Μέτρα προφύλαξης από το νέο κορονoϊό
Oι κορονoϊοί αποτελούν μία ομάδα ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μας πιθανότατα προκαλείται από στελέχη κορονoϊων. Η εμφάνιση του νέου στελέχους κορονoϊού 2019-nCoV, ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας στις 9 Ιανουαρίου του έτους 2020, καθώς είχε παρατηρηθεί σοβαρή συρροή κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Wuhan, της Κίνας.
Η λοίμωξη καθορίστηκε άμεσα και πλέον επιτηρείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και κάθε εθνική υγειονομική αρχή, όπως για την Ελλάδα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όλη η ιατρική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς υγείας παραμένουν σε επαγρύπνηση σχετικά με νέα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες, διερευνούν τις επιδημιολογικές συνθήκες και συλλέγουν καθημερινά πληροφορίες που μπορούν αντικειμενικά να καταλήξουν σε συμπέρασμα για τον καθορισμό της πηγής έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης του νέου κορονοϊόυ 2019-nCoV, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης, με στόχο τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου.
Συμπτώματα
Έως τώρα τα κλινικά στοιχεία που οι επιστήμονες μας παραθέτουν, λαμβάνοντας ως γνώμονα την παρούσα κλινική εμπειρία και μελέτη των περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων, αναφέρουν ότι η νόσος από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV εκδηλώνεται συνήθως: ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας και πολύ βαριάς νόσου του αναπνευστικού συστήματος, με πυρετό άνω του 38, με δύσπνοια και με αναπνευστική δυσχέρεια.
Επιπλοκές
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Πολυοργανική ανεπάρκεια
- Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS)
- Διαταραχές της πήξης του αίματος, περικαρδίτιδα
- Πιθανότατα θάνατο του ασθενή
Πρέπει να τονιστεί ότι τα ανωτέρω αναγραφόμενα συμπτώματα και σημεία της λοίμωξης, ενδέχεται να αλλάξουν μετα την περαιτέρω κλινική έρευνα και εξέλιξη της νόσου. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μέτρα προφύλαξης
Όσα ισχύουν για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος:
- αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχα, καταρροή και φτέρνισμα)
- αποφυγή στενής επαφής με άτομο πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου
- καλή ατομική υγιεινή
- συχνό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών
- αποφυγή χειραψιών και αγγίγματος ματιών, προσώπου ή μύτης
- αποφυγή αγγίγματος εκκριμάτων
- χρήση απλής χειρουργικής μάσκας σε κλειστούς χώρους συνάθροισης ατόμων με συμπτωματολογία
- επιμελή καθαριότητα επιφανειών που έρχονται άμεσα ή έμμεσα με σταγονίδια (πόμολα, επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων και μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α.).
Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ειρήνη Χαλάτση, σημειώνει με έμφαση τα εξής: “Έχουμε ευθύνη για προασπίζουμε τους γύρω μας σε περίπτωση που εμφανίζουμε καταρροή, βήχα ή φτέρνισμα. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για “τσιγαρόβηχα” ή αλλεργία. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή εξετάσεις για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.
Η υγεία είναι ευθύνη όλων μας, η πρόληψη σώζει ζωές. Θυμόμαστε πάντα ότι φοράμε μάσκα για να μην διασπείρουμε σταγονίδια, διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά, δεν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε στο χέρι μας, φτερνιζόμαστε ή βήχουμε μόνο στον αγκώνα μας ή σε χαρτομάντηλο που θα πετάξουμε άμεσα”, καταλήγει η κ. Χαλάτση.