Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018
Τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων ετών γνώρισε φέτος το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης καθώς οι θεατές που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου πλησίασαν τις 40.000, κόντρα στον καιρό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου, ο οποίος οδήγησε στην αναβολή ή ματαίωση εκδηλώσεων.
Πέρα από την απήχηση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, η φήμη του οποίου φαίνεται ότι διαδίδεται όλο και περισσότερο έξω από τα στενά όρια της πόλης, ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Χαλανδρίου έχει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, με ελεύθερη είσοδο στη συντριπτική τους πλειονότητα, ενίσχυσαν σημαντικά τις κοινωνικές δομές της πόλης ξεπερνώντας τα επίπεδα της περσινής προσφοράς σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Από το θέατρο της Ρεματιάς πέρασαν φέτος καταξιωμένοι καλλιτέχνες που παρουσίασαν φημισμένες θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες που άφησαν εποχή ενώ και φέτος το Φεστιβάλ Ρεματιάς έδωσε βήμα στα έργα νέων δημιουργών και εναλλακτικών καλλιτεχνικών σχημάτων που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Our Festival 4.
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ άνοιξε την 1η Ιουλίου, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που δημιούργησαν φορείς της πόλης να παρουσιάζονται τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ με τρεις συνολικά εμφανίσεις της, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου γέμισε τη Ρεματιά με κόσμο που γοητεύτηκε από τη μουσική της.
Από το ημερολόγιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης δεν έλειψαν οι σελίδες εκείνες που θα μείνουν στη μνήμη μας με έναν ξεχωριστό τρόπο. Η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στις 29 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές εκατοντάδες κόσμου να απολαύσουν το έργο του σπουδαίου συνθέτη σε μια παράσταση μελοποιημένης ποίησης φτιαγμένη αποκλειστικά για μια βραδιά στη Ρεματιά καθώς για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα αγαπημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία από τρία πιάνα επί σκηνής. Ο Θάνος Μικρούτσικος και οι συνεργάτες του αποθεώθηκαν από το κοινό σε μια βραδιά που περίσσεψε ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση.
Μια ακόμη σημαντική σελίδα για τη Ρεματιά και το Χαλάνδρι γράφτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας νέων Underground Youth Orchestra, μαζί με την οποία έκανε και την πρώτη της αυτόνομη εμφάνιση η νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, κερδίζοντας τη θερμή υποστήριξη των θεατών που είχαν γεμίσει το θέατρο.
Ιδιαίτερη χαρά αποτελεί ωστόσο για τον Δήμο Χαλανδρίου η κλιμάκωση της προσπάθειας, με τη συνεργασία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι παραστατικές τέχνες να είναι προσβάσιμες από όλους τους ανθρώπους. Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 – Νύχτες Αλληλεγγύης με την παρουσίαση της καθολικά προσβάσιμης θεατρικής παράστασης Πέρσες από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. και συνεχίστηκε πέρυσι με τη μεγάλη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, διευρύνθηκε φέτος σημαντικά με την παρουσίαση πέντε προσβάσιμων ως προς το περιεχόμενο εκδηλώσεων με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών – Movement of Disabled Artists. Εκτός από τις παραστάσεις αυτές, με επιμέρους υπηρεσίες προσβασιμότητας για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες παρουσιάστηκαν και παραστάσεις του Our Festival 4 με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου.
Σημειώνεται ότι όλες οι δαπάνες που απαιτήθηκαν για την προσβασιμότητα περιεχομένου των εκδηλώσεων του φεστιβάλ καλύφθηκαν από τον Δήμο Χαλανδρίου.
Νύχτες Αλληλεγγύης για όλες και όλους από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών
Καθολικά προσβάσιμες ως προς το περιεχόμενο καθώς παρουσιάστηκαν, από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης ήταν φέτος οι θεατρικές παραστάσεις Αντιγόνη από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), Σόλων και Κροίσος από την ομάδα IRIS και Θεσμοφοριάζουσες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Ειδικότερα δε η πρωτότυπη παράσταση Σόλων και Κροίσος έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στο θέατρο της Ρεματιάς να φιλοξενήσει ανάμεσα στο κοινό της ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που μπόρεσαν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά ισότιμα με τα ελληνόπουλα μια εκδήλωση, αφού παρουσιάστηκε με υπέρτιτλους όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και σε τρεις ακόμη γλώσσες: αγγλικά, αραβικά και Ούρντου – η οποία αποτελεί την επίσημη γλώσσα του Πακιστάν και μια από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας. Ύστερα από τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα παρουσιάστηκε επίσης η θεατρική παράσταση Άρης της Σοφίας Αδαμίδου ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη Ρεματιά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγούδησε για όλους τους ανθρώπους. Η συναυλία παρουσιάστηκε και φέτος με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες δημιουργώντας και πάλι στη Ρεματιά μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτόν από όλους και όλες.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου αναφέρει σχετικά:
«Ο δημόσιος χώρος και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτόν δεν έχουν “κατασκευαστεί” στη χώρα μας ώστε να απευθύνονται σε όλους και όλες και έχουμε μάθει αυτό να το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι “φυσικό”. Η προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου να κάνει σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προσβάσιμο τον χώρο της Ρεματιάς και προσβάσιμες στο περιεχόμενο τις εκδηλώσεις του δεν “διορθώνει” την παράβλεψη της πολιτείας και της κοινωνίας μας να συμπεριλαμβάνει ισότιμα όλους τους ανθρώπους σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Υπερασπίζεται όμως το αυτονόητο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή. Η προσπάθεια που κάνουμε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς τα τελευταία χρόνια μαζί με τους/τις ανάπηρους/ες συμπολίτες μας, μας δίνει χαρά, όχι φυσικά γιατί θεωρούμε ότι αποκαταστήσαμε το πρόβλημα της κοινωνικής κατασκευής αλλά γιατί συναντιόμαστε πλέον στον δημόσιο χώρο με ανθρώπους που παλιότερα δεν σκεφτόμαστε καν ότι υπάρχουν. Οι προσπάθειες μας αυτές συναντούν την επιλογή μας να παρουσιάζουμε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και ελεύθερη προσφορά προς τους συνανθρώπους μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας και με την ελπίδα ότι έτσι μπορούμε πάντα να δημιουργούμε πραγματικές Νύχτες Αλληλεγγύης για όλους και όλες μας, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς και όχι μόνο».