Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου
Υπερψηφίστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, κατά την 4η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλανδρίου για το οικονομικό έτος 2020 ενώ νωρίτερα κατά την τακτική συνεδρίαση του σώματος είχε εγκριθεί επίσης κατά πλειοψηφία και η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός έλαβε 17 θετικές ψήφους από τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης και της σύμπραξης, λευκό ψήφισε η παράταξη Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023 (Ε. Κρανίδης) ενώ υπήρξαν 16 αρνήσεις από τις παρατάξεις: Χαλάνδρι σε δράση (Γ. Κουράσης), Χαλάνδρι Φιλική Πόλη (Ε. Ανδρεόπουλος), Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου (Κ. Καρατζά), Χαλάνδρι Πόλη για να Ζεις (Γ.Θωμάς), Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης (Π. Βάσιος), Χαλάνδρι Ενάντια Πρωτοβουλία Πολιτών (Σ. Λαπιέρης).
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλανδρίου για το 2020 ανέρχεται στο ύψος των 80.569.236 € ενώ το τεχνικό πρόγραμμα για νέα έργα και προμήθειες είναι 21.000.000 €. Παράλληλα, για μια ακόμη χρονιά τα δημοτικά τέλη παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο χωρίς καμία μείωση στα ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες. Πέρα από τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου για μισθοδοσία, πληρωμές οφειλών, εκμίσθωση κτιρίων και άλλες πάγιες δαπάνες, ο προϋπολογισμός του δήμου προβλέπει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για επενδύσεις και δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων υποδομής στην πόλη ενώ έμφαση δίνεται στα έργα καθαριότητας, στις ανάγκες των σχολικών μονάδων, τις κοινωνικές παροχές καθώς επίσης στις εκδηλώσεις αθλητισμού και πολιτισμού.
Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση:
«Το συγκριτικό διάγραμμα για έργα ιδιοκτησίας του Δήμου δείχνει την σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, τόσο σε αριθμό έργων, όσο και σε μέγεθος προϋπολογισμού.
Ο απολογιστικός πίνακας για τα έργα του 2019 δείχνει την βελτιωμένη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, μιας και εκτέλεση του προγράμματος κατά 84%, μάλλον δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Ενδεικτικός της πλήρους αντιστροφής της κατάστασης που επικρατούσε το 2014 είναι ο απολογιστικός πίνακας με τις πηγές χρηματοδότησης του τεχνικού προγράμματος.
Όπως φαίνεται καθαρά, τα έργα του Δήμου για το 2020 θα χρηματοδοτηθούν κατά 77% από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης και μόλις κατά 23% από ίδιους πόρους του, χάρη στις συστηματικές προσπάθειες της δημοτικής αρχής.
Το 2014 η σχέση ήταν εντελώς αντίστροφη, οι δημότες πλήρωναν το 80% και οι χρηματοδοτήσεις από εξωτερικούς πόρους ήταν το 20%.
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι το διάγραμμα αύξησης των δαπανών για τα σχολεία καθώς και ο δεκαπλασιασμός των ποσών που διατίθενται για κοινωνική πολιτική.
Η σταθερή πολιτική μειωμένων δημοτικών τελών για οικίες και μικρές επιχειρήσεις μέχρι 70τμ, οι απαλλαγές κατά 100% των ευπαθών ομάδων πολιτών από τα τέλη, τα συμβολικά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και η απαλλαγή για όλα τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, ο δεκαπλασιασμός των δαπανών για πολιτισμό, οι αυξημένες επενδύσεις στις μεγάλες υποδομές (όμβρια στο Πολύδροσο, αντιπλημμυρικά στο Πάτημα, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, πλατείες, αθλητικοί χώροι, Δημαρχείο) και τον κοινωνικό εξοπλισμό (σχολεία, παιδικοί σταθμοί), διαμορφώνουν έναν προϋπολογισμό σταθερά προσανατολισμένο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και την αλλαγή της εικόνας της πόλης.
Συνεχίζουμε…»