Title Image

Έκθεση πεπραγμένων Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Χαλανδρίου

Έκθεση πεπραγμένων Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Χαλανδρίου

 

«Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας»
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
MIS:5000889

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου λειτουργεί στο πλαίσιο του “Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των Γυναικών 2009-2013”, που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και αποτελεί το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από 1η Δεκεμβρίου 2015 εντάσσεται στη νέα προγραμματική περίοδο «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς
όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», στον άξονα προτεραιότητας «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική», συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών που περιλαμβάνει:
  • την πανελλαδικής εμβέλειας 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900
  • τα 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών
  • τους 21 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους.
Παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.λπ.) και πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες, αμεα, μονογονείς). Αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο πλαίσιο υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας οποιασδήποτε μορφής (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική) στη Βορειοανατολική Αττική, παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και σε γυναίκες από κάθε περιοχή και προέλευση.
 
 
Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 αρχικά με κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2014 είναι πλήρως στελεχωμένο, καθώς προστέθηκε στο δυναμικό του κοινωνιολόγος και νομικός. Προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την παραπομπή των γυναικών σε άλλες δομές και πλαίσια, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε γυναίκας (εξατομικευμένη παρέμβαση), με στόχο την άμεση και ολιστική πλαισίωσή της. Παράλληλα, πραγματοποιεί και μετέχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης – πρόληψης της έμφυλης βίας, ψυχοεκπαιδεύσεις, ημερίδες, βιωματικές δράσεις σε σχολεία, κ.ά.
Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και τον Απρίλιο 2017, το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει δεχτεί 686 αιτήματα από γυναίκες για συμβουλευτική και υποστήριξη, εκ των οποίων τα 643 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 43 σε άλλους είδους διάκριση.
 
Νέα προγραμματική περίοδος
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας περιόδου (Νοέμβριος 2015-Απρίλιος 2017), τα οποία αφορούν στη νέα προγραμματική περίοδο «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», το Κέντρο δέχτηκε 283 αιτήματα, εκ των οποίων τα 267 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 16 σε άλλους είδους διάκριση. 
 
Από τα δημογραφικά και ποιοτικά στοιχεία των συμβουλευόμενων προκύπτουν τα εξής:
 
Ως προς την περιοχή προέλευσης:
Δήμος Χαλανδρίου: 16%
Δήμοι Βορειοανατολικής Αττικής: 59%
Υπόλοιπη Αττική: 15%
Λοιπή Ελλάδα: 10%
 
Ως προς την υπηκοότητα:
Ελληνική: 85%
Εντός Ε.Ε.: 4%
Εκτός Ε.Ε.: 11%
 
Ως προς την ηλικία:
<25: 5%
26-35: 22%
36-45: 38%
46-55: 25%
56-60: 5%
>60: 5%
 
Ως προς την οικογενειακή κατάσταση:
Έγγαμες: 58%
Άγαμες: 10%
Άγαμες μητέρες: 6%
Σε διάσταση: 13%
Διαζευγμένες: 8%
Χήρες: 2%
Σε συμβίωση: 3%
 
Ως προς την εργασιακή κατάσταση:
Άνεργες: 53%
Εργαζόμενες: 39%
Συνταξιούχες: 8%
 
Ως προς τη σχέση τους με τον δράστη:
Σύντροφος ή Σύζυγος: 82%
Τέκνο: 7%
Γονείς: 6%
Τρίτο Πρόσωπο: 5%
 
Παράλληλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Βορειονατολικής Αττικής. Ενδεικτικά:
 
– Σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Ψυχολογίας και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Χαλανδρίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο πραγματοποίησε Ψυχοεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Αυτοσυμπόνοια, διάρκειας 8 δίωρων, εβδομαδιαίων συναντήσεων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συμβουλευόμενες του Κέντρου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμων Χαλανδρίου και Κηφισιάς.
 
– Στις 22/6/16 και στις 2/11/16, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου πραγματοποίησαν επιμορφωτικές συναντήσεις με τους αξιωματικούς των αστυνομικών τμημάτων Χαλανδρίου και Ψυχικού αντιστοίχως, σχετικά με το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, την εφαρμογή του και την πλαισίωση των θυμάτων.
 
– Στις 25/7/16, υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με σκοπό τη συνεργασία για την υποστήριξη σε μετανάστριες-θύματα έμφυλης βίας, στο πλαίσιο του προγράμματος GEMMA against violence (Gender based Empowrement of Migrants through a Multiagency approach).
 
– Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11/2016), το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών οργάνωσε προβολή της ταινίας The Noir Project  στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου.
 
– Την ίδια ημέρα, το Κέντρο συμμετείχε στην Ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου με την ομιλία   Ενδοοικογενειακή Βία: Γυναίκες-θύματα και νομική υποστήριξη.
 
– Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Έμφυλες Ταυτότητες που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας το σχολικό έτος 2016-17 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου συνεργάζεται με σχολεία της Αττικής, πραγματοποιώντας βιωματικά προγράμματα σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
 
Η έμφυλη βία αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα, το οποίο καταδεινύεται ακριβώς από την ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση των σχετικών περιστατικών στο Κέντρο. Το Συμβουλευτικό Κέντρο εργάζεται καθημερινά προς την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, καλώντας παράλληλα σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών.