Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Το μήνυμα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
8 Μαρτίου 1857… Οι εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη (φωτό) ξεσηκώνονται σε διαμαρτυρία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό.
Η μέρα αυτή αποτελεί απαρχή και ορόσημο των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, εντείνεται στην πορεία με τη διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου και καθιερώνεται ως ημέρα γιορτής και μνήμης.
8 Μαρτίου 2021… Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Παραμένουν περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία, υπόκεινται συχνότερα σε εργασιακή εκμετάλλευση, έχουν χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και χαμηλότερες αποδοχές από τους άνδρες υπερεκπροσωπούνται σε θέσεις χαμηλού κύρους και μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα υποεκπροσωπούνται σε θέσεις διοίκησης και εποπτείας.
Επιπλέον, ο παρατεταμένος υποχρεωτικός εγκλεισμός λόγω της πανδημίας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, καθιστούν τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στην έμφυλη βία και δη στην ενδοοικογενειακή, όπως καταδεικνύεται και από την αύξηση των κλήσεων στη Γραμμή SOS 15900 του Δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Όπως σχολίασε σχετικά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς, στα ίδια τους τα σπίτια.
Ταυτόχρονα, το κίνημα του ελληνικού #Metoo, το οποίο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας μετά την καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φέρνοντας συνεχώς στο φως εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, επιβάλλει τη συλλογική προσπάθεια όλων μας για ενίσχυση της φωνής των θυμάτων και αποτελεσματικής υποστήριξής τους, με στόχο την εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να φέρουν στο φως συμβάντα έμφυλων διακρίσεων, παρενόχλησης και κακοποίησης εις βάρος τους, που για χρόνια έμεναν κρυφά. Είναι σκόπιμο να σταθούμε προσεκτικοί ακροατές απέναντί τους, να σεβαστούμε τα όσα υπέστησαν και να προσπαθήσουμε, ο καθένας/η καθεμία από τη θέση του/της, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις.
Η ανάγκη για διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας και ισονομίας καταδεικνύεται πιο επίκαιρη από ποτέ και απαιτεί τη συνεχή και συλλογική προσπάθεια, τόσο της πολιτείας και των θεσμικών φορέων, όσο και όλων ημών, της κοινωνίας των πολιτών.