Οδηγίες Ασφάλειας Τροφίμων
|
Α/Α: 51 |
Κανόνες ασφάλειας τροφίμων :
Για την πρόληψη τους:
- Πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν πιάσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο.
- Πλένουμε καλά και απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες και τα εργαλεία που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
- Προστατεύουμε τα τρόφιμα και τους χώρους παρασκευής, διατήρησης και επεξεργασίας τους από έντομα, τρωκτικά και άλλα ζώα.
2.Διαχωρισμός ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα: Τα ωμά φαγητά, και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και οι ζωμοί, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς και να μολύνουν άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα, τη συντήρηση ή την αποθήκευση τους.
Για την αποφυγή μεταφοράς μικροοργανισμών:
- Διατηρούμε το ωμό κρέας, κοτόπουλο και θαλασσινά χωριστά από όλα τα άλλα τρόφιμα.
- Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά εργαλεία για τα ωμά όπως μαχαίρια ή σανίδες τεμαχισμού και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Διατηρούμε τα τρόφιμα σε δοχεία έτσι ώστε να αποφεύγεται η επαφή ωμών και μαγειρεμένων φαγητών.
3.Σωστό μαγείρεμα: Το καλό μαγείρεμα σκοτώνει την πλειοψηφία των επικίνδυνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το μαγείρεμα στη θερμοκρασία των 70°C διασφαλίζει την ασφάλεια του.
Οπότε:
- Οι σούπες και τα βραστά, πρέπει να μαγειρεύονται καλά σε θερμοκρασία 70°C. Το κρέας και τα πουλερικά, να μαγειρεύονται τόσο ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
- Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αβγά και θαλασσινά.
- Ζεσταίνουμε προσεκτικά τα ήδη μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.
4.Ασφαλής Συντήρηση: Σε θερμοκρασία δωματίου οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C ή άνω των 60°C, η ανάπτυξη των μικροοργανισμών καθυστερεί ή σταματάει.
Έτσι:
- Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες.
- Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από τους 5°C).
- Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (περισσότερο από 60°C) μέχρι την κατανάλωση του.
- Δεν διατηρούμε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και εντός του ψυγείου.
- Δεν τοποθετούμε ξανά στην κατάψυξη αποψυγμένα τρόφιμα.
5.Χρήση ασφαλών πρώτων υλών και νερού: Οι πρώτες ύλες μπορεί να είναι μολυσμένες από μικροοργανισμούς και χημικές/τοξικές ουσίες.Συχνότατα συναντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί μηχανικές φθορές (τραυματισμένα φρούτα ή τρόφιμα με μύκητες).Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με απλές διαδικασίες, (προσεκτική επιλογή, καλό πλύσιμο ή αποφλοίωση).
Για το λόγο αυτό:
- Χρησιμοποιούμε ασφαλές νερό – σε περίπτωση που δεν υπάρχει, το επεξεργαζόμαστε κατάλληλα έτσι ώστε να γίνει ασφαλές (π.χ., βρασμός).
- Επιλέγουμε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα καθώς και τρόφιμά που έχουν υποστεί επεξεργασία εξυγίανσης, όπως το παστεριωμένο γάλα.
- Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αναλωθούν ωμά.
- Δεν καταναλώνουμε ληγμένα τρόφιμα.