Σίμος Ρούσσος: Οι δήμοι ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρίση
Τη μεγάλη μάχη που δίνουν οι δήμοι σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της περιγράφει με άρθρο του στο airetos.gr ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει γενναία μέτρα για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Γράφει ο δήμαρχος Χαλανδρίου:
Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες έκτακτης ανάγκης που εκτιμώ ότι θα αποτελέσουν διαιρετική τομή που θα επανακαθορίσει θέλω να ελπίζω, τις πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που το τρέχον διάστημα έχουν γίνει ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική κρίση.
Η αποφασιστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης μπορεί να αποδειχθεί και η πλέον αποτελεσματική επιλογή για την αναγκαία οικονομική ανάταξη που θα πρέπει να ακολουθήσει.
Οι ΟΤΑ σηκώνουν πλέον τεράστιο βάρος στην προσπάθεια να διευκολύνουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, να στηρίξουν τους κοινωνικά ασθενέστερους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς προστατευτικό περιβάλλον και να διασφαλίσουν την καθαριότητα στην πόλη, με υποστελεχωμένες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπηρεσίες.
Ας μην ξεχνούμε ότι η αυτοδιοίκηση μπήκε σε αυτόν τον αγώνα, με μειωμένες κατά 60% κρατικές χρηματοδοτήσεις από την περίοδο 2009-2010, με νέες μεταφερθείσες αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους και με δυσανάλογο γραφειοκρατικό φορτίο λόγω των συνεχών νομοθετικών αλλαγών που πρέπει να διεκπεραιωθούν χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
Στο δικό μας Δήμο των περίπου 90.000 κατοίκων γίνεται αυτή τη στιγμή μια πάνω από τα μέτρα μας –ανθρώπινα και οικονομικά- προσπάθεια σε δύο μέτωπα. Αφενός για τη στήριξη των ασθενέστερων και όσων συμπολιτών μας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον και αφετέρου για την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας.
Σημειώνω χαρακτηριστικά ότι η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου συνεχίζει να δουλεύει με όλο το προσωπικό της, έτσι ώστε να εκτελούνται τα ίδια δρομολόγια που γίνονταν και πριν για τη συλλογή των απορριμμάτων και επιπλέον να διενεργούνται απολυμάνσεις των κάδων απορριμμάτων –με πιο εντατικούς ρυθμούς λόγω της πανδημίας- αλλά και απολυμάνσεις στα σημεία συγκέντρωσης πολιτών.
Όλοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας συνεχίζουν να εργάζονται υπό πιεστικές συνθήκες διακινδυνεύοντας την υγεία τους για να μείνει η πόλη μας καθαρή και προστατευμένη, επιβεβαιώνοντας την αξία του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών.
Παράλληλα, ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως και πολλοί ακόμα δήμοι σε όλη τη χώρα «τρέχουμε» με ίδια μέσα προγράμματα τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι», χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για όλους τους δήμους μιας και υπήρξαν δήμοι που το 2011 διέκοψαν ή δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, και η εξαγγελθείσα προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό δεν τους περιλαμβάνει.
Στο Χαλάνδρι, από την αρχή της κρίσης πήραμε την απόφαση να σταθούμε αποφασιστικά στο πλευρό των ασθενέστερων και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, άνθρωποι χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον) και το κάνουμε συστηματικά.
Αυτή τη στιγμή μοιράζουμε καθημερινά κατ’ οίκον, λόγω των μέτρων περιορισμού των συναθροίσεων πάνω από 100 μερίδες συσσιτίου, ενώ συνολικά πάνω από 1200 συμπολίτες μας παραλαμβάνουν όσα τρόφιμα δικαιούνται από το Παντοπωλείο του Δήμου, σε σακούλες με όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν τα τρόφιμα διανέμονται κατ’ οίκον.
Έχουν τεθεί σε λειτουργία τρία από τα μαγειρεία των παιδικών σταθμών, ενώ το Κέντρο Βοήθειας ενισχύεται καθημερινά με προσωπικό από τις κλειστές δομές του Δήμου(παιδικοί σταθμοί, αθλητισμός, παιδεία, πολιτισμός).
