«Όχι» στη βία κατά των γυναικών – Στα «πορτοκαλί» τα δημοτικά κτίρια του Χαλανδρίου
Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει ενεργά στην προώθηση του μηνύματος για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα, στις 25 Νοεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε το 1991 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης και πάλης για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
Το δημαρχείο Χαλανδρίου και το κεντρικό ΚΕΠ της πόλης φωταγωγήθηκαν από τις 24 Νοεμβρίου σε χρώμα πορτοκαλί, στο χρώμα που επελέγη για την εκστρατεία εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
«Η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και οι τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, έρχονται να προστεθούν σε προκαταλήψεις και στερεότυπα που έχουν ακόμα βαθιές ρίζες στο συλλογικό μας ασυνείδητο, και να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, του οποίου το τραγικό αποτύπωμα βλέπουμε στην έξαρση των γυναικοκτονιών. Ο Δήμος Χαλανδρίου, με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών που λειτουργεί από το 2013 και τη σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, το 2020, συμβάλει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στη στήριξη των γυναικών- θυμάτων της έμφυλης βίας αλλά και στη στήριξη πολιτικών που συμβάλουν στην εξάλειψή της», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
Το μήνυμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναικοκτονία, η ακραία μορφή έμφυλης βίας», την οποία διοργάνωσε στις 23 Νοεμβρίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν η νομικός Μαρία Αποστολάκη, η αστυνομικός Σοφία Βαγενά, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Βλάχου και η φεμινίστρια, μέλος της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου Χριστίνα Μαχαίρα:
► 2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία και 1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους ή συντρόφους τους.
► Συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 50 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους συζύγους-συντρόφους τους στην Ελλάδα και αντί η αιματοβαμμένη λίστα να σταματήσει εδώ, μεγαλώνει κάθε μέρα και πιο επικίνδυνα.
► Το 1/3 επίσης από τις απόπειρες φόνου κατά γυναικών, έχουν δράστη το σύζυγο ή τον σύντροφό τους.
► Η βία κατά των γυναικών αφορά εν δυνάμει ΟΛΕΣ τις γυναίκες: ασκείται στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, τη μέρα και τη νύχτα, σε ανήλικες, ενήλικες και ηλικιωμένες, πλούσιες και φτωχές. Αποτελεί ένα φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία. Είναι διαχρονική, διαφυλετική, διαπολιτισμική, διαταξική.
► Η δολοφονία γυναικών λόγω του φύλου τους, η γυναικοκτονία, αποτυπώνει την πιο ακραία μορφή βίας, που μπορεί να υφίστανται οι γυναίκες επειδή είναι γυναίκες.
► Η πανδημία, η οικονομική κρίση και η συντηρητική αναδίπλωση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο αύξησε την βία κατά των γυναικών.
► Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν αξιοποιούν όλα τα νομικά εργαλεία για να προσφέρουν την οφειλόμενη προστασία στις γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται, συχνά δε τις αποτρέπουν από το να διεκδικήσουν δικαιοσύνη.
Καμία ανοχή στη βία
Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου συντάσσεται με όλες τις γυναικείες και τις φεμινιστικές οργανώσεις καθώς και με τους φορείς που καταγγέλλουν το φαινόμενο και καλεί τις γυναίκες:
- Να μη δείχνουν καμία ανοχή στη βία εναντίον τους.
- Να μη διστάζουν να καταγγείλουν τη βία που τους ασκείται.
- Να αξιοποιούν τις υπηρεσίες βοήθειας, όπως η γραμμή SOS 15900 που προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική καθ’ όλο το 24ωρο και ανταποκρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελίας για βία ή διάκριση ανεξάρτητα από καταγωγή ή πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό
Καλεί επίσης την Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε:
- Να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως διακριτό έγκλημα που συμπυκνώνει δύο ακραίες μορφές βίας, αυτή της δολοφονίας και αυτή της έμφυλης διάστασής της, δηλαδή συμβαίνει επειδή το θύμα είναι γυναίκα.
- Να αυξήσει κατάλληλα διαμορφωμένες δομές και χώρους υποδοχής και στήριξης γυναικών που έχουν υποστεί βία και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την πρόβλεψη κοινωνικών δαπανών για τη στήριξή τους.
- Να φροντίσει για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση αστυνομικών, δικαστικών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την υποδοχή και υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία.
- Να καταρτίσει κατάλληλα προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίας κατά των γυναικών
- Να λάβει μέτρα και πολιτικές ενάντια στην εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και των σεξιστικών προτύπων στη διαφήμιση, στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.
Τέλος, καλεί όλους εμάς να:
- Eυαισθητοποιηθούμε, ώστε να πάψουμε να ανεχόμαστε την άσκηση βίας κατά των γυναικών και κάθε έκφραση διακρίσεων με βάση το φύλο
- Να στηρίζουμε κάθε γυναίκα που τολμάει να καταγγείλει την βία που υφίσταται, να μην επιτρέπουμε την ενοχοποίηση και περιθωριοποίησή της
- Να λειτουργούμε κατά του σεξισμού και της περιφρόνησης των γυναικών
«Οι δολοφονίες των γυναικών από άνδρες, επειδή ήταν γυναίκες, θα μας θυμίζουν την ανάγκη να αγωνιζόμαστε καθημερινά για μια κοινωνία με σεβασμό στη διαφορά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, χωρίς φόβο, φτώχεια και βία», συνοψίζει το μήνυμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου.
Τηλέφωνα για περιπτώσεις ανάγκης
Γραμμή Βοήθειας Γυναικών: 15900
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Χαλανδρίου: 210 6899916
ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου: depishalandriou@gmail.com