Σίμος Ρούσσος: «Να μην γίνει η πανδημία ευκαιρία να πλουτίσουν κάποιοι»
Άρθρο – παρέμβαση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο pontiki.gr
Τις επόμενες μέρες και αφού ενημερωθούν πλήρως οι διευθύνσεις των σχολείων του Χαλανδρίου για τη διαδικασία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μοριακό τεστ (PCR) σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο έναντι 24 ευρώ. Η πρόνοια αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, των Παιδικών Σταθμών συμπεριλαμβανομένων.
Ως δήμαρχος Χαλανδρίου απηύθυνα μια επιστολή σε κάποια πιστοποιημένα διαγνωστικά κέντρα, τονίζοντας το αυτονόητο, ότι δλδ οι οικογένειες με παιδιά στενάζουν, σε συνθήκες εκτόξευσης πληθωρισμού, υπό το βάρος του μεγάλου κόστους των PCR, καθώς με την έλευση της «Όμικρον», έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των PCR που γίνονται καθημερινά. Ζήτησα απλά να εξετάσουν το ενδεχόμενο απομείωσης του κόστους.
Και τα τέσσερα διαγνωστικά κέντρα που απάντησαν στο αίτημά μου –απευθυνθήκαμε σε συνολικά έξι- πρότειναν τιμές σημαντικά χαμηλότερες από το πλαφόν της λιανικής των 47 ευρώ, που … διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση. Προκρίθηκε η πιο χαμηλή, που είναι στα 24 ευρώ.
Η τιμή αυτή είναι κατά ένα ευρώ χαμηλότερη από την τιμή χονδρικής, -όπως επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση, που προβλέπει η σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Χαλανδρίου, από το Νοέμβριο του 2020, για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ στους υπαλλήλους του Δήμου και στις ευπαθείς ομάδες.
Ήταν η μοναδική επιλογή που είχαμε για να ελέγξουμε αποτελεσματικά την πορεία των κρουσμάτων στις υπηρεσίες του Δήμου, ειδικά στην Καθαριότητα, την Κοινωνική Υπηρεσία, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, που έδωσαν τη μάχη της πρώτης γραμμής.
Γιατί η πόλη έπρεπε να κρατηθεί όρθια, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι υπηρεσίες, μην μείνουν μόνοι και αβοήθητοι οι συμπολίτες μας που στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος, για να ελεγχθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ο πληθυσμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία.
Οι συμβάσεις με το συγκεκριμένο εργαστήριο – έχουν γίνει συνολικά τρεις μέχρι σήμερα- περιλαμβάνουν και τους ευπαθείς συμπολίτες μας και αποδείχτηκαν σωτήριες στην ανάσχεση του κορονοϊού στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο.
Τον Απρίλιο του 2021, με τη συγκεκριμένη σύμβαση, κάναμε δεκάδες μοριακά τεστ μεταξύ του πληθυσμού των Ρομά και έτσι εντοπίσαμε έγκαιρα την έξαρση του κορονοϊού στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και ζητήσαμε από τον τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, να μπει ο καταυλισμός σε καραντίνα, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στην πόλη.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι σ’ αυτή την τιμή των 25 ευρώ, δεν περιλαμβάνεται κέρδος για τους εμπλεκόμενους. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Ίσως η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν πραγματοποίηση PCR με συνταγή γιατρού. Στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία τα τεστ είναι δωρεάν με συνταγή γιατρού. Στην Πολωνία, ισχύει το ίδιο, παρότι η τιμή του PCR μπορεί να φτάσει τα 110 ευρώ. Στην Ιταλία, οι πολίτες πληρώνουν οι ίδιοι τα PCR μόνο αν πρόκειται να ταξιδέψουν ή να έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα. Στη Γερμανία, στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα, γίνεται δωρεάν με συνταγή γιατρού. Στην Πορτογαλία, την Ελβετία και τη Βρετανία, η Πολιτεία πληρώνει τα μοριακά τεστ αν υπάρχουν συμπτώματα ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Σ’ αυτό τον διετή πόλεμο κατά της πανδημίας μετράμε 22.285 θύματα, μέχρι την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, που γράφονται αυτές οι γραμμές. Κάθε μέρα, το τελευταίο διάστημα, 70 με 90 οικογένειες βυθίζονται στο πένθος. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν επιτρέπει σε κανέναν, από όσους κατέχουν δημόσια θέση, να ολιγωρεί.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει βέβαια στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το πώς θα περιορίσουμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, σε αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες και με πενιχρή οικονομική ενίσχυση, κάνει αυτό που της αναλογεί: Κρατά τις πόλεις όρθιες και περιφρουρεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της την κοινωνική συνοχή.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν βάζει προφανώς πλαφόν στις τιμές, μπορεί όμως με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της να κάνει ό,τι μπορεί για να ελαφρύνει τους πολίτες που επιβαρύνονται, μπορεί να ενώσει της φωνή τους με όσους πιστεύουν –και είναι πολλοί αυτοί- ότι η πανδημία δεν πρέπει να γίνει ευκαιρία για να πλουτίσουν κάποιοι.