Ψήφισμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες για έμφυλη και σεξιστική βία
Με ομόφωνο ψήφισμά της, κατά τη συνεδρίασή της στις 16 Φεβρουαρίου 2021, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Χαλανδρίου (ΔΕΠΙΣ) δηλώνει συμπαράσταση σε όλες τις γυναίκες και σε όλους τους άνδρες που αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν και ζητά από την Πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα, να προχωρήσει στη θεσμική προστασία των θυμάτων.
Αναλυτικά το ψήφισμα που αφορά στην σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στους χώρους εργασίας, αθλητισμού και πολιτισμού αναφέρει:
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία κατακλύζεται από σωρεία καταγγελιών, γυναικών και ανδρών, που υπέστησαν πολλαπλές μορφές έμφυλης και σεξιστικής βίας. Οι γυναίκες και οι άνδρες που βρήκαν την δύναμη να καταθέσουν δημόσια το βίωμά τους, που μετέτρεψαν την σιωπή τους σε δημόσιο λόγο έδωσαν το έναυσμα για το άνοιγμα του διαλόγου στην δημόσια σφαίρα και την ανάγκη άσκησης πολιτικών και λήψης μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου.
Αναγνωρίζουμε πως ένα πρόβλημα με ρίζες αιώνων, διαχρονικές και διαταξικές δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αμέσως και αποτελεσματικά. Ωστόσο η αρχή έγινε και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλες τις γυναίκες καθώς και σε όλους τους άνδρες που αποφάσισαν να σπάσουν την σιωπή τους και να μιλήσουν.
Η δημοσιοποίηση και η καταγγελία είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η θεσμική προστασία των θυμάτων.
Σειρά της Πολιτείας τώρα, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο για τη διαμόρφωση ουσιαστικών πολιτικών προώθησης της ισότητας, της μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία, στην εξάλειψη των στερεοτύπων που παγιώνουν έμφυλους ρόλους και ταυτότητες στηριζόμενες στην ισχύ και την άνιση μεταχείριση. Η σεξουαλική παρενόχληση καθώς και οι παραβιαστικές, προσβλητικές και ταπεινωτικές συμπεριφορές όταν μάλιστα συνδέονται με ισχύ, δύναμη και εξουσία αναπαράγουν με τον χειρότερο τρόπο τις σχέσεις εκμετάλλευσης, τον σεξισμό, την κουλτούρα της βίας.
Είναι ώρα για δράση, για κοινή δράση. Κεντρικοί μηχανισμοί, διοίκηση, τοπικοί και περιφερειακοί θεσμοί οφείλουν να δράσουν άμεσα. Το μέγεθος του προβλήματος της σεξιστικής βίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Τα στοιχεία σχετικά με τη βία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας μία στις τρεις γυναίκες δέχεται κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης στη διάρκεια της ζωής της. Επίσης πάνω από το 50% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν για το αν έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή κάποια μορφή βίας στο χώρο εργασία τους απάντησαν θετικά στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας το 2020.
Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει παντού, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε όλους τους χώρους της οργανωμένης κοινωνικής ζωής.
Οι αρμόδιοι θεσμοί μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, επιδιώκοντας και τη συμμετοχή των πολιτών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τους πολίτες για τις διαστάσεις και τις συνέπειες του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και της παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, καθώς και την προώθηση πολιτικών πρόληψης με στόχο τη διαμόρφωση κουλτούρας αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας.
Οι κρατικοί φορείς οφείλουν να αναλάβουν δυναμικό ρόλο στην προστασία και υποστήριξη όσων καταγγέλλουν την βία που υπέστησαν.
Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις γυναίκες και τους άντρες θύματα βίας καθώς και σεβασμού σε όσες και όσους εξ’ αιτίας τέτοιων βιωμάτων έχασαν θέσεις εργασίας, καριέρες και σε κάποιες περιπτώσεις και τη ζωή τους, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και του σεξισμού συντασσόμενη με όλες τις οντότητες που απαιτούν να ακουστούν σπάζοντας τη σιωπή τους.