Μέσω του Κέντρου Βοήθειας που λειτουργούμε με 5 γραμμές έκτακτης ανάγκης, εκατοντάδες συμπολίτες μας χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον έχουν λάβει τις τελευταίες 15 ημέρες τα αναγκαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ, τα φάρμακά τους στο σπίτι –ακόμα και αν επρόκειτο για φάρμακα υψηλού κόστους που παραλαμβάνονται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έχουν λάβει τις πολυήμερες θεραπείες τους, ακόμα και αν αυτές έπρεπε να γίνουν το σαββατοκύριακο.
Στο ίδιο αυτό πλαίσιο έκτακτων μέτρων οι παιδίατροι του Συμβουλευτικού Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής διενεργούν εμβολιασμούς παιδιών, γίνονται συνταγογραφήσεις και το Κέντρο Νεότητας του Δήμου έχει παραχωρηθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για αιμοληψίες, όσο διάστημα αυτό απαιτείται και βρίσκεται σε έξαρση η επιδημία του κορονοϊού.
Ασπίδα για όλους
Πέραν τούτων, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει να διαχειριστεί και ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που είναι ο καταυλισμός των Ρομά στον Νομισματοκοπείο. Παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μεταστέγασης που εφαρμόσαμε πάνω από 100 άνθρωποι έχουν ήδη μεταστεγαστεί εντός του αστικού ιστού, στον καταυλισμό εξακολουθούν να διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες 258 άτομα. Οι άνθρωποι του Δήμου έχουν βρεθεί πολλές φορές εκεί το τελευταίο διάστημα για να τους ενημερώσουν σχετικά με μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και να μοιράσουν υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, προκειμένου να περιορίζονται οι μετακινήσεις εκτός καταυλισμού.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού του καταυλισμού από τα οργανικά απορρίμματα, που υπάρχουν στην έκταση των 30 στρεμμάτων, και από τα κενά παραπήγματα, τα οποία γκρεμίζουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια γενική και αποτελεσματική απολύμανση σε όλο το χώρο, για την προστασία τόσο των ανθρώπων που διαβιούν εκεί όσο και των περιοίκων.
Παράλληλα βέβαια με τη γραμμή αυτή άμυνας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης στην πόλη, έχουν αποφασισθεί και μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της κρίσης -και οι οποίες απαλλάσσονται από μια σειρά τελών- όσο και για τις οικογένειες που έχουν παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης -οι οποίες απαλλάσσονται από τα τροφεία για το διάστημα που οι σταθμοί μένουν κλειστοί- και βέβαια για τους μισθωτές των δημοτικών κυλικείων.
Με βάση τα παραπάνω, δεν μένει πιστεύω αμφιβολία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει τη δική της μάχη κόντρα στον κορονοϊό, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της στήριξης της κοινωνίας, της οικογένειας, του κάθε πολίτη που διαβεί χωρίς προστατευτικό πλαίσιο και έχει την ανάγκη μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Θα πρέπει όμως να κατανοήσει και η κεντρική διοίκηση με τη σειρά της ότι για μην «γονατίσουν» οι ΟΤΑ, η οικονομική ενίσχυσή τους θα πρέπει να είναι γενναία.
Είναι αδύνατον στις νέες συνθήκες που διαμορφώνεται στην χώρα και στην Αυτοδιοίκηση να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, των περικοπών της περιόδου 2009-2012.
Μέτρα όπως η γενναία αύξηση των ΚΑΠ, η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ -αποκλειστικά για τους δήμους- η μείωση των δυσβάστακτων εισφορών στον ΕΣΔΝΑ, η αναστολή της καταβολής τοκοχρεωλυτικών δόσεων για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και η μείωση των αναιτιολόγητα υψηλών επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, οι γενναίες μεταρρυθμίσεις μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τα έργα και τις μελέτες, είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στην ευθύνη της ανάταξης της οικονομίας που θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα.
Μπορείτε επίσης να δείτε το άρθρο ΕΔΩ