Title Image

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για Παρασκευή 23-08-2019 στην Αττική

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για Παρασκευή 23-08-2019 στην Αττική

 

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για  Παρασκευή 23-08-2019 στην Αττική

Μέτρα Αυτοπροστασίας

 

Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π. για σήμερα Παρασκευή  23-08-2019 προβλέπεται υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4) στην Αττική.

Στην Κατηγορία Κινδύνου 4 (Υψηλή), ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

 

 

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 

Ακολουθούν  πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών

 

1. Δασικές Πυρκαγιές : Προετοιμάσου

    https://www.youtube.com/watch?v=35sCxC9lE_8&feature=youtu.be

 

2. Δασικές Πυρκαγιές: Προετοιμάσου (Αγροτικές Δραστηριότητες)

      https://www.youtube.com/watch?v=mWfSdsbrZs4&feature=youtu.be

 

 3. Οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες pdf

 

 4. Δασικές πυρκαγιές: Οδηγίες προστασίας  (από Περιφέρεια Αττικής)

    https://www.youtube.com/watch?v=T5UDfZUqSWA

 

 5. Κάνε Σχέδιο – Οδηγίες Προετοιμασίας για Έκτακτες Ανάγκες

    https://youtu.be/PJLH2XzgO_0

    https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/kane_sxedio.pdf

 

6. Όσον αφορά στη δραστηριότητα της μελισσοκομίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται τα ακόλουθα:

Βάσει του  άρθρου 9 του ΦΕΚ 1459Β/30-11-2000 “Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον : 

α.  Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση  τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

β.  Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους  είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.

γ.  Στον χώρο των κυψελών  διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα  νερού).

δ.  Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

 Ειδικά  κατά  την αντιπυρική  περίοδο  επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).

Το  κάπνισμα  μελισσών  που  είναι  σε  κορμούς   δένδρων   επιτρέπεται   εκτός   αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί  τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.”

 

Επιπροσθέτως, το άρθρο 12 της ίδιας Πυροσβεστικής Διάταξης όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554), προβλέπει ότι:

«Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού  διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα