική παράσταση Passport – Στην προκυμαία της Σμύρνης, η οποία «άνοιξε» στο θέατρο τον κύκλο εκδηλώσεων που είναι φέτος αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επτά γυναίκες ηθοποιοί με καταγωγή από τόπους των οποίων οι λαοί γνώρισαν και γνωρίζουν τον ξεριζωμό, από τη Σμύρνη έως την Ουκρανία, κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες προσφυγιάς και μαζί με τα μικρασιάτικα τραγούδια που ακούστηκαν, πήραν από το χέρι τους θεατές για να τους οδηγήσουν από τη γενέθλια γη της καθεμιάς στην κοινή χαμένη πατρίδα όλων μας και να φωνάξουν κατευθείαν στην καρδιά μας ένα δυνατό και πάντα επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα.
Οι μουσικές παραστάσεις που ακολούθησαν στις 3 και 5 Ιουλίου ήταν τα αφιερώματα μνήμης σε δυο μεγάλους Έλληνες του πενταγράμμου, από τα παιδιά τους. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αγαπημένου λαϊκού ερμηνευτή, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ο νεότερος και η Άννα Μπιθικώτση, παρουσίασαν τραγούδια που αγαπήσαμε με τη φωνή του πατέρα τους καθώς και σημαντικούς σταθμούς από την καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου λαϊκού μας τροβαδούρου. Με τις Αναμνήσεις ενός κοριτσιού με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, η κόρη του Μαργαρίτα, διαβάζοντας κείμενά της, «έφερε» το κοινό κοντά στην οικογενειακή εστία του σπουδαίου δημιουργού ενώ από το μικρό συγκρότημα Λιποτάκτες της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και τη φωνή του Παναγιώτη Πετράκη ερμηνεύτηκαν αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού.
Τηρώντας την υπόσχεσή που έδωσε στο κοινό, η Ρίτα Αντωνοπούλου ήρθε στη Ρεματιά με τους Ρεβάνς, στις 6 Ιουλίου, για να δημιουργήσει μια μαγευτική ατμόσφαιρα συντροφικότητας και ενότητας πραγματώνοντας τον τίτλο της μουσικοθεατρικής παράστασης Μαζί. Το κοινό, που από νωρίς το πρωί είχε εξαντλήσει τα δελτία ελεύθερης εισόδου για τη βραδιά, αποθέωσε την ερμηνεύτρια με τη μαγική φωνή και τους ταλαντούχους μουσικούς της μπάντας, όχι μόνο με το θερμό χειροκρότημα που δεν τους άφηνε να φύγουν από τη σκηνή στο τέλος της παράστασης αλλά δηλώνοντας ουσιαστικά παρόν στο «μαζί» τραγουδώντας και χορεύοντας κατά τη διάρκεια της βραδιάς.
Την αδρεναλίνη της Ρεματιάς κράτησε όμως στα ίδια επίπεδα την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ο Χαλανδραίος μουσικός από τη Χιλή Alejandro Diaz, ο οποίος με τη δεύτερη συναυλία του για φέτος, ύστερα από εκείνη στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, έφερε για ακόμη μία φορά στη Ρεματιά «τραγουδώντας με φίλους» τη φωτεινή πλευρά της Λατινικής Αμερικής. Δώδεκα μουσικοί από χώρες της Λατινικής Αμερικής και από την Ελλάδα, με φλογέρες των Άνδεων, έγχορδα των πεδιάδων και των πόλεων, αφροπερουβιάνικα και αφροκουβανέζικα κρουστά μας ταξίδεψαν στο Περού, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, το Εκουαδόρ, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και το Μεξικό αλλά και την Ιταλία, την Iσπανία σε μια φλογερή νύχτα, φωτισμένη από ήχους και χρώματα.
Μια μέρα νωρίτερα, στις 7 Ιουλίου, η Ρεματιά είχε υποδεχθεί την παράσταση για παιδιά (με εισιτήριο από την παραγωγή) Μουσικά κι Ανάποδα από τη βραβευμένη θεατρική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ που τιμά πάντα το θέατρο της πόλης με επιτυχημένες παραστάσεις που το γεμίζουν με χαρούμενες παιδικές φωνές.
Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 9 Ιουλίου, η συναυλία Σμύρνη – Ιωνία – Ελλάδα. Ταξιδεύοντας με μια αγκαλιά τραγούδια με τον Γιώργο Υδραίο και τη Μαρία Σουλτάτου και η εκδήλωση αναβλήθηκε για τις 4 Αυγούστου, ενώ το πρόγραμμα της εβδομάδας έκλεισε την Κυριακή 10 Ιουλίου, η συνάντηση στην οποία κάλεσε τους Αρκάδες, τους φίλους και τις φίλες τους, η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου, με τη μουσικοχορευτική παράσταση Αρκάδων Γη, μέσα από την οποία παρουσίασαν τη θερμή διαχρονική σχέση του αρκαδικού λαού με τη μουσική.