Title Image

Γεμάτη η Ρεματιά μέχρι την τελευταία «νύχτα αλληλεγγύης»

Γεμάτη η Ρεματιά μέχρι την τελευταία «νύχτα αλληλεγγύης»

Με ένα μεγάλο ανοιχτό πάρτυ και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Ρεματιάς το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Το πάρτυ των αναμνήσεων από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων αναβίωσε την ατμόσφαιρα των ‘60s, ‘70s και ‘80s με ζωντανή μουσική της εποχής που ξεσήκωσε σε χορό τη Ρεματιά. Εκτός από τους μουσικούς που ταξίδεψαν στις περασμένες δεκαετίες τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στο πάρτυ, το κλίμα ζωντάνευαν και τα κλασικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που βρίσκονταν στη Ρεματιά κατά τη διάρκεια της βραδιάς έχοντας κάνει βόλτα από το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία της πόλης. Από το πάρτυ δεν έλειψαν τα κοκτέιλ που ήταν «της μόδας» την ίδια εποχή και σερβίρονταν στη Ρεματιά από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης.

Παρά τον καιρό που «δρόσισε» αρκετά τις τελευταίες Νύχτες Αλληλεγγύης, το κλίμα παρέμεινε ζεστό όχι μόνο τη νύχτα του πάρτυ αλλά και το προηγούμενο βράδυ, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, καθώς πολλές φίλες και πολλοί φίλοι του φεστιβάλ ενεργοποίησαν τα φθινοπωρινά τους πανωφόρια και σχεδόν γέμισαν τη Ρεματιά για να ακούσουν Λαϊκές μουσικές αστικών κέντρων του ελλαδικού και τουρκικού χώρου, στον 20ο αιώνα.

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα στη Ρεματιά και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου με Το κόκκινο νήμα να ξετυλίγεται με μελοποιημένη ποίηση, τραγούδια και συνθέσεις ξένων και ελλήνων δημιουργών. Η μουσική παράσταση ως μια «μουσική ιστορία έρωτα και… ανταρσίας» συγκίνησε το κοινό παρουσιάζοντας τραγούδια, ποιήματα και κείμενα με σημείο αναφοράς «τον έρωτα, το πάθος και την αγωνία, το δίκαιο και το άδικο, τον αγώνα και την ουτοπία, την αντίσταση σε καθετί άδικο και απάνθρωπο».

Ζωηρό χειροκρότημα δέχτηκαν όμως και οι θεατρικές παραστάσεις της προηγούμενης εβδομάδας με τη Ρένα του Αύγουστου Κορτώ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, την Επανάσταση σε αναμονή του Δημήτρη Πανέλη, τη Δευτέρα 16 του μήνα, και το παραμύθι για μικρούς και μεγάλους Τικ Τακ Ντο, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, να βρίσκουν στη Ρεματιά ιδιαίτερα θερμό το κοινό τους.

Μια ξεχωριστή βραδιά επεφύλαξε η Ρεματιά για τους φίλους και τις φίλες της την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία Συμφωνικός παλμός – Νεανικός σφυγμός και την πρώτη αυτόνομη εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου να ερμηνεύει έργα των έργα Χατζιδάκι, Piazzolla, Shostakovich, Vivaldi και άλλων συνθετών, υπό τη διδασκαλία του Νίκου Χατζηελευθερίου, ο οποίος μοιράστηκε τη διεύθυνση με τον Κώστα Ιωαννίδη, αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου. Οι νέοι και οι νέες μουσικοί της πόλης προκάλεσαν συγκίνηση και ενθουσιασμό στο κοινό με την ερμηνευτική τους αρτιότητα και τη φρεσκάδα τους ενώ εξίσου θερμή ήταν η υποδοχή και της συμφωνικής ορχήστρας νέων Underground Youth Orchestra, η οποία ερμήνευσε στο δεύτερο μέρος της συναυλίας έργα των Beethoven, Gluck και Bizet, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία συγκροτήθηκε με την αρωγή της Underground Youth Orchestra, πριν περίπου δυόμιση χρόνια, αποτελεί έναν νέο, πολλά υποσχόμενο θεσμό για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας και απευθύνεται σε νέους και νέες μουσικούς μέσα και έξω από την πόλη, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα σχήμα συμφωνικής μουσικής.

Ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα διαρκείας επεφύλαξε το κοινό στην παράσταση Αντιγόνη του Σοφοκλή, από την ομάδα Σημείο Μηδέν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, η οποία παρουσιάστηκε καθολικά προσβάσιμη, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ύστερα από συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου. Η παράσταση παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης ενώ το πρόγραμμα διατέθηκε δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Στο τέλος της παράστασης, οι συντελεστές αποθεώθηκαν από το κοινό ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την καλλιτεχνική συνάντηση του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου και της θεατρικής ομάδας Σημείο Μηδέν με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, η οποία φιλοξενήθηκε, λίγες μέρες νωρίτερα, στον φιλικό και προσβάσιμο για τους/τις ανάπηρους/ες χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης.

Σκοπός της συνάντησης υπήρξε η αλληλεπίδραση μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την καλλιτεχνική δημιουργική ένταξη του ανάπηρου σώματος στην τέχνη του θεάτρου, πέρα από το στερεοτυπικό μοντέλο «ικανοτήτων – περιορισμών», με ασκήσεις και λειτουργίες με διευρυμένη καλλιτεχνική αντίληψη και μη λεκτική συνομιλία ενώ σημείο αναφοράς της συζήτησης μετά την καθολικά προσβάσιμη Αντιγόνη ήταν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.